Botrány a Beerbaum istállóban

2022 január 11-én a német RTL-e megjelent egy videó, ahol állítólag az olimpiai bajnok Ludger Beerbaum tréningezik a lovaival. A videó alapján az edzések közben megbárolták a lovakat (ugrás közben az akadály mellett álló személy megüti a lovak lábát). A FEI Általános rendelkezéseinek 142.-es bekezdésében tiltja ezt a módszert, és állatkínzásnak minősül. Az RTL állítja, hogy a felvételeket az olimpiai aranyérmes lovas látható edzés közben.

Beerbaum és a szövetség is nyilatkozott a vádakkal szemben.

Az olimpiai lovas elismerte, hogy a felvételek az ő istállójában készülnek, de tagadja a vádakat, hogy illegális, állatkínzó módszereket alkalmaznak.

Ludger Beerbaum a Riói Olimpián – fotó: rio.sportschau.de

„A lovak jóléte elsődleges prioritású számomra és a csapatomnak. Csak azok a lovak tudnak a sportban teljesíteni, amelyekkel megfelelően, professzionálisan bánnak, etetik, edzik és menedzselik őket. A lovak az alappillérek, akikről nap mint nap gondoskodunk.”

Németországban a szabályzat elkülöníti a tiltott bárolást és az engedett érintést, utóbbit láthatjuk elvileg a felvételeken. Szabályzat szerint ez rövidebb mint három méter és maximum 2 kg súlyú rúd lehet.

A Német Lovasszövetség (FN) január 12-én közleményt adott ki. 2020 júliusában az RTL megkereste az FN-t, hogy jelentsenek egy lehetséges állatkínzást. 2021 Februárjában az RTL megmutatta a rendelkezésükre álló videót bizonyítékként, amely az FN szerint nem volt elegendő ahhoz, hogy konklúziót lehessen levonni, se a részt vevő személyekkel kapcsolatban, sem pedig az állatkínzás tényében. Az FN többször is felszólította az RTL-t, hogy a teljes videóhoz adjanak hozzáférést és azonosítsák a rajtuk szereplő embereket.

2021 májusában a szövetség tett egy lépést, és ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett lehetséges állatkínzás gyanújával, remélve, hogy a hatóságok meg tudják szerezni a teljes felvételeket. 2021 novemberében kapták az információt, hogy nem folytatja tovább a nyomozást a rendőrség.

Az FN a videó nyilvánosságra hozása után a következő közleményt adta ki:

„Amint az 2020-ban és 2021-ben már elmondtuk az RTL stábjának, nagyon komolyan vesszük a vádakat. Éppen ezért fogjuk alaposan kielemezni, a kedd este sugárzott felvételeket, majd levonjuk a megfelelő következtetéseket a továbblépésről. Ahhoz, hogy a tényeket komolyan értékelni lehessen, minden videóra és bizonyítékra szükségünk van. Ezért ismételten felszólítjuk az RTL-t, hogy ezt teljes egészében bocsássák rendelkezésünkre.” – nyilatkozta Soenke Lauterbach FN főtitkár. Kiemelte, hogy „Már most is, a közzétett felvételektől függetlenül kijelenthetjük, hogy a szögletes, tüskés vagy hasonló rudak használata elfogadhatatlan és nem felel meg a tisztességes lovassport elveinek.”

A szövetség szerint három szinten fogják vizsgálni az ügyet:

Egyrészt megvizsgálják milyen hatósági eljárás indítható. Másrészt függetlenül a 2021-ben megtett feljelentéstől informálni fogják az ügyészséget, hogy elérhessenek minden információt ami megsértette az Állatvédelmi Törvényt. 2021 jauárjában felállított bizottság továbbra is a képzési módszereket vizsgálja majd.

A teljes nyilatkozatot itt olvashatjátok németül:
https://www.pferd-aktuell.de/news/aktuelle-meldungen/fei—fn—dokr/stellungnahme-der-fn-zum-rtl-beitrag-vom-11.-januar-2022

Források:
https://www.chronofhorse.com/article/ludger-beerbaum-accused-of-poling-horses-in-german-tv-expose
https://www.worldofshowjumping.com/en/News/The-German-Equestrian-Federation-responds-to-RTL-video-footage-of-alleged-rapping-at-Ludger-Beerbaum-Stables.html
https://www.rtl.de/cms/ludger-beerbaum-pferde-im-training-geschlagen-rtl-extra-deckt-skandal-um-deutschen-reitstar-auf-4897933.html?fbclid=IwAR1uaHxdnHrPUiNxlk_KO9wKxkq3FL0cuZ2A8shVFCbTeOkGI99iV2wS75g

2022.01.14
Holota Beatrix, lovasok.hu szerkesztősége

Hozzászólások