keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


Hermina után Aranyalma

Mezőhegyes elválaszthatatlan a lovaktól. Az itt tenyésztett és törzskönyvezett nóniusz és sportlóállomány számtalan versenyen bizonyította eredményességét. Ezért sem maradhattak le a hét végén megrendezett Lovas Világkupán a bemutatkozásról. 

A mezőhegyesi József Attila Általános Művelődési Központ és a Mezőhegyesi Állami Ménes Kft. a lovassport népszerűsítése érdekében egy csoport általános iskolás gyermeket utaztatott el Budapestre, az elsőként megrendezett lovas világkupára. Ide kapott meghívást a hazánkban egyedülálló életteljesítményű mezőhegyesi kanca, Hermina is. Szakmai megfontolásból azonban helyette egy szintén helyi tenyésztésű, kiváló képességű és eredményű hároméves kanca, Aranyalma vett részt a bemutatón.

Emellett kettes fogathajtásban versenyzett egy mezőhegyesi fogat. - Hermina köszöni szépen, jól van - erősítette meg Pap István, az Állami Ménes Kft. tenyésztésvezetője. Elmondta, azért kérték a ló szereplését, mert jelenleg az egyetlen olyan kanca Magyarországon, amelynek magas a versenyteljesítménye, eredményei kiemelkedőek, magyar tenyésztésű, ugyanakkor versenyző ivadékai is vannak. Ám a sok évi kemény munka rányomta a bélyegét a kondícióira, nem igazán a Világkupa reflektorfényébe való. Ezért döntöttek Aranyalma mellett, mely méltán reprezentálta a magyar sportlófajtát és a várost. - A legrangosabb versenyszámokban - két lovunk sérülése miatt - nem vettünk részt, ám Mezőhegyes nélkül nem lehet Világkupa.

A Budapest Sportarénában tartott verseny azért is különleges, mert nemzetközileg nem gyakorlat, hogy a fogathajtást és a másik legnépszerűbb lovassportot, a díjugratást egyszerre rendezzék meg. Mezőhegyes számára sokat jelentett a részvétel, hiszen a Világkupa egyik blokkjában népszerűsíthettük a magyar sportlófajtát képviselő mezőhegyesi Aranyalmát. Ráadásul az akrobata páros Rippel és a fogathajtó Lázár testvérek Guinness-rekord kísérletben hajtott négyes fogatában is Mezőhegyesről származó nóniuszok szerepeltek.

A gyerekekkel együtt büszkék lehettünk Mezőhegyesre, mely kétszáz év elteltével is a lótenyésztésnek köszönheti létét - magyarázta Pap István. Az eredményes lovassport hátterét a sikeres tenyésztés biztosítja Mezőhegyesen van a legrégebbi sportlóállomány, mely jelentős létszámban tenyésztődik ma is és törzskönyvezik a második világháború óta - mutatott rá Sovák Péter edző. Elmondta, a jövő szempontjából bíznak abban, hogy a mezőhegyesi lótenyésztés nagy lehetőségek előtt áll, és meggyőződésük, hogy ezt sikeresen tudják csinálni. A feltétel adott, hogy minőségben, eredményeiben olyan lovakat tenyésszenek, melyek a nemzetközi élvonalban szerepelhetnek.
 

Forrás:  Békés Megyei Hírlap 2007-12-13

További hírek a Világkupáról>>>

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés