Lovak minden mennyiségben

Lovak minden mennyiségben

 

A közelgő vihar miatt a befejezés ugyan kurtábbra sikerült a tervezettnél, a Pásztorok ünnepe rendezvénysorozat hétfői zárónapja azért felvonultatott mindent, ami miatt pünkösd idején érdemes kilátogatni a Hortobágyra.

A szombaton megrendezett gulyásversenyt és pásztorbált, valamint a pásztortáncversenyt megzavarta az időjárás, akárcsak a 42. Hortobágyi Lovasnapok vasárnap délutáni műsorszámait. Ezek után érthető, hogy a rendezők elsősorban az égiekhez fohászkodtak, hogy legalább pünkösd hétfőjén kegyelmezzenek meg a mátai lovaspályán felvonuló szereplőknek és a rájuk kíváncsi többezer nézőnek. A szórakoztatásukra mindent elkövető vendéglátók maghallgatásra leltek, mert a zárónapon csak a finálét kellett rövidebbre szabni a Balmazújváros irányából egyre nagyobb tempóban érkező sötét fellegek miatt.

A délelőtt a díjugratóké volt, akik a magyar derbi keretében mérték össze tudásukat. A meghívott harminc legjobb lovas közül Szabó Gábor, a Szabó Team versenyzője bizonyult a legjobbnak. Szokatlanul nagy, 14 másodperces különbséggel verte a vámospércsi Sándor Ferencet, aki egy ötödik helyet is szerzett másik lovával. A szintén vámospércsi Lengyel Róbert 14. lett.

A délutáni program színpompás nyitóképpel indult, ennyi ló és lovas talán még sehol nem vonult fel, mint a mátai stadionban. A díjugratók és a közel húsz csikós mellett népies, sport és pónifogatok, honfoglaláskori, illetve lovagi hagyományokat ápoló csoport, lovas tornászok, valamint western lovasok sorakoztak fel az esőáztatta mély talajú pályán. Itt volt a lovasíjászat felélesztője, Kassai Lajos is, aki lélegzetelállító produkcióval rukkolt elő.

A fantasztikus kavalkádban világbajnoki dobogósok és világkupa helyezett fogatosok és sokra hivatott ifjú tehetségek váltották egymást, köztük a vecsési Dobrovitz József, aki előző nap még Hollandiában szerzett bronzérmet a világkupán. Később itt is megmutatta, hogy kitűnő formában van, hiszen pónifogatos fiával megnyerték a szimultán versenyt, melyben egy-egy négyes póni-, illetve profifogat indult. S hogy milyen erős a magyar fogathajtósport, azt a szilvásváradi Móró Lajos bizonyította, hiszen a négyesfogatok kombinált akadályhajtásában legyőzte az idősebb Dobrovitzot. A harmadik helyen a korábbi kétszeres világbajnok, a bugaci Juhász László végzett.

Látványos küzdelmet ígért a csikósok vetélkedése is, melyben több párosküzdelem után apa és fia, azaz Bordás János és Ádám jutott a döntőbe, ahol az idősebb bölcsességével meghajolt a trónkövetelő ifjúi hév előtt. A pünkösdi síkvágtát pedig jó hajrával a szintén hortobágyi Szabó Attila nyerte meg.

2007.05.28.
Forrás: Deol.hu
Frissítve: 2023.06.07.
Fotók: Canva

Hozzászólások