Rendhagyó lóanatómia órák Essenben

Azt már tudjuk, hogy az EQUITANA több, mint kiállítás és vásár, hiszen 9 napon át számos lovasbemutató és verseny is várja a lovak szerelmeseit. Emellett pedig az EQUITANA egész ideje alatt kiemelt figyelmet kap a lóegészség. Szemléletes, a laikusok számára is könnyen érthető előadásokon tanulhatsz megelőzésről, gyógyításról, takarmányozásról.

A 1-es számú csarnokban egymást követik majd a különböző lóanatómiai és lóegészségtani kiselőadások a kiállítás és vásár egész ideje alatt. Dr. Helmuth Ende lovas szakállatorvos már évek óta aktív résztvevője az Equitanának. A doktor szemléletes eszközökkel (életnagyságú ábrák és valódi, preparált testrészek, végtagok és szervek) mutatja be a lovak leggyakrabban előforduló sérüléseit, betegségeit, különös hangsúlyt fektetve azokra a szituációkra, melyekkel az átlagos lótartó is találkozhat.

Ismerteti a balesetek, betegségek megelőzésének fontosságát és az ezzel kapcsolatos intézkedéseket, tennivalókat. A két legismertebb, s talán legrettegettebb lóbetegségnek, a kehességnek és a kólikának kitüntetett helye van az előadások sorában, melyeket két, szokatlan módon működő preparátum tesz emlékezetessé: egy valódi, „lélegző” tüdő, s egy kádba merített, perisztaltikus mozgást végző vastagbél.

Dr. Helmuth Ende a takarmányozást is górcső alá veszi: tapintható, szagolható tápminták segítségével hangzanak el a lótakarmányozás alapjai, természetesen a hibás etetés és az abból fakadó leggyakoribb betegségek ismertetésével együtt.

A laikusok számára is közérthető, színes, interaktív lógyógyászati előadások mellett, egy szakmabeliek számára rendezett kongresszus is zajlik majd az Equitana ideje alatt. A helyi állatorvosokon és lóegészségügyi szakembereken, patkolókovácsokon kívül francia, angol, olasz, holland, norvég, osztrák és svájci előadók számolnak be munkájuk és kutatásaik során elért eredményeikről.

Dr. Helmuth Ende látványos előadásait kár volna kihagyni

Az előadók még nem, a témakörök azonban már ismertek:

  • a csontrendszer megbetegedései, elváltozásai
  • patairha gyulladás
  • láz és labordiagnosztika
  • a nyaki gerinc elváltozásai: leletek és értelmezésük
  • röntgenvizsgálatok és jelentőségük

A kongresszus csak szakmai közönség számára látogatható, míg Dr. Helmuth Ende előadásai kimondottan a nagyközönséghez szólnak.

Fődíj: vásárbelépő három napra, és szállás két éjszakára
2017. január 19. és 2017. március 10. között és nyerd meg a fődíjat:
  • három napra szóló vásárbelépőt az  EQUITANA-ra két fő részére
  • belépőt a HOP TOP Show-ra két fő részére
  • szállást két főnek két éjszakára Essenben

2017.01.25. Andics Bernadett, Lovasok.hu
Forrás: Equitana.com
Fotó: Helmutende.deEquitana.com

Hozzászólások