keresés a lovardák között
Főoldal   »   Híres lovak   »   Overdose


Overdose óráról-órára jobban van

Ribárszki Sándor beszámolója

Lovasok.hu: Tegnap mondtad, hogy ma este már biztosabbat tudsz majd Overdose állapotáról.

Ribárszki Sándor: Pénteken megérkezett a patkolókovács, egy korpás dunsztos kötést rakott a patájára, szombat délután négykor ki is fakadt a tályog. Megpatkolta, helyesebben megragasztotta - mind a négy patáját megcsinálta - ami szerintem nagyon jól sikerült. Dózi tegnap már háromszor kint sétált, de már egyre jobb! 

Mondhatnám, hogy óráról órára javul a mozgása. Ezen a héten még csak sétálhat, de ha minden tervszerűen alakul, lehet, hogy szombaton már felnyergeljük és trappolunk vele.

Lovasok.hu: Mi okozhatta a bajt? Még az április 19-i verseny után rálépett egy kőre?

Ribárszki Sándor: Szerintem az utána lévő patkolás lehetett a gond. Vasárnap ugye elhagyta a patkóját, szerdán patkoltuk újra - sajnos nem az eredeti kovács - hanem egy másik, ami szerintem nem sikerült túl jól. Irritálta az a szöghely, amit beütött neki és ott egy gyulladás keletkezett.

Valószínűleg a patkolás eredménye szerintem, de rá is léphetett valamire. Bármitől lehetett.

Múlt hét vasárnap fájdalmai voltak a lónak, azonnal kihívtam az állatorvost és 10 órakor le kellett venni azt patkót, mert nagyon fájt neki.

Áprilisban sem volt egyszerű a patkolás...

Lovasok.hu: Ilyenkor a röntgen rutinvizsgálatnak számít, hogy megállapíthassuk, nem mozdult-e el a patacsont. Overdose túl van már ezen?

Ribárszki Sándor: Kétszer is röntgenezték, a patacsont rendben van.

Lovasok.hu: De a patája, tehát a  szarutok most ki van nyitva?

Ribárszki Sándor: Igen, van most egy hüvelykujjnyi lyuk, ami szerencsére miután kifakadt, másnap reggel gyönyörű száraz volt. Ami már nagyon jó. Aztán majd pótolva lesz.

Lovasok.hu: A francia kovács már haza is mehetett?

Ribárszki Sándor: Igen. Tegnap a 11-es géppel indult vissza. Reggel 7-re mentem érte a hotelba és 9 órára már meg is csinálta a ragasztást.

Tehát szombaton megcsinálta a bal elejét, tegnap kora reggel a jobb elejét, meg a két hátulját is.

Lovasok.hu: A patán lévő folytonossági hiánnyal mi lesz?

Ribárszki Sándor: Ami lyuk van, azt majd pótolja két hét múlva, egyelőre hagyjuk. Most be van kötve. A lényeg, hogy száraz és tiszta legyen. Egyelőre itt tartunk és szerintem javul az állapota. Remélem, hogy marad is ez a tendencia így.

Lovasok.hu: Nagyon szépen köszönjük a tájékoztatást és jobbulást kívánunk Dózinak!


Háttér: Mit érdemes tudni a pata gyulladásáról? 


Dózit rövid időn belül háromszor patkolták meg: egyszer nyilvánosan április 3-án, majd körülbelül egy hétre rá ismét. Ezt követte az április 19-i verseny, ahol lelépte patkóját, így azt ismét pótolni kellett.
Előfordulhat, hogy Overdose a verseny és a patkolás között eltelt időszakban lépett rá egy nagyobb kőre, de az is, hogy az utolsó patkolás nem úgy sikerült, ahogy kellett volna. Mivel Dózi lába elég érzékeny, patájában tályog keletkezett.
Bár a pata egy rendkívül erős, ugyanakkor rugalmas szerkezet, egészséges egyensúlya nagyon kényes dolog. Ha az egyes szövetek között folyadékkilépés indul be (pl. savós patairha-gyulladás, vagy egy tályogképződés esetén), akkor annak a váladéknak egyszerűen nincs helye, és fájdalmasan feszíti a szarutokot.

Ez a ló számára heves fájdalommal jár, tehát azonnal feltűnő mértékű sántaságot okoz. Emellett a pata érezhetően meleg. Ha ilyen tüneteket észlelünk lovunkon, azonnal állatorvost kell hívni. A késlekedés, az elvesztegetett idő maradandó károsodáshoz vezet!

Az állatorvos kiérkezéséig a lovat helyezzük nyugalomba, ne mozgassuk. A patkót eltávolítani kizárólag abban az esetben szabad, ha az állatorvos a ló vizsgálata alapján ezt javasolja.

A savós patairha-gyulladás általában a két első, vagy a két hátsó végtagon egyszerre jelentkezik, míg a külső hatás által kiváltott gyulladás jellemzően csak az érintett végtagon. Azonban ez utóbbi esetben is előfordulhat, hogy gyors lefolyású savós patairha-gyulladás is jelentkezik az adott végtagon.

Ilyen esetben a szakember (gyógykovács, vagy állatorvos) megfelelő fájdalomcsillapítás mellett megnyitja a szarutokot, hogy a felgyülemlett váladék távozhasson. Bár ez elég drasztikus beavatkozás, a váladék okozta nyomás megszűnésével szinte azonnal látható, ahogy megkönnyebbül a ló. Ezután a sebet a teljes száradásig (ez általában pár hét) gyógyszerekkel kezelni és folyamatosan kötözni kell. Ha a seb már nem váladékozik, a kovács, vagy az állatorvos egy speciális ragasztóval pótolja a hiányzó szarut, és a pacit szépen óvatosan el lehet kezdeni mozgatni. 

A gyulladás elmúltával az állatorvos röntgennel ellenőrzi, hogy a patacsont nem mozdult-e el.

1 - Pataragsztó (egy korábbi ragasztás maradványa)
2 - Ép szaru a hegyfalon
3 - Nyílás az oldalfalon - a fekete folt az a folyadék - genny - aminek a patából távoznia kell.


Fotó: Lovasok.hu

És ugyanaz a pata a ragasztást követő második patkolás után:

1 - Egészséges szaru
2 - Pataragasztó
A narancssárga nyíl mutatja, hogy a ragasztás óta mennyit nőtt le a pata.


Fotó: Lovasok.hu

Összeállította: Magyar Dorottya

 

Vissza Overdose főoldalára

 Lovasok.hu

Vissza Overdose főoldalára

Vissza a főoldalra


Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés