keresés a lovardák között


Lófogászati útmutató

Valószínűleg mindenkinek volt már kisebb nagyobb fogproblémája az élete során. Ha bejelentkezünk a fogorvosunkhoz vizsgálatra, akkor elvárjuk, hogy fájdalom nélkül, nagy alapossággal vizsgáljon meg, a legmodernebb eszközökkel nyúljon a szánkba és ha kell használjon kiegészítő diagnosztikát.

Ma már a lovakkal kapcsolatban is hasonló a helyzet. Ugyan olyan kezelést és védelmet igényel lovaink foga is  mint a sajátunk. Nagyobb lovas kultúrával rendelkező országokban, ahol a ló és lovas sport is fejlett, bizony a tulajdonosok el is várják, hogy a "lófogorvos" a legmodernebb ismeretekkel és technikával kezelje a lovaik fogát. Tisztában vannak - az immár húsz éve folytatott felvilágosító tevékenység révén-, hogy milyen előnye van annak, ha a ló foga, szájürege rendben van, hiszen ez hozzátartozik a lovak egészséges életmódjának a fenntartásához ill. a versenysportban a lovak teljesítményét, teljesítő képességét lehet vele fenntartani, növelni.
A közelmúltban folytatott vágóhídi vizsgálatok  bebizonyították, hogy a lovak több mint 80%-a valamilyen fog ill. szájüregi problémával bír. Vad lovak esetében ez a szám jóval kisebb, ami azt bizonyítja, hogy a környezeti tényezők megváltozása nagy szerepet játszik a fog és szájüregi problémák megjelenésében.

Miért van szükség fogászati beavatkozásra?
 Lovaink ma már teljesen más körülmények között élnek, mint régen a sztyeppéken. Musztángokat figyeltek meg rádió-adóvevővel, hogy napi 30-40 mérföldet is bebarangoltak, miközben természetes táplálékot ettek. A szálastakarmányok magas szilícium-dioxid /kovasav/ tartalma miatt, természetes csiszolóanyagként alakítják a ló fogazatát. A természetes fűféléket a metszőfogaikkal ragadják meg és az állkapcsok széles mozgásával őrlik apró darabokra.


Melyek azok a körülmények, amelyek legjobban kihatnak lovaink szájüregében bekövetkező változásokra?
- Zárt tartási körülmények, vagy villanypásztorral körülhatárolt kis területek.
- Feldolgozott, előre elkészített takarmányok adása.
- A legelés hiánya./14-18 órát legeltek korábban/
- Használatbavétel-sport!

Manapság a lovak már nem használják a metszőfogaikat, ezért a metszőfogak a kopás hiánya miatt relatíve hosszabbak lesznek, ezáltal a moláris fogak nem érintkeznek megfelelően egymással. A rágás biomechanizmusa korlátozottabb, nem olyan széles erős a rágómozgás, így lehetőség van fog-élek kialakulására.

Ebből adódik számtalan probléma, amire nem is gondolunk:
- Állkapocs ízületi fájdalmak 
- Rendellenes fogkopások kialakulása
- Általános tünetek megjelenése
- Teljesítmény csökkenés pl.: versenyző lovaknál               

Lovaink, ma már hosszabb ideig élnek. Ezzel kapcsolatosan még több fogászati probléma vetődik fel.: Fogazat alapján nem zárjuk ki őket a tenyésztésből, mint pl.: ebek esetében. Tenyésztési-párosítási problémák adódnak abból, hogy miniatűr, póni jellegű lovakat tenyésztünk,például sport célra:  Említhetném a telivér típusú, hosszabb állkapcsú lovakat, amelyeket arab típusú, rövidebb koponyájú állatokkal keresztezünk.

Manapság kb. 122 millió ló, öszvér és szamár él és kb. 100 millió szolgálja az embert még ma is. A különböző hormon tartalmú gyógyszerek nyerésétől a hegedű vonó szőréig mindenféle terméket nyerünk a lovaktól. Ki gondolná, hogy Észak-Amerikában a ló balesetek száma messze meghaladja a gépjárműbalesetek számát.


Miért mondom ezt?
A legelső dolog amit lónál figyelembe kell venni, hogy különböző temperamentumúak stressz és a fájdalom különböző szintjére érzékenyek. A fájdalomra mindig meneküléssel reagálnak. Ha arra gondolunk, hogy a sarkantyúval vagy a szárral arra késztetjük őket, hogy irányt változtassanak, menekülnek, elmozdulnak a fájdalom elöl. Mi történik tehát, ha a ló fájdalmat érez a szájában? Ha a fájdalmat kiküszöböljük a szájüregből, akkor a teljesítményét növelni tudjuk.

Hány foga van a lónak?
Tejfogak

A teljes bébifog garnitúra  3 metsző(I) és 3 rágófogból áll negyedenként.

Állandó fogak

A csikó 2,5 éves és 5 éves kora között normális körülmények között az összes tejfoga állandóra cserélődik, azaz leváltja azokat. Ezen kívül a fiatal ló 12 új fogat is kap ill.  lehetőség van 4 szemfog, caninus (főleg ménekben ill. heréltekben)  és 0-4 farkasfog (PM1) megjelenésére is. Összesen tehát 36-44 foga van lovainknak!


Miért van szüksége a lovamnak rendszeres fogászati beavatkozásra?
Lovaink foga állandóan nő évente 2-4 mm-t. A felső rágófogsor szélesebb mint az alsó, így nem tud a rágás során kopni a felső külső ás az alsó belső él. Gyakran már igen rövid idő alatt éles fogszélek alakulnak ki és sértik irritálják a lágyszöveti részeket(nyelvet,oldalsó pofa nyálkahártyát)


Honnan tudom, hogy lovamnak fogproblémái vannak?
Gyakran egyértelmű, hogy a lovaink diszkonfort  érzete fájdalmaik oka a szájüregben található. Sokszor azonban nem egyértelmű, miért változott meg kedvencünk habitusa. Összefüggésbe hozzuk azzal, hogy lovaink öregednek. Valójában sokat segít, ha megfigyeljük munka közben (pl.:lovaglás, hajtás) vagy egyszerüen megfigyeljük, hogyan eszik!

Tünetek:

- Kiesik a takarmány a szájukból evés közben(dia)
- Nehezen rágnak, az őrlő mozgás biomechanizmusa sérül 
- Intenzív nyálzás alakul ki
- Nagy mennyiségű emésztetlen takarmány jelenik meg a trágyában
- Esetenként nem esznek
- Jelentősen lefogynak
- Munka közben nem tudjuk megfelelően irányítani a lovat, nem fordíthatók, nem lehet megállítani őket, vagy esetleg verseny közben nem gyorsul a szár adásával
- Nyelőcső eltömődés jelentkezhet
- Kólika
- Sok takarmány fogy de nincs javulás
- A szőrzet megváltozik nehezen vált szőrt
- Hullámzó tapintat az arcon ill. deformitások
- Megerősödött aszimmetrikus rágóizomzat
- Orrfolyás
- Sinusitis orrfolyással vagy anélkül 
- A teljesítmény visszaesése
- Tályogok sipolyok kialakulása az állkapcson
- Farok csavargatás
- És sok egyéb is 

LEHET, HOGY  ÖN  A LOVÁNÁL  HASONLÓ TÜNETEKET VESZ ÉSZRE?

Mikor kell eltávolítani a tejfogmaradványokat?
2 és fél és 4 és fél éves kor között a ló elveszíti 24 tejfogát. A váltás során igen gyakran merülnek fel problémák. Ha a csikó nem tudja időben leváltani tejfogait, akkor el kell távolítanunk a tejfogmaradványokat!

 

Milyen gyakran kell a lovam szájüregét megvizsgálni és a fogait kezelni?
Legelőn lévő:  csikót 4 éves kor előtt  érdemes- fél évente.
                      5 éves vagy idősebb lovat érdemes-évente.
Istállózott csikókat:   4 éves korban ill előtte - 4 havonta.
Istállóban tartott lovakat 5 éves kor után - fél évente.


A lovam jól néz ki. Miért van szüksége fogászati korrekcióra?
Sajnos alapos vizsgálat nélkül nem tudjuk "kívülről" megítélni, hogy milyen a fogak állapota. A tapasztalatom az, hogy a lovak általában csendesen szenvednek, és nem mindig tudják elmondani, hogy milyen kényelmetlenül érzik magukat. Nagyon gyakran találkozom a mindennapok során olyan lovakkal, amelyek "kívülről" jól néznek ki, de mégis súlyos rendellenességet fedezek fel a vizsgálat során, ami csak jóval később okozna klinikai tünetekben is megnyilvánuló problémát, ami felhívná a figyelmet a szájüregi problémákra.


De az én lovam fogát már "megreszelték"!
Sajnos nagyon gyakran azt tapasztalom, hogy a szájüregi problémákat nagyon leegyszerűsítik és a beavatkozást felületesen előzetes vizsgálat nélkül, alkalmatlan műszerekkel próbálják orvosolni. A ló fogászat a ló-gyógyászat speciális területe. Az a szakember, aki a ló-gyógyászat ezen ágával foglalkozik, speciális szaktudás /ismeretek/ birtokában és megfelelő felszereléssel kell, hogy rendelkezzen.
A ló szájürege a ló egyik legfontosabb szerve!
Először is a táplálék felvétele annak megfelelő összerágása,nyállal való keverése az emésztés elsődleges fontosságú mozzanata. Ha a rágás nem megfelelő,akkor a takarmányok értékesülése zavart szenved. Ez súlyos esetben kólikához vezethet. Ha a takarmány nem értékesül megfelelően, akkor a ló kondíciót veszít, nem is beszélve a kieső takarmányozási költségekről.
A másik nagyon fontos dolog, hogy a lovas/hajtó a szájon keresztül létesít kapcsolatot lovával. Ha szájüregi probléma pl.:  seb található a szájüregben ez fájdalmat okoz a lónak. Ha a ló fájdalmat érez természetesen nem tudja a megfelelő szársegítségeket elfogadni és zavart szenved a teljesítménye. Ha lovunk a mi fárasztó munkánk ellenére sem dolgozik tökéletesen nyereg alatt vagy a fogatban természetesen sok bosszúságot okoz nekünk, pedig a rendszeres szájüregi fogászati vizsgálattal megelőzhetnénk ezeket a problémákat.

A "ló-fogászat" ugyan olyan fontos  lovaink számára minta megfelelő patkolás, etetés vagy szerszámozás!


Dr. Sahin Tibor állatorvos-fogspecialista

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés