keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


Felszámolták a főménest

A többi hazai ménes sincs jó helyzetben, szinte mindegyik gondokkal küzd, vagy már fel is számolták. Tavaly jutott erre a sorsra a Furioso-North Star fajta főménese, az aranyági ménes. A történethez a Hód-Mezőgazda Rt. privatizációja is hozzátartozik.

A volt állami gazdaságot azzal a kikötéssel magánosították, hogy az új tulajdonosok vállalják három évig a lófajta fenntartását. Kisebb állománycsökkenéssel ezt be is tartották, de tavaly letelt a három év, és a lovaknak menniük kellett. Tavaly megszűnt egy másik ménes is, a somogysárdi, ahol a rendőrségnek szánt lovakat tenyésztették. A ménes 1993-ban, pályázat útján került a rendőrség tulajdonába, a testület éppen ebben az időben szakított az ügetőtenyésztéssel.

Megkezdődött a rendőrségi célú lótenyésztés, amely egy viszonylag nagy testű, nyugodt, a fény- és hanghatásokra kevésbé hevesen reagáló típust igényelt. Az ottani félvérek kiválóan alkalmasak voltak erre. Ezzel párhuzamosan kezdődött meg a lovas rendőrök szakmai felkészítése, kiképzése is, sőt a szlovén és a horvát határőrség lovas rendőreinek a felkészítése is itt zajlott. Mi több, a jó tapasztalatok alapján szóba került az is, hogy az Európai Unió tagállamainak összes lovas rendőrét itt képzik majd ki.

A tervekből aztán nem lett semmi. Valakinek szemet szúrt, hogy a 170-180 ló tartása és a bázis működtetése pénzbe kerül, nem is kevésbe, mindent egybevetve évi 150-200 millió forintba, és kezdeményezték a bázis felszámolását. Somogysárdról az utolsó lovat 2007. augusztus 14-én szállították el. 


Forrás: Magyar Hírlap 2008-01-18

Kapcsolódó cikkek:
Somogysárdi ménessirató
Olasz kancák jönnének a somogysárdi bázisra   
Törvénysértően mondott fel az ORFK a somogysárdi dolgozóknak?
Somogysárdi Állami Ménes története
A ménes sorsa


 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés