keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírekOTP Lovas Világkupa

Részletek a rendezvényről>>>

Riport a szervezőkkel>>>

Képgaléria >>>


Eredmények:

CSI*** díjugrató verseny, 135cm
1. RENNER Rüdiger, SUNLIGHT 16
2. FABIANCSICS Gábor, ATLANTA
3. STAUT Kevin, OPHELIA
4. JUFER Alain, INIUS DE MANIN
5. CZABAI LászlóPASCAL
6. RAISCH Matthias, ATLANTICO

CAI-A 4 (fedeles) fogathajtó verseny
1. Exell BOYD, AUS
2. Ijsbrand CHARDON, NED
3. Zoltan LAZAR, HUN
4. Csaba VACZI, HUN
5. Jozsef DOBROVITZ ,HUN
6. Attila BARDOS, HUN

Amatőr díjugrató verseny eredménye 125cm
2007.dec.07.
1. BÉNI Dániel, DEVON 9
2. VINDECZKER Barbara, HOLIDAY
3. HORVATH Gabor, DISCO III
4. CZINK György, EASY GIRL
5. RUSZKAY Krisztina, GULERNO ROCKI
6. KIRALY Klaudia, HELENA

Amatőr díjugrató verseny eredménye 125cm,
2007.dec.08.
1.  BÉNI Dániel, DEVON 9
2. KOVACS Fruzsina, NORTON
3. BANDI Barbara, RIVALDA
4. RUSZKAY Krisztina, GULERNO ROCKI
5. VINDECZKER Barbara, HOLIDAY
6.  HORVATH Gabor, DISCO III

Bábolna Takarmány díjugrató Kupa,2007.dec.09.
1. Jamie Wingrave
2. Hugyecz Mariann

Egyesfogathajtó verseny, 2007.dec.07.
1. JAMBOR Vilmos
2. LANTOS Gabor
3. SZILAGYI Zsolt
 

Kettesfogathajtó verseny,
2007.dec.07.
1 GALAMBOS Nandor
2 KELEMEN Balazs
3 BEGANYI Csaba

Négyesfogathajtó verseny
1. Ijsbrand Chardon
2. Lázár Zoltán
3. Exell Boyd

Kettesfogathajtó verseny
1. Vörös Zsuzsa
2. Fábry Sándor

Öttusázók és a fogathajtók lovas, autós ügyességi vetélkedőjét
2007.dec.07.
1. Sárfalvi Péter 78,41 mp (1 verőhiba)
2. Lázár Vilmos 81,41 (1)
3. Kecskeméti László 82,52 (0)
4. Hanzély Ákos 86,91 (0)
5. Balogh Gábor 87,51 (1)
6. Lázár Zoltán 91,53 (1)Francia ugratott a legjobban

A francia Eduard Mathe Cherie Lady nyergében nyerte a Papp László Sportarénában zajló Lovas Világkupa díjugrató számát. 
 
A 30 ezer euró összdíjazású viadal 49 indulója közül mindössze hatan teljesítették verőhiba nélkül a nagyon nehézre épített pályát, egyedüli magyarként köztük volt Horváth Balázs is. Az úgynevezett összevetés során már csak négyen lovagoltak hibátlanul, s a kvartett tagjai között az időeredmény döntött. Ez nem kedvezett a magyar versenyzőnek, aki így negyedik lett Eternally nevű lovával.
A győztes Mathe mögött a német Jürgen Mayer lett a második, míg a kétszeres olimpiai ezüstérmes svájci Willi Mellinger a harmadik helyen végzett.

Eredmények:
1. Eduard Mathe (francia, Cherie Lady) 0 hibapont (38.98 mo)
2. Jürgen Mayer (német, Roncador 2) 0 (39.17)
3. Willi Melliger (svájci, Pepita R) 0 (40.85)
4. Horváth Balázs (Eternally) 0 (43.31)

Forrás: MTI

Forrás:  Hírextra 2007-12-09Rippelék ujjtöréssel megúszták az Arénában

A Papp László Sportarénában zajló OTP Bank lovas Világkupa fõ számát, a Vk-sorozatba tartozó díjugratást a francia Eduard Mathe nyerte. Négyesfogathajtásban az Unikum-kupán az ausztrál Exell Boyd gyõzött, Lázár Zoltán a harmadik helyen zárt. Az erõmûvész Rippel fivérek világcsúcskísérlete sikerült, bár Rippel Ferenc eltörte az egyik ujját.

A budapesti Világkupán fogathajtásban idén még nem lehet Vk-pontokat szerezni - jövõre viszont már igen -, ennek ellenére nagyon rangos mezõny gyûlt össze a Papp László Sportarénában. Eljött minden idõk legeredményesebb négyesfogathajtója, a nyolcszoros világbajnok holland Ijsbrand Chardon, a fedeles Vk-sorozatban vezetõ az ausztrál Exell Boyd, a vb-címvédõ belga Felix Brasseur, s megméreti magát a Világkupában legelõrébb álló két magyar hajtó, Lázár Zoltán és Dobrovitz József is.

Szombaton az Unikum-kupán hozzávetõleg ötezer nézõ elõtt elsõként Dobrovitz, a 2004-es kecskeméti vb-n aranyérmes csapatunk tagja hajtott a tizenkét akadállyal - közte két meglehetõsen "gonosz" összetett akadállyal - tûzdelt pályára, és 150,51 másodperces idejét igazából akkor kezdtük értékelni, amikor utána az osztrák Josef Leibetseder a kizárás sorsára jutott, majd az ugyancsak romboló Móró Lajos 211,76-os idõt jegyzett. Bárdos Attila már jobban teljesített (159,87), Váczi Csaba pedig nem csak hibátlanul, hanem gyorsan is hajtott (146,2), és az élre állt.

Ausztriának Christian Schlögelhofer sem szerzett dicsõséget, a hét, illetve nyolc elembõl álló összetett akadályok rajra is kifogtak (249,18), utána azonban a kettes- és négyesfogathajtásban együttesen hatszoros világbajnok Lázár Zoltán ízelítõt adott a magyar virtusból, és két hibája ellenére átvette a vezetést (141,32). Ám Chardon szenzációs hajtással megelõzte (126,50), s holland ráadásul nem is a saját lovaival versenyzett, hanem egy Dobrovitztól kölcsönkapott fogattal.

Brasseur nem szokott fedett pályás versenyeken indulni, ez meg is látszott az eredményén (190,36), majd jött Boyd, aki megmutatta, miért vezet a Világkupában. Ha csak hajszállal, de Chardont is lepipálta (125,25). S meg is nyerte a versenyt, az utolsónak szólított Juhász Lászlót, az 1984-es vb aranyérmesét ugyanis kizárták. Így az elsõ három helyen Boyd, Chardon és Lázár Zoltán végzett. A fogathajtók vasárnap este az OTP Nagydíjért újra megmérkõznek.

A szombat éjszakába nyúló, nem sokkal éjfél elõtt véget ért dijugrató Világkupa-verseny összevetés után a francia Eduard Mathe (38,98 mp) gyõzelmével zárult, a második helyen a német Jürgen Mayer (39,17), a harmadikon pedig a pénteken csak szenvedõ kétszeres olimpiai ezüstérmes svájci Willi Melliger (40,91) végzett. Mathe kilencezer, Mayer hétezer, Melliger ötezer eurót kapott a harmincezer eurós összdíjazásból. Az összevetésben hat addig hibátlan lovas vágott neki az immár lerövidített pályának, s számunkra örvendetes, hogy egy magyar is volt köztük. Horváth Balázs sem hibázott másodszorra sem, de gyengébb idõeredménye miatt (43,31) a negyedik helyre szorult, ami háromezer eurót ért számára.

A szombati betétprogramok közül a Rippel fivérek, Viktor és Ferenc sikeres világcsúcskísérlete vitte el a pálmát. Lázár Zoltán vágtázó négyesfogatán Rippel Viktor feje fölött Rippel Ferenc 1:08 percig egyensúlyozott kézállásban, s végül egy ujjtöréssel megúszta a veszélyes mutatványt. A Rippel fivérek hatodik világcsúcsukat érték el. "Fél évet készültünk a produkcióra, de a fogatra épített speciális állványt csak két hónappal ezelõtt kaptuk meg. Azt, hogy az ujjam mikor tört el, még fenn a kocsin, amikor beszorult két vas közé, vagy amikor végül leestem, nem tudom... De most csak az a lényeges, hogy sikerült a mutatványunk" - mondta el Rippel Ferenc.

Forrás:  ezt.hu 2007-12-09A nagy sikerrel zárult OTP Lovas Világkupáról -  a külföldi sajtóorgánumok közül - talán a Horsetalk Web oldal adott legátfogóbb képet.
Az idén 10 éves fennállását ünneplő Horsetalk.co.nz Új Zéland legnépszerűbb lovas hírforrása napi átlag 3500 látogatóval. A százezres havi látogatottság csaknem fele helybeli eredetű, az összes egyharmada amerikai és kanadai, a többi  érdeklődő az Egyesült Királyságból, Ausztráliából és Európából kattint az oldalra.
A Weboldal iránti érdeklődés növekedését mutatja, hogy pár nappal az esemény után, 12.13-án Magyarosrszág bekerült a TOP 10 látogatók közé. A Horsetalk nem először számol be Magyarországon lezajlott nemzetközi lovas eseményről, mint ahogy a mostani felkérésre is egy korábbi beszámoló alapján került sor az oldal szerkesztője részéről.
Az OTP Kupa eseményei a Web oldalon: Nice 2007-12-11


Erdei Zsolt fogathajtásban is verhetetlen 

– Csak nehogy úgy járjak, mint a falusi gombócevő bajnok, aki edzésen remekel, a versenyen meg lebőg – mondta Kiss Gergely olimpiai-bajnok vízilabdázó, a Sport ?rénában zajló lovas Világkupa legviccesebb betétszáma, a sportolók és művészek fogathajtása előtt. 
 
A pólós klasszisnak volt miért drukkolnia, hiszen a domonyvölgyi tréningeken egyszerűen nem tudott hibázni. Élesben, közönség előtt kicsit azért más volt a helyzet, a balkezes ász két akadályt is „elgázolt”, s ezzel lecsúszott a dobogóról.Erdei Madár Zsolt viszont élete legjobbját hajtotta a vastapstól kísérve, remek tempót diktált a lovaknak, csupán az egyik bólya nem bírta a profi világbajnok bokszoló rohamát. Igaz, ez a teljesítmény is elég volt ahhoz, hogy a két kajak.-királynőt, Kőbán Ritát és Kovács Katalint felülmúlja. Az olimpiai bajnok öttusázónőnek Vörös Zsuzsannának viszont nem véletlenül kedvenc száma a lovaglás, úgy repült alatta a kettesfogat, hogy segédhajtója, Lázár Vilmos is csak kapkodta a fejét.
Ugyan a rutinos ügetős, Fábry Sándor csípte el a második helyet, a Vasas futballedzőjének, Mészöly Gézának a bronzérmével egyértelműen a sportolók nyerték a művészekkel szembeni külön csatát.
cs.
 
Fotó: Vásárhelyi Zsombor
Forrás:  Borsonline 2007-12-10


Hatalmas közönségsikert aratott a Lovas Világkupa
Már a folytatáson törik a fejüket

A szervezők szerint hatalmas közönségsikert aratott a Magyarországon első alkalommal megrendezett Lovas Világkupa, melynek péntektől vasárnapig a Papp László Sportaréna adott otthont.
 
Lázár Vilmos hétszeres fogathajtó világbajnok, az esemény egyik megálmodója arról számolt be, hogy a visszajelzések alapján teljes sikerrel zárult az esemény. A költségvetés 150 millió forint volt, ennek közel egyharmadát a névadó OTP Bank állta. Lázár egyúttal jelezte, hogy az eseményt jövőre is megrendezik. „A siker titka a részletekben rejlik. Mindent aprólékosan kidolgoztunk, s örömmel állapíthatom meg, hogy az egyéves munkánk gyümölcse megtérült – mondta. – A versenyek és a színes programok egymást váltogatták, így sikerült folyamatosan fenntartani a publikum érdeklődését.”

Lázár arról is beszámolt, hogy a legnehezebb feladat az eseményhez kapcsolódó logisztikai teendők megoldása volt, azaz, hogy hol helyezzék el az eseményen szerephez jutott 300 lovat, illetve közel ugyanennyi kamiont. Hozzátette: a fogathajtó versenyre összejött mezőny a vártnál jóval erősebb lett, mivel a nyolcszoros világbajnok holland Ijsbrand Chardon és az aktuális vb-címvédő belga Felix Brasseur maga ajánlotta fel részvételét.

„Jövőre egy héttel később bonyolítjuk le a rendezvényt, így hivatalos Világkupa-forduló lesz a fogathajtó verseny is. Idén ugyan szerepelt a Vk programjában ez a viadal, de pontot nem kaptak érte a részvevők, mivel ezen a hétvégén Svájcban volt hivatalos forduló” – árulta el az idősebbik Lázár-fivér a jövő évi rendezvényre vonatkozó egyik „újítást”.

Az esemény másik „atyja” Mondok József, a foghajtás szakágvezetője a sikert azzal érzékeltette, hogy a világ egyik legelismertebb díjugrató pályaépítője szerint két év múlva garantálja a telt házat, s amennyiben nem így lesz, ő fizeti ki az üres helyeket, ráadásul a szponzorok is ígéretet tettek a további együttműködésre.

MTI-információ

Forrás:  Népszava 2007-12-12


Chardon nyert, Lázár Zoltán a második

A nyolcszoros világbajnok Ijsbrand Chardon nyerte a budapesti Papp László Sportarénában rendezett a Lovas Világkupa záróprogramját, a négyesfogathajtó versenyt.

A 11 fogatot felvonultató mezőnyben Chardon, illetve a hatszoros világbajnok Lázár Zoltán és a világranglista-vezető ausztrál Exell Boyd érte el - a büntetésekkel együtt - a három legjobb időt, így ez a trió mérte össze a tudását az úgynevezett összevetésben, melynek során ismét a holland világklasszis bizonyult a legjobbnak.

Chardon teljesítményének értékét növeli, hogy Dobrovitz József fogatát hajtotta, és Bozsik József kocsiján ült, azaz számára teljesen idegen lovakkal illetve felszerelésekkel szerepelt. Lázár Zoltán az összevetésben elkövetett egy hibája ellenére valamivel több mint egy másodpercet megőrzött előnyéből Boyddal szemben.

A nap fő eseménye előtt a Lázár-fivérek elbúcsúztatták minden idők általuk legjobbnak tartott fogatlovát, Mythost, amely összesen tíz vb-címhez segítette őket. Amint azt az idén kettesfogathajtásban hetedik vb-címét begyűjtő Lázár Vilmos mondta, Mythos nélkül ezeket a sikereket nem érhették volna el az öccsével, majd hozzátette, kiváló négylábú az eddigi teljesítményének jutalmául most húzott utoljára kocsit, a jövőben szabadon vágtathat a ménesben.

A Lovas Világkupa zárónapjának programját olyan verseny is színesítette, amelyben sportolók és művészek mérték össze tudásukat fogathajtásban. A győzelmet Vörös Zsuzsanna olimpiai bajnok öttusázó szerezte meg Fábry Sándor televíziós és Mészöly Géza labdarúgóedző előtt.

Forrás:  lovasvilagkupa.hu Kovács Zoltán, 2007-12-10


Willi Melliger elvette tőlünk a győzelmet

Vasárnap is korán megnyitotta kapuit a Papp László Sportaréna a lovak szerelmesei előtt.
A korán ébredők díjugratóinknak drukkolhattak a Pick Kupa vadászdíjugratás számában, ahol a pontosság mellett főszerepet kapott a gyorsaság. Itt a díjugrató saját, vagy lova hibáit még egy szélsebes vágtával kompenzálhatta, hiszen a verőhiba itt az időteljesítményhez adódott hozzá. A magyar színekben versenyző Jamie Wingrave alaposan feladta a leckét, mert egy pontos és villámgyors lovaglással elsőként fejezhette be a kürt. Ökölbe szorított kézzel szurkolhattunk, mert sokáig úgy tűnt, nem veri meg senki a magyar fiút. Willi Melliger, a kétszeres olimpiai ezüstérmes az utolsó napra azonban összeszedte magát. Lovával, precíz pontossággal szelték az akadályokat, és ráadásul gyorsak is voltak, nagyon gyorsak. Lélegzet visszafojtva néztük az órát, és a lovast, ahogyan haladt az utolsó akadály felé. Hibátlanul vette azt is, és ráadásul fél másodperccel gyorsabb is volt Jamie Wingrave-nél és Agropoint Carta-nál, így lelökte a hazai versenyzőnket a dobogó legfelső fokáról.
Az utolsó pillanatig kiélezett versenyszám után a díjlovas gyerekek elhozták nekünk a télapó és a karácsonyi hangulatot. Rénszarvas jelmezbe bújtatott pónikkal fantasztikus bemutatott produkáltak nekünk.
A Borsó lányok az eleganciát hozták el az arénába, míg a kutyabemutató megnevetette az embereket.
Majd jöttek a csikósaink, akik bizony keményen csattogtatták ostoraikat lovaik felett, akik ezt halálos nyugalommal viselték. Krampuszaink is megpróbálták a csikósokat utánozni, de csak egy szamárral merték lemásolni a produkciót.
A Mészáros testvérekre már teljesen bemelegedett a közönség is. őrjöngő tapsvihar fogadta gyerekeket és kisméretű pónikat. Fogatot hajtottak, lóhátán állva köröztek az arénában, és egy tálból reggeliztek lovacskájukkal, majd egy hatalmas porfelhő közepette kivágtáztak az arénából.
A következő díjugratás előtt a felnőtt csikósaink is megmutatták, hogyan kell két ló hátán öt lovat elirányítani.

Forrás:  lovasvilagkupa.hu Kovács Zoltán, 2007-12-09Magyar siker a Bábolna Takarmány Kupában
 
Ez a kupa minden volt csak nem könnyű. A 10. versenyzőig, Horváth Balázsig kellett várnunk az első hibátlan kűrre. Annak ellenére, hogy a fiatalember és lova nem vert le egy akadályt sem, nem hagyhatták el hibátlanul a pályát, mert idő túllépésért egy ponttal büntették őket.
A következő versenyző, Daniel Sonnberger Sign of the Time-mal önbizalmat kapva, hogy nem lehetetlen a feladat már az alapidőn belül teljesítette feladatot, és ami a legfontosabb az összes akadály fennmaradt.
Sokáig kellett várnunk az összevetés újabb résztvevőjére, mert az OTP Bankról elnevezett akadályon sok versenyző elvérzett. Wolfgang Otschmaier osztrák versenyző viszont nem ijedt meg a legnehezebb ugratástól, játszi könnyedséggel repült át felette lovával, és ezzel ő is szereplője lett a döntő csatának. A holland Mark Jespers és lova Tikila is hibátlan kört mentek. Jamie Wingrave a vadászdíjugratás második helyezettje, is érintetlenül hagyta a rudakat. Szinte eggyé válva a lovával, pontos kiszámított lépésekkel szinte körbe suhantak a pályán. De hogy a szívünk még hevesebben verjen Hugyecz Mariann és Cash 51 nevű lova után sem kellett a pálya dolgozóinak karbantartó munkát végeznie.
Öt versenyző jutott a döntőbe.
A magyar színekben versenyző Jamie Wingrave most is óramű pontossággal, lendületesen vette az akadályokat, így nem is volt képes legyőzni senki. Hugyecz Mariann sem izgult, de ő inkább a biztosra ment, nem kapkodott, így a másik magyar versenyző mellett állhatott másodikként a dobogóra.

Vörös Zsuzsa a legjobb kettesfogathajtó

A díjugratás után fogathajtó verseny következett. Na de legjobbjaink, Lázár Vilmos és Lázár Zoltán most „csak” segédhajtói szerepet töltöttek be. Finom, szinte „észrevétlen” mozdulatokkal segítették hajtóikat, hol a hajtásban, hol az akadályok helyes sorrendjének betartásában. Vörös Zsuzsa és Lázár Vilmos fogata bizonyult a legjobbnak. A hölgy félelem nélkül, bátran csapott a lovak közé, és verte meg társait. Fábry Sándor ügető amatőrhajtó sem maradt szégyenben. Bebizonyítva, hogy ízig-vérig lovas ember, könnyedén elbánt a kettes vágtázó fogattal is a szűk akadályok között, megszerezve ezzel a második helyet.

Forrás:  lovasvilagkupa.hu, Hajdu Bíborka, 2007-12-09


A jövő lovasai az ARÉNÁBAN
 
A szervezők tartották magukat az ígéretükhöz. A verseny első napján, pénteken, az iskolás gyermekek számára is megnyitották a sportcsarnok kapuit. Jöttek is szép számban, hiszen hatvan iskolából, mintegy 3000 diák örülhetett egyrészt annak, hogy nem az iskolapadban kell ülnie, másrészt élvezhette azt a színes forgószínpadot, amelynek a főszereplői a lovak voltak.

Azt ma még természetesen nem lehet tudni, hogy közülük hányat „fertőzött” meg a sportág, de ha csak néhányan döntenek úgy, hogy díjugratók, díjlovasok, netán fogathajtók lesznek, már elmondható, nem hiába nyíltak meg az ARÉNA kapui.

Forrás:  lovasvilagkupa.hu, Kovács Zoltán, 2007-12-08Lovas Vk: díjugrató versenyek, vidám hangulat a nyitónapon

Két díjugrató versennyel kezdődött meg pénteken a vasárnapig tartó lovas Világkupa a Papp László Sportaréna közel 650 tonna speciális felülettel borított küzdőterén.

A Magyarországon újdonságnak számító - fogathajtást és díjugratást is magába foglaló - rendezvény első napján még a szórakozásé volt a főszerep, az ünnepek közelsége okán több ezer kisgyereknek biztosítottak ingyenes belépési lehetőséget a szervezők. A délelőtt folyamán a Mikulás is ellátogatott hozzájuk, méghozzá pónifogaton, kisebb ajándékokkal a puttonyában.

Az eseményekre kilátogató nézők nagy érdeklődéssel figyelték a fogathajtók - Juhász László, Kecskeméti László, Lázár Zoltán, Lázár Vilmos - és az öttusázók - Fábián László, Martinek János, Sárfalvi Péter, Balogh Gábor - ügyességi vetélkedőjét, melyben a sportolók először lovon teljesítették a kialakított pályát, utána pedig autóval próbálták megadott időre végigjárni ugyanazt az útvonalat. A tréfás versenyt Sárfalvi Péter nyerte, Lázár Vilmos előtt.

A pénteki programot többek között póni galoppverseny, kutyabemutató, lovas íjászelőadás és lovaspóló-mérkőzés színesítette.

A valódi téttel bíró versenyszámokra szombaton és vasárnap kerül sor, a fogathajtó magyar klasszisok mellett többek között fellép a hétszeres vb-aranyérmes holland Ijsbrand Chardon és a vb-címvédő belga Félix-Marie Brasseur is.

Forrás:  lovasvilagkupa.hu, Kovács Zoltán, 2007-12-08Sárfalvi mentette meg az öttusázók becsületét

A Papp László Sportarénában megkezdődött az OTP Bank Lovas Világkupa, s a díjugratás rögtön meglepetéssel szolgált: a kétszeres olimpiai ezüstérmes svájci Willi Melliger az első számban csak 43. lett, és a másodikban sem remekelt. Az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt betétprogramot, az öttusázók és a fogathajtók lovas, autós ügyességi vetélkedőjét Sárfalvi Péter nyerte.

A svájci Willi Melliger az 1996-os atlantai olimpián egyéniben, 2000-ben, Sydneyben pedig csapatban állhatott fel a dobogó második fokára, s bár már 54 éves, aligha azért jött Budapestre, hogy a vert mezőnyben végezzen. Márpedig a nyitó számban, amelyben az indulóknak 135 cm-es akadályokkal kellett megbirkózniuk, egy rombolás következményeként csupán a 43. helyet szerezte meg a negyvenkilenc induló között. Majd később a minősítő versenyben - itt már 145 cm-es akadályok voltak - is be kellett érnie a 26. hellyel.

Az első versenyben a német Rüdiger Renner, a másodikban az osztrák Jürgen Krackow győzött, legjobb magyar eredményként pedig Fábiáncsics Gábor második helyét - a nyitó számban - könyvelhettük el. Renner 600, Fábiáncsics 400, Krackow 1500 eurót tehetett zsebre, de bankot szombaton éjjel lehet robbantani, az OTP Nagydíjon. A Világkupa összdíjazása ugyanis díjlovaglásban 65 ezer euró. (Fogathajtásban 30 ezer euró.)

Az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt betétprogramban, az öttusázók és a fogathajtók lovas, autós ügyességi vetélkedőjében a pentatlonistákat Martinek János, Fábián László, Sárfalvi Péter, Hanzély Ákos, Balogh Gábor és Gyenesei Leila (közülük utóbbi kettő aktív versenyző), a fogathajtókat Lázár Zoltán, Lázár Vilmos, Kecskeméti László és Juhász László képviselte. A versenyzőknek előbb díjugratásban hat 100 centis akadályt kellett leküzdeniük - egy verőhiba négy másodperces időbüntetést vont maga után -, majd rövid futás után egy Audi sportautóba pattanva négy keréken is teljesítni kellett egy kijelölt pályát.

A versenyt az utolsónak indult Sárfalvi Péter nyerte meg, aki így megmentette az öttusázók becsületét. A második és a harmadik helyen ugyanis két fogathajtó, Lázár Vilmos és Kecskeméti László végzett. A mezőny egyetlen hölgy tagjaként Gyenesei Leila a hétszer hibázó Juhász Lászlót és az autó indításával sokat bajlódó Fábián Lászlót is megelőzte.

A végeredmény: 1. Sárfalvi Péter 78,41 mp (1 verőhiba); 2. Lázár Vilmos 81,41 (1); 3. Kecskeméti László 82,52 (0); 4. Hanzély Ákos 86,91 (0); 5. Balogh Gábor 87,51 (1); 6. Lázár Zoltán 91,53 (1); 7. Martinek János 92,49 (1); 8. Gyenesei Leila 99,11 (0); 9. Juhász László 111,51 (7); 10. Fábián László 147,47 (2).

Fábián bevallása szerint legutóbb tizenhárom éve ült lovon, de Sárfalvi is 2003-ban ugratott utoljára. "Szerdán tudtam meg, hogy rám is számítanak a versenyen, és biztos voltam benne, hogy jó móka lesz. Úgy jöttem ide, hogy játsszunk egy jót, de miután láttam, hogy a többiek nyerni akarnak, a végén én is a győzelemre törtem" - fogalmazott Sárfalvi.

A nyitó napon a közönség többek között kaszkadőr show-t, valamint lovasíjász és lovaspóló bemutatót is láthatott. A 2007-es galopp szezon főszereplőjére, a hároméves sárga mén Saldenzarra pedig felhelyezték a "Triple Crown" dísztakarót. 1921 óta Saldenzar a negyedik ló, akinek sikerült a háromévesek három klasszikus versenyét, a Nemzeti díjat a Derbyt és a St Legert egyaránt megnyernie, s így megszereznie a Hármas Koronát. Pályafutása alatt több mint 20 millió forintot keresett, ami egyedülálló a magyar lóverseny történelmében.

Forrás:  lovasvilagkupa.hu, Kovács Zoltán, 2007-12-09Két testvér – két világszám 
Lázárék + Rippelék  
  
A Mikulást követő hétvégén, világszínvonalú rendezvényt és produkciókat láthatott a Papp László Sportarénában a jelentős számú publikum. A Lázár testvérek megszerveztek egy olyan eseményt – OTP Bank Lovas Világkupa Bp. -, amelyet eddig csak a TV-ben láthattunk irigykedve. A lóval kapcsolatos sport- és show, magas színvonalú közönség-kiszolgálással. Remélhetőleg hagyományt teremtettek.   
 


Lázár Vilmos és Zoltán a fogathajtó sport állócsillagai. És mint minden valamiben tehetséges ember, ők is népszerűsíteni akarják a saját sportágukat. Élve a nemzetközi sikereiknek köszönhető kapcsolatrendszerükkel, nekiláttak, és sikerrel megszerveztek egy olyan eseményt, amely eddig hiányzott a magyar lósport rendezvény naptárából.
A hozzá nem értő is látja, hogy nem véletlen, hogy eddig nem került sor erre az eseményre. Az Aréna padlóját és a lovak lábát védő talaj megteremtése, a több mint százötven négylábú szállítása és elhelyezése a téli hidegben óriási és nagy szakértelmet kívánó feladat. Így nem meglepő 150 milliós költségvetés, és a magas belépődíj, amelyért viszont a legprofibb, színvonal és látvány társult. A lovas sport „nagyágyúi” jöttek el és kápráztatták el a közönséget. Kitűnően ötvözték a sportot a show elemekkel, a szakértő műsorvezetés megtalálta azt a nem haverkodó, de mégis közvetlen hangot a nézőkkel, amely felforrósította a hangulatot. 


 
A verseny első napján, pénteken, az iskolás gyermekek számára is megnyitották a sportcsarnok kapuit. Hatvan iskolából érkezett mintegy 3000 diák. Azt ma még természetesen nem lehet tudni, hogy közülük hányat „fertőzött” meg a sportág, de ha csak néhányan döntenek úgy, hogy díjugratók, díjlovasok, netán fogathajtók lesznek, már elmondhatjuk, nem hiába nyíltak meg az ARÉNA kapui. 


 
Demjén Ferenc, az alkalomra írt dala, amely szombat estére az esemény himnuszává vált, csak fokozta a hazai sport és színi társadalom lovagolni szerető- és tudó csillagainak fellépését, amelyet betetézett a Rippel fivérek esti egyedülálló produkciója.
A szombati napot volt szerencsém a helyszínen tölteni. Az Amatőröket lekéstem, éppen a Schweppes Kupa Művészek díjugratója kezdődött. Sasvári Sándor szervezésében és az ő győzelmével végződött. Egy külön produkció keretében: lóháton énekelve emlékezett meg közös barátunkról – az életében szintén jó lovas -, Bubik Istvánról. A „Röpülj velem” vágtában elénekelt dal sokak szemét bepárásította a nézőtéren.
A Díjlovagló karusszel végén Révész Paulina és Komjáti György kettőse aratott sikert. A póni galoppverseny második futama után az élen Lázár Zolika (pardon) Ijf. Lázár Zoltán áll – hiába a név kötelez. A program változatosságának a zálogát a sport és show elemek váltakozása adta. Így került sor egy kutyabemutatóra, majd tekintettel az aktualitásra „rénszarvas” pónifogat(ok) gördültek a küzdőtérre, az egyikben a Mikulással, több krampusszal és néhány a pónit szőrén ördögi (pardon) krampuszi ügyességgel lovagló aprósággal, akik ajándékokat dobáltak a nézők közé, különös tekintettel a gyerekekre. Ebben – a nap folyamán többször megismételt – blokkban 16 póni szerepelt az ifjabb közönség nagy örömére. A „szóló” pónik és lovasaik felnőtteket megszégyenítő ügyességgel produkáltatták négylábú társaikat. A Pilsner Kupa Díjugrató CSI*** Joker 1,40-1,45 m zárta a délelőtti programot, amelyben ötven indulót figyelhetett a nagyérdemű – a műsorvezető segítségével -, és tanulhatta meg a versenyszabályokat. A programok óramű pontossággal követték egymást, mintha egy évek óta begyakorolt csapat dolgozott volna a pályán. 


 
Az ebédszünet alatt alaposon felújították, az amúgy is kitűnőnek látszó talajt. Kezdetét vette a Western Show, amelyben a laikus néző a filmekből ismert jeleneteket láthatott, immár élőben. Majd a Bábolna Nemzeti Ménes bemutatója következett, az arab ló története és helye a mai sportban, érdekes történeti és szakmai áttekintéssel és ismeretterjesztéssel. A Ruform Kupa Nemzetközi díjlovagló jelmezes Pas-de-deux verseny ismét a sportra irányította a figyelmet. Ebben a számban megcsodálhattuk a Belga páros, Marc Peter Spahn és Hans Meganck, Watch Me, Rintje V. nevű gyönyörű fríz lovait. A győzelmet, a néger jelmezbe öltözött, Isabelle Willbald és Dallos Zsófia duó szerezte meg. Ismét show következett pónikkal, beavattak minket lovaspóló történetébe. Megtudhattuk, hogy az Argentin póni - egy külön erre a sportágra kitenyésztett fajta – alkalmas az Indiából származó, az angol katonatisztek által népszerűvétett játékra. Ezt követően az ősi magyar nyilazó tudományba avatta be a nézőket Kassai Lajos lovasíjász. Ördögi gyorsasággal lovagolva, fantasztikus ritmusban lőtte nyilait a hat segítője által tartott céltáblákra. Amikor már mindannyian frászt kaptunk, hogy mikor találja el egyiküket, akkor következett a még nagyobb ijedtség: A Boros-Lezsák kaszkadőr bemutató, amelyben égő lovas száguldott körbe az arénában. A sport lovak és fiatal kancák felvonulása alkalmat adott újabb ismeretek szerzésére. 


 
Következett a közönség számára talán leglátványosabb verseny, a négyes-fogathajtás, amelyben a magyar versenyzők világ tetején tanyáznak. Az Unicum Kupa Fogathajtó CAI-W-n idén még nem lehetett Vk-pontokat szerezni – reméljük, jövőre viszont már igen -, ennek ellenére nagyon rangos mezőny gyűlt össze. Itt volt minden idők legeredményesebb négyes-fogathajtója, a nyolcszoros világbajnok holland Ijsbrand Chardon, a vb-címvédő belga Felix Brasseur, a fedeles Vk-sorozatban vezető az ausztrál Exell Boyd, és indult, Lázár Zoltán és Dobrovitz József is. A fantasztikus iramú, több akadályrombolással tarkított végig izgalmas versenyt végül Exell Boyd győzelmével végződött, a második Ijsbrand Chardon (nem a saját lovaival versenyzett, hanem egy Dobrovitztól kölcsönkapott fogattal), a harmadik Lázár Zoltán lett. 


 
Ezt követte, a médiában már erősen és a helyszínen is – talán fölöslegesen – mesterséges feszültséget keltő fölvezetéssel a Rippel fivérek produkciója. A teljesítmény önmagában rendkívüli. Rippel Ferenc és Viktor az extrém akrobatika koronázatlan királyai, számos alkalommal, az egész világot elkápráztatta tehetségével.
A felvezetés egyáltalán nem volt méltó a kiváló akrobaták teljesítményéhez, ahogy mondani szoktuk „kevesebb, több lett volna!”
Rippel Ferenc és Viktor már felállított rekordot földön, víz felett és levegőben, ám arra még nem volt példa, hogy egy harmadik emberre, továbbá négy lóra bízzák az életüket. Most megvalósult a testvérpár álma, és egy száguldó négyes fogaton mutatták be a speciális felkarállást. 
 
„Úgy érzem, hogy az 1 perc 8 másodperces rekordidő igen szép eredmény. Persze örültem volna, ha tovább tudjuk tartani magunkat, de sajnos mivel nagy sebességgel vágtáztak a lovak, az egyik kanyarban olyan nagy centrifugális erő nehezedett rám, hogy kibillentem az egyensúlyomból. Utána még megpróbáltam felegyenesedni, de a kocsin lévő speciális szerkezetbe beakadt az ujjam, ami miatt majdnem leestem. Ám láttam, hogy ismét kanyarodni fogunk, és ekkor döntenem kellett: ha akkor leugrok, veszélybe sodrom mindhármunk és a lovak életét, hiszen a kanyar miatt épp Lázár Zolira estem volna. Ezért hagytam, hogy kisodródjak az egyensúlyi helyzetből, és a három méteres magasságból a földre vetettem magam. Szerencsére kisebb horzsolásokkal és egy ujjtöréssel megúsztam, de ez igazán semmiség ahhoz képest, hogy immár hatszoros világrekordernek tudhatjuk magunkat” – mondta el Rippel Ferenc. 
 
Divatbemutató színesítette az estét, majd következett a záróeseményként az OTP Bank Nagy Díj Díjugrató CSI***-W Közép Európai Liga Világ Kupa 1,50 m összevetéssel. A közel ötven induló közül az éjszakába nyúló, nem sokkal éjfél előtt véget ért díjugrató Világkupa-versenyt összevetés után a francia Eduard Mathe nyerte. A második helyen a német Jürgen Mayer, a harmadikon, pedig a kétszeres olimpiai ezüstérmes svájci Willi Melliger. Mathe kilencezer, Mayer hétezer, Melliger ötezer eurót kapott a harmincezer eurós összdíjazásból.
Rangos versenyek, a sportág nagyjaival. Szórakoztató show, ismeretterjesztő és időnként szellemes műsorvezetés. Gördülékeny lebonyolítás, a közönség meghódítása, ebben lehet összefoglalni az első és remélhetően nem utolsó OTP Bank Lovas Világkupát Budapesten.

Köszönjük testvérek! 
 
Kadelka László

Forrás: Terasz 2007-12-09


Kész a pálya

Sikerült a hatalmas szervezési feladat. Elkészült a lovaspálya az arénában. A Szervező Bizottság professzionális szakember gárda segítségével bonyolította le ezt a hatalmas logisztikai feladatot. ...

A reggeli órákban kamionok tucatjai érkeztek meg a nyitásra. Pontban 8.00 órakor a kapunyitáskor, feldübörögtek a lóerők és beindult a gépezet. Először a gumilapokat kezdték fektetni, párhuzamosan zajlott a talaj behordása. 4000 m2 gumilap és 650 tonna speciális talaj került a helyére néhány óra alatt.

Végül megérkeztek a gyönyörű díjugrató akadályok is. Az előkészületek megtörténtek, holnaptól az erőgépek után a lovaké, a sportolóké és a fellépő művészeké a főszerep.

Kovács Zoltán
Forrás:  lovasvilagkupa.hu 2007-12-05


Világrekord-kísérletre készülnek a Rippel fivérek
Ruhák amik nem csak látványosak, célszerűek is

A római és a reneszánsz világát tükrözi a Lázár és a Rippel fivérek közös világrekord-kísérletéhez készült fellépőruhája, amelyet szerdán mutattak be a sajtó képviselőinek Budapesten a Reneszánsz Panoptikumban.
Hónapok óta készülnek hatodik világrekord-kísérletükre a Rippel fivérek, amely minden eddiginél veszélyesebb lesz. A tizenkétszeres világbajnok Lázár testvérek által hajtott, négy lóból álló fogat mögé épített szerkezeten, egy speciális pózban Rippel Viktor tartja Rippel Ferencet, miközben a vágtázó fogat köröz a lóversenypályán. A rekordkísérletre december nyolcadikán, a háromnapos Fogathajtó Világkupa második napján kerül sor a Papp László Budapest Sportarénában.

Nagyon sok múlik a ruhán, nemcsak látványosnak kell lennie, hanem célszerűnek is - mondta Megyeri János, a Reneszánsz Panoptikum vezetője, aki az artista művésztestvérek eddigi rekordkísérleteinek látvány- és jelmeztervezője is. A bevonuláskor a Ben Hur című film által ihletett ruhákat viselnek a Lázár testvérek, majd a reneszánsz világát idéző kosztümbe bújnak, a Rippel fivérek pedig fekete, testhez simuló nadrágot és felsőrészt viselnek a rekordkísérlet alatt. Ez a ruha olyan mintha nedves lenne, ha ráesik fény, akkor pedig fémesen csillog. További érdekessége, hogy a vállra és a hátára szarvasbőr betét került, ez az emeléskor nagyon praktikus, mert nem csúszik el rajta a kéz.

Lázár Vilmos szerint a produkció nehézségét az adja, hogy a négy lóból álló fogat nehezen irányítható, ráadásul a pálya nem egyenes, hanem ovális alakú. "Alig várom, hogy vége legyen" - fűzte hozzá Lázár Zoltán, aki kezdetben nem volt túl optimista véleménnyel a produkcióról. Mára azonban úgy véli, végre tudják hajtani.

Rippel Ferenc elmondta: a nézők látványos showműsorra számíthatnak, amelyben fény és hangtechnikai elemek kísérik a produkciót. Hozzátette: "Tíz világrekord-kísérletet tűztünk ki magunk elé, készülünk a következőre is, úgyhogy mindenképpen sikerülnie kell a hatodiknak december nyolcadikán".
MTI

Forrás: Népszava 2007-12-05


Háromnapos lovas Világkupa az Arénában

Fogathajtásban több világbajnokságnak is otthon adtunk már, de a lovas sportoknak olyan volumenû rendezvényére még nem került sor Magyarországon, mint amilyen a hét végi OTP Bank Lovas Világkupa lesz. Amely már a helyszín miatt is kuriózum: a világ legjobb fogathajtói és díjugratói a Papp László Budapest Sportarénában lépnek fel.

A ranglistás pontokat idén még nem, de jövõre már adó budapesti Világkupán itt lesz minden idõk legeredményesebb négyesfogathajtója, a nyolcszoros világbajnok holland Ijsbrand Chardon, aki egyéniben már háromszor, csapatban ötször állt a vb-dobogó tetején. A fedeles Világkupa-sorozatban - ahova a nyári Vk-versenyekrõl a tíz legjobb hajtó kvalifikálhatja magát - azonban nem õ, hanem az ausztrál Boyd Exell vezet, aki ugyancsak eljön Budapestre. A 2004-es windsori Királyi Nagydíj gyõztese három állomás után huszonhét ponttal rendelkezik, Chardon tizenhéttel, s õket két magyar versenyzõ követi, Dobrovitz József (12) és Lázár Zoltán (7). Természetesen õk is indulnak a Világkupán.

Lázár Zoltán az egyetlen versenyzõ a világon, aki mind kettes-, mind négyesfogathajtásban egyéni és csapat világbajnoki aranyéremmel büszkélkedhet, összesen hatszoros vb-gyõztes. A legjobb lovait azonban a jövõ évi négyesfogathajtó-világbajnokságra pihenteti, és a hét végi versenyen nem a gyõzelem a célja, hanem a rendezvény sikeres lebonyolítása. Ugyanis õ a Világkupa ötletgazdája és fõszervezõje.

A Világkupára leadta nevezését a tavalyi Lovas Világjátékok keretében Aachenben megrendezett négyesfogathajtó vb-n aranyérmet nyert belga Felix Brasseur is. S ez mindenképpen megtisztelõ a versenyszervezõk számára, mert Brasseur nem szokott fedeles versenyeken indulni. Ám ezúttal kivételt tett, biztosította a szervezõket arról, hogy õ a magyarok, a Lázár-testvérek barátja, ezért személyesen is szeretne hozzájárulni a budapesti rendezvény sikeréhez.

A fogathajtás mellett a díjugratás is a legmagasabb színvonalú lesz, erre többek között Willi Melliger fellépése a biztosíték. A svájci lovas az 1996-os atlantai olimpián egyéniben, 2000-ben, Sydneyben pedig csapatban volt ezüstérmes.

A péntektõl vasárnapig tartó Világkupán mintegy száz versenyzõ vesz rész, és a rendezõknek kétszázötven ló elhelyezésérõl kell gondoskodniuk. Ezért a Papp László Budapest Sportaréna közvetlen közelében, a Volánbusz parkolóban kétszáz mobil bokszot építettek fel, amelyek fölé a hideg idõjárás miatt 3600 négyzetméteres sátortetõ került. A négylábúak komfortjáról négy darab hatalmas hõlégbefúvó gondoskodik, ezeket egy négyezer literes mobil gázolajtartály látja el fûtõanyaggal.

A háromnapos rendezvény betétprogramjai közül kiemelkedik a Rippel testvérek, Ferenc és Viktor világcsúcskísérlete. A világhírû erõ- és artistamûvészek Lázár Zoltán négyesfogatán kísérlik meg hatodik világcsúcsuk felállítását. Rippelék a fogatra erõsített állványon mutatnak be gyakorlatokat, miközben a lovak körbe-körbe száguldanak a pályán.

Az Arénában megrendezik a mûvészek és a sportolók hajtóviadalát, s többek között profi ökölvívó világbajnokunk, Erdei Zsolt is megméreti magát. A fogathajtó és öttusa világbajnokaink lovas, illetve autós ügyességi vetélkedõjén Mizsér Attila, Fábián László, Martinek János, Balogh Gábor, Hanzély Ákos, Sárfalvi Péter, Juhász László, Kecskeméti László, Lázár Zoltán és Lázár Vilmos mérkõzik meg egymással.

Forrás: www.ezt.hu 2007-12-04


Már áll a sátoristálló az Arénánál

Elkezdődtek az OTP Bank Lovas Világkupa munkálatai. A rendezvény hatalmas szervezési és logisztikai feladat elé állította a szervező bizottságot. Ilyen még nem volt, egy olyan fedett sportarénában kell gondoskodni, mintegy száz versenyző és kétszázötven ló elhelyezéséről és versenyzéséről, amelyet alapvetően nem ilyen célra építettek. Ugyan a mai modern multifunkciós csarnokok különleges rendezvények lebonyolítására is lehetőséget biztosítanak, Magyarországon ez az első olyan lovas rendezvény, amelyet egy világváros szívében rendeznek meg.

Az egyik legnehezebb feladat a lovak elhelyezése. Az aréna közvetlen közelében, a Volánbusz parkolóban építik fel a mobil bokszokat. A hideg időjárás miatt 3600 m2 sátor kerül a kétszáz mobilboksz fölé. A lovak kényelméről 4 db 152 KW-os hőlégbefúvó gondoskodik, amelyet egy négyezer literes mobil gázolajtartály lát el.

A sátoristálló elkészülte után a következő nagy feladat az ugrótalaj elkészítése, amelyet 2007. december 8-án szerdán 8.00 órától kezdenek beszállítani.

Kovács Zoltán
Forrás:  Lovasvilagkupa.hu 2007-12-03


Művészek és sportolók versenye
Összeálltak a művészek az OTP Bank Lovas Világkupán, hogy összemérjék lovas tudásukat.

