Pignon ismét elkápráztatta a Világkupa közönségét

Idén újra az UNIQA Lovas Világkupa porondján üdvözölhettük az érzelmes, humoros műsorral érkező francia zsenit, Jean-Francois Pignont.

Visszakövetelte a közönség, így közkívánatra immár harmadszor lépett fel idén a Világkupán Jean-Francios Pignon, akinek neve egyet jelent az erőszakmentes, kommunikációra alapozott szabadon idomítás művészetével. Titkára mindenki kíváncsi, pedig saját bevallása szerint teljesen egyszerű: munkájában a szeretetre épít. Ezzel éri el, hogy produkciója messze-messze túlmutat holmi cirkuszi attrakción, ez már igazi és tiszta művészet. Pignon eszközök nélkül, a lovak nyelvén „beszéli meg” velük, hogy mi is következzék a pódiumon. Mindannyian pontosan értik és tudják a dolgukat, így állhat csak össze egy világhódító bemutató. Így lehet az, hogy lovait az első látszatra megférhetetlen idomítottság és szabadság egyszerre jellemezze.

A ló megérti mit vár, mit kér tőle az ember – ám eközben a ló ló marad – vallja. Mindezt kötőfék, kantár és nyereg nélkül, vágtató lovakkal teszi. Elérhetetlen magaslatokig jutott, amióta kilenc éves korában első lovával találkozott. Előadásait mindenekelőtt lovaira szabja, közben szinte elképzelhetetlen szintű bizalom épül fel ló és ember között. Rutinos lovait a korábbi évek előadásaiból már ismertük, idei új bemutatójában viszont azt is láthattuk, hogyan dolgozik fiatal lovakkal, a legifjabb „fellépő” ugyanis egy mindössze hat hónapos csikó volt.

Saját szavaival: „Szeretni kell a lovat. Ha az megvan, akkor sok minden magától működik.” Majd hozzátette: „Szeretetteljes következetesség, érzelmi kötődés. Rengeteg munka. És végül a ló értse meg mit kérünk tőle, fogadja el az embert, ám eközben a ló – maradjon ló”.

2014.12.17 Sigmond Tamás, Lovasok.hu
Frissítve: 2023.03.08.
Fotó: Canva

Hozzászólások