Ólomkatonák, emlékezők

Ólomkatonák, emlékezők

 

Mór (rk) – Megemlékeztek az 1848-1849-es szabadságharc móri ütközetéről. Az osztrák és horvát katonákból álló sereg háromszoros túl-erőben lévő nehézlovassága eldöntötte a csatát.

Az elmúlt szombaton az 1848. december 30-án lezajlott móri csata évfordulójára emlékeztek a város lakói.

A település határában 158 évvel ezelőtt Perczel Mór tábornok hadteste megütközött a Jellasics altábornagy vezette császári sereggel. A csaknem azonos létszámú, ám minőségbeli fölényt élvező ellenség meghátrálásra késztette a hősiesen harcoló magyarokat.

Az év utolsó előtti napjának délelőttjén Kovács Géza a szabadságharc e szomorú eseményéről tartott előadást az érdeklődőknek a Lamberg-kastélyban. A szabadidejében ólomkatonák öntésével foglalkozó csetényi férfi a móri csatát megelevenítő terepasztalnál sorolta az ütközet főbb történéseit. Időközben megérkezett a Fehérvári Huszárok néhány tagja, akik szintén bekapcsolódtak az előadásba. A történelmi visszatekintést követően, a szülők kíséretében érkezett gyerekek kaptak egy-egy ólomkatonát, amit megfestettek.

Hamarosan felkerekedtek a hagyományőrző huszárok, majd társaikhoz csatlakozva felvonulást tartottak a városban. A színpompás ruhákba bújt lovasok délre megérkeztek a Homoki temetőbe, ahová egykor eltemették az ütközetben elhunyt hősöket. A sírkertben álló kopjafánál koszorút helyezett el Fenyves Péter polgármester, a Fehérvári Huszárok, továbbá politikai és civil szervezetek, oktatási intézmények. A kopjafa lábánál három tömegsírban 32 hősi halált halt katona nyugszik.

 

2007.01.02. Radocsai Kálmán
Forrás: Fejér Megyei Hírlap
Frissítve: 2023.04.27.
Fotók: Canva

Hozzászólások