A művészek díjugrató versenyén az alábbi művészek indulnak:

Sasvári Sándor

1957-ben születetett, basszusgitárosként több együttesben is játszott. A Rock Színház megalakulásától vezető színésze volt a társulatnak, számos jelentős előadás fűződik nevéhez. 1991-ben az Év musical énekesének választották, majd 1993-ban a Magyar Rádió eMeRton díjjal tüntette ki. angolul és németül remekül beszélő színész Ausztriában, Németországban , Svájcban és Luxemburgban is vendégszerepelt, ahol Che Guvara-ként egész Európa megismerhette. Számos film főszereplője, s jó néhány hanghordozó tulajdonosa, melyek közül önálló albumjának címe: Sasi.


Papadimitriu Athina

Budapesten született, 1954. július 19.–én. 1976-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát és a 25. Színházba szerződött. 1978–82 között a Népszínház tagja volt. 1989-ig a Nemzeti Színházban játszott, majd a Rock Színház művésznője lett. A színház megszűnése után a Budapesti Operettszínházba szerződött, melynek azóta is tagja. Vendégként fellépett a tatabányai Jászai Mari Színházban, a Budaörsi Játékszínben,a Ruttkai Éva Színházban és jelenleg is játszik a budapesti Játékszínben.

Drámai hősnőket is alakít, de érdekes énekhangja és mozgáskultúrája zenés darabok, musicalek főszerepeinek eljátszására predesztinálják.

Papadimitriu Athina jelenleg Tahitótfalu mellett 32 hektáron gazdálkodik. A birtokon több száz állat él, de a lovak, kecskék és juhok mellett található itt jak, és az ôsi magyar állatok közül szürkemarha és rackajuh is.

Főbb szerepei: Cordelia (Lear király), Júlia ( Rómeó és Júlia), Miranda (A vihar), Gondos Eszter (Énekes madár), Mária Magdolna (Jézus Krisztus Szupersztár), Aldonza (La Mancha lovagja), Beatrix (A néma levente), Mostoha (János vitéz), Mirandolina
La Tangolita (Bál a Savoyban), Betia (A csapodár madárka)
Több TV játékban és showműsorban szerepelt: Zenés Húsvét, Sándor Mátyás, Elektra.

Díjai: Rajz János díj (1988); Farkas-Ratkó díj (1989); Emerton-díj (1993) Az Év musicalszínésznője

Trokán Nóra

Született: 1983. augusztus 13.
Jelenlegi munkái: Az aranyember (színész)
Korábbi munkái: EQUUS (színész), Hajmeresztő (színész), Popfesztivál 2007 (színész) 
 
Trokán Anna

Szerepei: Dzsungel (2004), My Fair Lady (2007)
 

Sipos Imre

SIPOS IMRE (Miskolc 1970. november 20. Felesége: Rekeny Klára Gyermekei: Áron 1998 és Benedek 2000.) Színi tanulmányait a Miskolci Nemzeti Színházban kezdte. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1999-ben végzett Horvai István és Máté Gábor osztályában, majd a Nemzeti Színház társulatához szerződött. 2000-től a Pesti Magyar Színház tagja.
Színészi munkája mellett több éve rendez is, és a Pesti Magyar Színiakadémia tanára.

Kitüntetése: Főnix-díj 2005.

A Magyar Színházban jelenleg játszott szerepei: GILBERT FOLLIOT (Anouilh: Becket, vagy Isten becsülete), VENCELLIN (Szörényi-Bródy: István, a király), CLEANTE (Moliere: Tartuffe), EDLINGTON (Szikora Róbert-Valla Attila: Macskafogó), GERGELY, Ábel apja (Tamási Áron: ÁBEL), FOGADÓS (Leigh-Darion: La Mancha lovagja), POMPONIUS (Huszka-Martos: Bob herceg)

Jelenleg játszott rendezései: Hubay Miklós: KÉSDOBÁLÓK -A Gózón Gyula Kamaraszínház, és a Magyar Színház közös produkciója
Karl Wittlinger: ISMERI A TEJUTAT? - Magyar Színház, Sinkovits Imre Színpad

Rendezései:
Benedek Elek-Világos Beatrix: TÖBBSINCS KIRÁLYFI - Harlekin Bábszínház - Eger, Benedek Elek-Világos Beatrix: BESZEM JANKÓ - Harlekin Bábszinház - Eger, Vajda Katalin: ANCONAI SZERELMESEK - Békéscsabai Városházi Esték, Moliere: SCAPIN FURFANGJAI - Békéscsabai Városházi Esték, Hubay Miklós: KÉSDOBÁLÓK - Gózón Gyula Kamaraszínház és a Magyar Színház közös produkciója, Karl Wittlinger: ISMERI A TEJUTAT? - Magyar Színház, Sinkovits Imre Színpad

Film, Televízió: SACRA CORONA, THE PRINCE AND THE PAUPER (Hallmark Film), DINOTOPIA (Walt Disney Film)
 
Zámbori Soma

1979. június 3-án született Szolnokon. 2002-ben kapott színészdiplomát a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Szakmai gyakorlaton a Radnóti Miklós Színházban és a szolnoki Szigligeti Színházban volt. 2001 óta tagja a Voyage Project nemzetközi színházi produkciónak. Jelenleg a Budapesti Kamaraszínház tagja.

A Budapesti Karmaszínház fiatal színészét több előadásban is láthatjuk a Kamaszínházban, emellett pedig a Gózon Gyula Kamaraszínház Kurázsi Mama gyermekei című előadásában találkozhat vele a közönség.
 
Balikó Tamás

1958. augusztus 25. született Miskolcon. A Színház- és Filmművészeti Főiskola színész szakának elvégzése után szerződött Pécsre. Fontosabb szerepei: Fernando (Illyés: Kiegyezés), Len (Bond: Kinn vagyunk a vízből), Gróf Thurein (Szomory: Bella), Asztrov (Csehov: Vá- nya bácsi), Robert Hand (Joyce: Számkivetettek), Viktor (Vitrac: Viktor, avagy a gyerekuralom), Raády Gida (Szomory: Hagyd a nagypapát), Kittel (Sobol: Getto), Rabló (Akutagava: A vihar kapujában), Frank Arnold (Strauss: Az idő és a szoba), Don Juan (Moliére: Don Juan), Von Berg (Miller: Közjáték Vichyben), 8. esküdt (Rose: 12 dühös ember), McMurphy (Kesey: Száll a kakukk fészkére), Antonius (Shakespeare: Julius Caesar), Othello (Shakespeare: Othello), Platonov (Csehov: Platonov), Tizedes (Dobozy-Horvai: A tizedes, meg a többiek). Fontosabb rendezései: Nádas: Takarítás, O'Neill: Utazás az éjszakába, Christie: A vád tanúja, Mamet: Floridai öröklakás eladó, Hável: Audiencia, Williams: Az ifjúság édes madara, Walker: A büntető kéz, Szép Ernő: A vőlegény, Steinbeck: Egerek és emberek, Hampton: Teljes napfogyatkozás, Ibsen-Miller: A nép ellensége, Anouilh: Becket vagy Isten becsülete, Simon: Furcsa pár, Rossini: A sevillai borbély, Kesey: Száll a kakukk fészkére, Sárosi: Rákfene, Puccini: Tosca, Miller: Az ügynök halála, Webber: Jézus Krisztus szupersztár. D.: Legjobb európai főiskolás rendezői díj, Országos Színházi Találkozó legjobb rendezője, 1989, Magyar Művészetért Alapítvány díja. Hobbija: Lovaglás, lótenyésztés, tenisz.
 
