keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek

Magyar fogathajtó verseny Szlovákiában? Igen!
16 magyar fogat állt rajthoz a szlovákiai Dunatőkésen megrendezett versenyen. Annak, hogy melyik neves magyar hajtó volt a pályaépítő és hogy vajon hogyan rendezhet magyar versenyt egy szlovákiai lovarda, Patócs Ádám járt utána.

Még 13 képünk van a Dunatőkésen rendezett fogathajtó versenyről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Idén ismét fedeles fogathajtó versenynek adott otthont a Czajlik Ranch Lovasklub: december 3-án nemzetközi és világkupa-versenyeken szereplő fogathajtók gyűltek össze Dunatőkésen. A versenybíróság elnöke, Nagy László versenybíró volt, a pályákat pedig és Jámbor Vilmos elismert nemzetközi pályaépítő, versenyző, tenyésztő építette.

Póni egyesben Szajkó Liliána győzedelmeskedett Sir Ruben nevű pónijával, míg Pillerin Rooslecht póni kettesfogatával (Abbeifield the Gladiator és Vezér) szerezte meg a győzelmet kategóriájában.

Kettesfogathajtásban Hölle Martin (Szultán és Manó) nagyon gyors és technikás hajtással nyerte meg kategóriáját, a második helyen Veszelszki Gábor (Linda és Baba) végzett, a dobogó harmadik fokára pedig Saru Zsolt (Bogi és Dorothy) állhatott fel. 

Még 13 képünk van a Dunatőkésen rendezett fogathajtó versenyről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Jámbor Vilmos: "remek és változatos hajtásokat láthattunk"

Idén milyen nehézségű pályát sikerült megépíteni a versenyzőknek? - kérdezte Patócs Ádám Jámbor Vilmos pályaépítőt.

Jámbor Vilmos: A pálya közepesen nehéz felépítésű lett, három akadályból állt. Az első egy hosszabb, tágabb akadály volt, a kettes egy ugyancsak hosszú. Felkínálta a gyors, de hosszú vagy lassabb, technikásabb hajtás lehetőséget is.

A hármas kifejezetten technikás akadály volt és rövid. A sejbák minden esetben elősegítették a lendületes hajtást, de minden sejbapár egy kicsit csalós is volt. Ennek ellenére remek és változatos hajtásokat láthattunk. 

Hogyan ítéled meg a fogatok szereplését a versenyen?

Jámbor Vilmos: A fogatok egy kivétellel mind nagyon színvonalasak voltak.  

Miért pont Dunatőkés? 

Jámbor Vilmos: A lovardatulajdonosokkal kiváló az együttműködés, a megismerkedésünk már egy régi sztori. A Czajlik Ranch Lovasklub Nagy Magyarország messze legjobb és legalkalmasabb lovardája. Kár, hogy nem lehet része a Magyar Bajnokságnak de ezért lobbizni fogunk. Nagy nemzetközi rendezvények megrendezésére is alkalmas, kiváló versenyhelyszín.

Több kiváló hajtót is láthattunk a hétvége alatt, akár világbajnokokat is. Ki tudnál emelni pár fogatot és lovat, akik teljesítménye kiemelkedő volt a verseny során?

Jámbor Vilmos: Hölle Martin fedeles fogatával száguldozott, meg is nyerte a kettesek versenyét. Farkas József a holland csapat érmes fogatával debütált, Pillerin Rooslecht három EB-t és VB-t teljesítő és egy újonc póni kettesfogatával indult és nyert is.

Veszelszki Gábor és Czakó Attila szintén meghatározó alakjai a fedeles hajtók mezőnyének, akikre érdemes figyelni. Mellettük még Saru Zsolt Dunaszerdahelyi fogatával dominálta a versenyt. 

Még 13 képünk van a Dunatőkésen rendezett fogathajtó versenyről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Sedlinska Marketa: "a lipicai lovak állnak a szívemhez a legközelebb"

Az egyesfogatoknál cseh győzelem született Sedlinska Marketa személyében, aki Gabra-t hajtotta. Nézzük, hogyan értékelte a versenyt a cseh hajtó hölgy:

Milyen gyakran látogat el szlovákiai versenyekre?

Sedlinska Marketa: A szomszédos országok versenyein igyekszünk minden évben megméretni magunkat - értem ez alatt Szlovákiát és Lengyelországot, de Magyarországra is eljárunk.

Milyennek ítéli a versenyszervezést és a pálya nehézségét?

Sedlinska Marketa: Nagyon jó hangulatú a fedeles verseny itt Dunatőkésen minden évben, a pálya ismét nagyon igényes, mint minden alkalommal a Jámbor Vilmos által megépített pályák. És persze erős mezőnnyel mérethettük meg magunkat.

Lipicai fogatával megnyerte az egyesfogathajtó kategóriát és elnyerte a Nagy Ferenc által felajánlott Legeredményesebb Lipicai Fogat Vándorserleget. Milyen lovakkal dolgozik még együtt?

Sedlinska Marketa: Lipicai lovakkal edzettünk az ez évi versenyszezonra, de már több lófajta kiképzésében vettem részt. Valahogy mégis a lipicaiak állnak a szívemhez a legközelebb, öröm velük a munka és sok szép eredményt köszönhetek nekik.

Még 13 képünk van a Dunatőkésen rendezett fogathajtó versenyről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Magyar verseny Szlovákiában

A lovarda üzemeltetője és szíve-lelke Czajlik Zsuzsanna, aki amellett, hogy díjlovaglásban versenyzik, vezeti a lovardát, edző, bíró, lovasiskolát működtet, és persze több nemzetközi díjugrató, díjlovas, fogathajtó és western verseny sikeres megszervezése fűződik a nevéhez.  

Hányadik fedeles fogathajtó verseny volt a mostani?

Czajlik Zsuzsanna: Idén ötödik alkalommal került megrendezésre a Mikulásnapi fedettpályás fogathajtás. Az első két évben a Szlovák Lovasszövetség engedélyével került megrendezésre Gaspar Pavol pályaépítő és akkori szövetségi kapitány segítségével a fedettpályás hajtás a Czajlik Ranchon, de immáron harmadik éve a Magyar Lovas Szövetség tagjaként magyar színekben hirdettük meg a versenyt.

Hogyan lehetséges, hogy a versenyen több nemzet hajtói is indultak, de a hazai színeket csak egy versenyző képviselte?

Czajlik Zsuzsanna: Sajnos a szlovák fogathajtás még gyerekcipőben jár, híján vagyunk a képzett hajtóknak és versenyfogatoknak. Bízzunk benne, hogy előbb-utóbb a szlovák hajtók is felzárkóznak külföldi sporttársaikhoz és kihasználják lehetőséget, hogy megméressék magukat és fogataikat.

Magyar színekben rendezték a versenyt, 16 magyar fogat állt starthoz. Esetleg nagyobb versenyeket, például az Országos Bajnoksághoz kiírt minősítő versenyeket is szeretnének rendezni?

Czajlik Zsuzsanna: Szervezőként csak a külföldi versenyzőkre számíthatunk, így az ő elvárásaiknak igyekszünk megfelelni. Reméljük, hogy versenyeink minősítő versenyként is beszámítanak majd a Magyar Országos Bajnokságba, hiszen a fedelesünk plusz egy lehetőség a téli versenyszezon kitöltésére a magyar és cseh hajtók számára.

A Czajlik Ranch Lovasklub azonban azért létesült, hogy népszerűsítsük a lovassportok minden szakágát, ezért nem zárkózunk el semmilyen lovas rendezvény megrendezésétől, legyen az megyei, országos vagy nemzetközi szintű.

A versenyzők elégedettek voltak a verseny lebonyolításával?

Czajlik Zsuzsanna: Igyekszünk úgy teljesíteni, hogy mindenki szép élménnyel távozzon tőlünk és örömmel térjen vissza hozzánk a következő versenyszezonban. A visszajelzések azt mutatják, hogy mindenki elégedett volt a versennyel.

2016.12.06. Szöveg és fotók: Patócs Ádám
Magyar fogathajtó verseny Szlovákiában? Igen!

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés