Örömében eldobta a kobakját – ugrott a győzelem

Mindenki másképp örül a sikernek – így vannak ezzel a sportolók is. És bár a leggyakrabban az úgynevezett „gólörömről” hallani a sporthírekben, a lovasokat is érdemes megfigyelni. Vannak, akik könnyeznek, vagy boldogan lengetik a díjszalagot, és van Carlos Ribas, aki egész egyszerűen elhajította a kobakját örömében. A dolog hátulütője, hogy a brazil lovasnak a győzelmébe került a fedetlen fővel való ünneplés.

Carlos Ribas új lovával, Pelvin Z-vel indult a mecheleni megmérettetésen 2014. december végén. A pálya legnagyobb akadálya egy 205 cm magas meredek volt. A párosnak a verseny előtt mindössze három hete volt összecsiszolódni, Pelvin Z-t pedig korábban még soha nem próbálták ki ilyen magasságon.

Ribas utolsó lovasként lovagolt a pályára a harmadik, utolsó összevetésben. Mivel az előtte szereplő három lovas mind hibázott, tudta, hogy ha sikerül hibátlanul végigmennie a pályán, megnyeri a versenyt

Miután sikeresen talajt fogtak az utolsó akadály után, Ribas nem elégedett meg a szokásos integetéssel, hanem elhajította kobakját, majd vágtában keringett még egy kicsit a pályán  és megugratott még két lezárt akadályt.

Öröme azonban nem tartott sokáig. A FEI szabályainak megsértése miatt (a "kobak szabály" megsértése, illetve a lezárt akadályok megugratása) érvénytelenítették lovaglását az utolsó összevetésben, így a negyedik helyre csúszott vissza, és 7500 euró pénzdíjtól esett el. "Elismerem, hogy hibáztam, de azért tettem, mert a közönség annyira lelkes volt. Profi lovas vagyok, de szívből, szenvedélyesen lovagolok" mondta Ribas az incidens után. 

Az eset legfontosabb tanulsága, hogy az ördög nem alszik, ami az autósnak a biztonsági öv, az a lovasnak a kobak. További hasonlóság, hogy a kobak sem véd, ha nincs bekapcsolva.

KEP Italia kobakok TAnita Lovasboltjában >>

Persze kobak és kobak között is hatalmas különbségek lehetnek minőség, biztonság és komfort terén. Az biztos, hogy a fenti kaland egy jó minőségű kobaknak meg se kottyan. Az pedig már csak hab a tortán, hogy ma már rengeteg biztonságos kobak közül válogathatsz, melyek egyszerre csinosak és kényelmesek is. Mindenképp olyat válassz, ami rendelkezik ISO 9001-2008, vagy CE minősítéssel.

A cikk megjelenését a

támogatta.         


2014.01.28. Magyar Dorottya, Lovasok.hu

 

Hozzászólások