Zwack Izabella

Zwack Péter legfiatalabb lánya, Izabella - firenzei egyetemi tanulmányai befejezését követően - szintén visszatért Budapestre 2003 októberében. Diákévei alatt rengeteg borászati szakmai tapasztalatot szerzett Ausztráliában, Új-Zélandon, Kalifornában és Franciaország burgundi borvidékén. Ma a társaság borral kapcsolatos tevékenységeit irányítja. A nevét viselő Zwack Izabella Borválogatás számos kiváló magyar pincészet borait forgalmazza és ő rengeteget dolgozik azon, hogy a magyar borok ismét visszanyerjék méltó hírnevüket a világban.
 


A verseny időpontja
2007. december 8. szombat 9.30 óra.


Forrás:  lovasvilagkupa.hu 2007-11-24 A 2006-os Világbajnok is nevezett

Leadta nevezését az OTP Bank Lovas Világkupára a 2006. évi Lovas Világjátékok keretében Aachenben megrendezett Négyesfogathajtó Világbajnokságon aranyérmet nyert Felix Brasseur is. Rendkívül megtisztelő ez a versenyszervezők számára, hiszen Brasseur soha nem szokott fedeles versenyeken indulni. Azonban biztosította a Szervező Bizottságot arról, hogy ő a magyarok és ezen belül a Lázár testvérek barátja, ezért személyesen is szeretne hozzájárulni a budapesti rendezvény sikeréhez.

Felix Brasseur 1952 február 25-én született Belgiumban. Lovas karrierjét François Mathy lovászaként és belovaglójaként kezdte. A franciaországi Saumurban végezte lovas tanulmányait. Mielőtt megkezdte négyesfogathajtó pályafutását, sikeres póni kettesfogathajtó volt. 1996-ban világbajnok Waregemben (BEL), 2000-ben bronzérmes Wolfsburgban (GER), majd 2006-ban ismét világbajnok Aachenben.

 

 

Forrás:  lovasvilagkupa.hu 2007-11-24Lázár Vilmos ki sem látszódik a munkából
Exkluzív interjú a Lovas Világkupáról

 
December 7. és 9. között a budapesti Papp László Sportaréna ad otthont az első alkalommal sorra kerülő OTP Bank Lovas Világkupának. A színvonalasnak ígérkező díjugrató illetve négyesfogathajtó verseny önmagában is vélhetően nagyszerű szórakozást biztosít majd a kilátogató nézőknek, de a szervezők gondoskodtak egyéb látványos betétműsorokról is.

A 250 lovat felvonultató versenyek mellett láthatnak majd a nézők csikós bemutatót, fedeles military viadalt, valamint megtekinthetik a világhírű Rippel-fivérek produkcióját is. Az eseményen az öttusa korábbi és jelenlegi klasszisai is fellépnek, mellettük pedig színészekkel és a hazai közélet ismert személyiségeivel találkozhatnak a rajongók.

A PontFM Rádió SportPont műsorának Lázár Vilmos, az esemény szervezője volt a vendége.

Pont FM: Komoly szervezés közepén vagytok, hiszen egy nagyszabású rendezvény lesz, néhány hét múlva a Budapest Sportarénában. Milyen részleteket tudhatunk meg?

Így van, olyannyira a szervezés közepén vagyunk, hogy ki sem látszódunk a munkából. Ilyen még nem volt Magyarországon, annak ellenére, hogy Nyugat-Európában és a tengerentúlon is nagyon népszerűek a téli, fedett pályás, lovas versenyek. Gyakorlatilag már minden szakág a versenyét be tudja hozni fedettpályás körülmények közé, kicsit átalakítva a versenyszabályait. Ezek a szakágak lesznek bemutatva az Arénában, egy hatalmas lovas-show keretében. Amellett, hogy komoly sportteljesítményeket, világkupa versenyeket láthatunk, sok show-versenyszám és bemutató is lesz. Olyan rendezvényt szeretnénk létrehozni, amit mind a lovas szakmai közönség, mind a lovakat szerető emberek is szívesen néznek.

Pont FM: Beszéljünk előbb a versenyről, a versenyzőkről. Ott leszel te is a testvéreddel?

Én csak az egyik show versenyszámban fogok indulni, és ott sem fogathajtásban, hanem lovaglásban és autóvezetésben. A versenyzők között a legrangosabb mezőny a négyes fogathajtás szakágából kerül ki. Itt lesz a legutóbbi világbajnok és az azelőtti világbajnok, aki a testvérem, Lázár Zoltán. A világ legeredményesebb négyes fogathajtója is jelen lesz a versenyen, úgyhogy igen népes mezőny lesz. A másik, ami igazán említésre méltó, az a díjugratás, ahol a közép-európai ligának lesz a világkupa selejtező fordulója. Itt már az olimpiai ezüstérmes svájci versenyző is nevezett. Ami látványosabb versenyszám lesz, az a díjlovaglás, ami szintén olimpiai szakág. Itt egy jelmezes, páros verseny kerül megrendezésre. Ennek a zsűrije is különleges lesz.

A rendezvény show részéről is érdemes beszélni. Sportolókat, művészeket, színészeket is szeretnénk bevonni ebbe a rendezvénybe. Sasvári Sándor vezetésével lesz egy népes mezőny. Elfogadta a meghívásunkat Fábry Sándor, Demjén Ferenc, aki egy dalt is írt erre az eseményre, és úgy néz ki, Talmácsi Gábor is el tud jönni. A Rippel testvérekkel pedig egy közös világrekord-kísérletre is készülünk.

Pont FM: Az, hogy az ismert emberek, sztárok ennyire megmozdultak, azt jelenti, hogy van közönség erre az eseményre?

Bízunk benne, de ezt most még nem tudjuk megmondani, hogy mekkora az érdeklődés. Bármerre megyünk, azzal találkozunk, hogy az emberek tudnak róla és érdeklődnek. Remélem, hogy minél többen leszünk és azok, akik nem találkoztak még lovakkal, ők is jól szórakozzanak.

Pont FM: Ez egy több napos rendezvény, rengetek lóval. Hogyan tudjátok elhelyezni ezeket az állatokat?

Nem kis költség, és hatalmas logisztikai feladat, mind a lovak elhelyezése, mind a versenypálya kialakítása. 250 lovat kell elhelyeznünk, és nehezíti a helyzetünket a decemberi időpont, na és a korán jött hideg.

Forrás: Pont FM 88.1 Rádió 2007-11-20


Demjén Ferenc lovas himnusza

Elékszült az OTP Bank Lovas Világkupára írt dal, amelyet neves és közkedvelt művészünk, Demjén Ferenc énekel. A művész szoros barátságban él a lovakkal és igen kedveli a fogathajtó sportot, több versenyünket személyesen is látogatja. Ezért a Budapestre érkező rangos esemény gyorsan dal írásra késztette a művészt. A manapság különösen aktuális dalt a Papp László Budapest Sportarénában hallhatjuk 2007. december 7-9. között.

A dal szövege:

A lelkünk most is vágtat

Refrén:  A lelkünk addig vágtat
Míg hajtanak a vágyak
De, hogy mindent láss, miről álmodsz még
Száz lóerő sem elég
A lelkünk arra vágtat
Hova hajtanak a vágyak
Ahol győz a remény és a baj menekül
Ülj fel egy lóra s repülj
 
Verse 1:  Semmit sem értünk el gyorsan, bár volt ezer év
Sokszor előre mentünk, de még többször hátrafelé
Lassanként mégis itt vagyunk
S csak egy irányba hajthatunk
Mert a kétfelé hajtott szekér
Sehova sem ér
 
Közép:  Nem kell, hogy száguldj
Kell a még a tegnap, hogy holnapot láss
Nem baj, hogy álmodod:
A Csodaszarva még előtted jár
És ezer új csodával vár
 
Refrén:  A lelkünk addig vágtat...
 
Verse 2:  Egy táltos, ha vágtat, kinyitja két tiszta szemét
Orrában érzi a sz

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés