keresés a lovardák között
Főoldal   »   Western lovaglás   »   Versenyágak


Halter western

HALTER VERSENY  KATEGÓRIÁK

A Halter verseny olyan kategória, ahol a lovakat a testfelépítésük alapján bírálják el.

Ezen osztály célja az hogy megõrizze a Quarter Horse fajta típusát azzal, hogy a lovak értékelésének az alapja a fajta ideálhoz való hasonlóság, mely ideál a fajtajelleg, az egyensúly, az izmoltság, testfelépítés és a nemi jelleg legjobb kombinációja.

A Halter kategóriában bemutatott ideális Quarter Horse ló a következõ tulajdonságokkal rendelkezik:  az összbenyomást tekintve, finom vonzó fej, finom nyakillesztés, jó arányokkal rendelkezõ kondicionált nyak; hosszú, dõlt lapockák; mély mellkas, rövid hát; erõs  jó kötésû ágyék; hosszú csípõ és far; jól körülhatárolt és izmolt térdek, lábszárak, és mellkas; ezen tulajdonságok egyenes szabályos végtagokkal és hibátlan patákkal párosulnak.

Egy ló kiválasztásánál a legfontosabb szempont annak testfelépítése, külleme. Annak ellenre, hogy néhány év felkészítéssel és versenygyakorlattal javítható a küllemi megjelenés, a válogatás célja mindenkor a legjobb küllemû ló kiválasztása. A küllem osztályozása a következõ négy jellemzõ vonás objektív értékelése alapján történik: egyensúly, szerkezeti egység, izmoltság, fajta és nemi jelleg. E négy közül az egyensúly a legfontosabb, mivel a különbözõ testrészek szerkezeti és esztétikai egységére utal.

A bírálat menete:

A lovak egyenként a bíró felé lépnek.  A ló közeledésekor a bíró jobbra lép (a lónak balra), miközben a ló a 15 méterre lévõ kúp felé üget. A kúpot elérve a ló tovább üget, balra fordul és a lovarda bal oldala mentén tovább üget. Az ügetés után a lovak egymás után sorba állnak, hogy a bíró egyenként megvizsgálhassa õket. A bíró minden lovat mindkét oldalról, elölrõl és hátulról is végigvizsgál.

Minden kétéves vagy idõsebb ménnek két látható herével kell rendelkeznie. Minden kancát és mént a harapási rendellenességek szempontjából meg kell vizsgálni. Minden sánta, cryptorchid és harapási rendellenességgel rendelkezõ lovat a végleges rangsorolás elõtt a lovardából el kell távolítani. A bíró a helyezés sorrendjében egymás után sorba állítja a lovakat.

Egy ló csak egy pontszerzõ, nyílt halter osztályban indulhat.

Ugyanazon osztályban különbözõ nemû állatok nem indulhatnak.

Ivartalanított kancák semmilyen kategóriában nem indulhatnak.

A következõ nyílt halter kategóriák javasoltak a nemek és korcsoportok szerint:

        Választási csikók

o       mén csikók

o       kanca csikók

       Éves csikók

o       mén csikók

o       kanca csikók

o       heréltek

       Kétéves csikók

o       mén csikók

o       kanca csikók

o       heréltek

       Hároméves csikók

o       mén

o       kanca

o       heréltek

       Négyévesek és idõsebbek

o       mén

o       kanca

o       heréltek

       Tenyészkancák

Kancák, amelyek az adott évben, vagy az azt megelõzõben érett csikót ellettek. Ezen kancák bármilyen korúak lehetnek. A tenyészkanca osztályban bemutatott lovak nem indulhatnak egyetlen fent említett osztályban sem, illetve azon kancák, amelyek a fent említett osztályokban indulnak, nem vehetnek részt a tenyészkanca osztályban.

A bírálatok befejeztével, mindegyik osztálygyõztes és osztálymásodik ismét felsorakozik a lovardában, olymódon, hogy a az elsõ helyezettek az elsõ sorba, a második helyezettek a második sorba kerülnek.

A bírónak a nyílt, az amatõr és az ifjúsági kategóriákban a nemeknek megfelelõen GRAND CHAMPION-t (elsõ bajnok) és RESERVE CHAMPION-t (második bajnok) kell választania.

A bíró(k) a GRAND CHAMPION mént, kancát vagy heréltet a megfelelõ kategóriák elsõ helyezettjei közül választja(k). Ha egy kategória gyõztes ló bármilyen okból kifolyólag nem tér vissza a lovardába, akkor az adott kategóriában második helyezett ló kerül az elsõ helyezettek sorába és így a GRAND és RESERVE CHAMPION jelöltek közé. A kategóriában harmadik helyezett ló nem foglalhatja el az adott osztályban második helyezett ló helyét.  Minden elsõ helyezett ló megtartja az adott osztályban kapott pontjait.

Amatõr és ifjúsági halter kategóriák esetében, ha egy kiállítónak két vagy több lova kerül be a GRAND CHAMPION és a RESERVE CHAMPION választásba, akkor csak egy amatõr vagy ifjúsági kiállító segédkezhet, amennyiben az eredeti kiállító abban a kategóriában lovat mutat be.

A GRAND CHAMPION és RESERVE CHAMPION Mén, Kanca vagy Herélt csak abban az esetben kerülhet be a teljesítménykönyvbe, ha az adott kategóriában legalább három induló volt.

CSOPORTOS HALTER KATEGÓRIÁK
 
A csoportos kategóriában csak olyan lovak mutathatók be, amelyek az adott bemutató során a saját osztályukban bemutathatók.

A következõ kategóriák javasoltak, ha igény van csoportos halter bemutatóra, azzal a kikötéssel, hogy az itt elért eredmények nem kerülnek be a teljesítmény könyvbe: kanca és csikója; de kancánként maximum kettõ, négyéves vagy fiatalabb csikó mutatható be nemre való tekintet nélkül. A kancát nem kell bemutatni; mén és csikója de ménenként maximum három, négyéves vagy fiatalabb csikó mutatható be apaállatonként nemre való tekintett nélkül. Az apamént nem kell bemutatni.

Forrás: www.hqha.hu

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés