II. Ünnepváró Lovas Mikulás, avagy esélyegyenlőség a lovas oktatásban

Immár második alkalommal rendezte meg Magyarország legnagyobb lovas Mikulás jótékonysági rendezvényét az iskolai lovas kultúra oktatás az esélyegyenlőség jegyében célokat megvalósító, a hagyományőrzésről és a nyílt családi napok megtartásáról elhíresült Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület.

A mai nap a gyermekekről, az ünnepi hangulatról, a jótékonyságról és több mint 1000 mosolygós, vidám arcról szólt. A közel másfél ezer gyereket felvonultató, rendhagyó eseményen az egyesület a Honvédelmi Sportszövetség támogatásával, a hazafias nevelés jegyében színes és izgalmas programokkal kedveskedett vendégeinek. Az Ökomenikus Segélyszervezet közreműködésének köszönhetően az Egyesület nem csak a Simonpusztára kilátogató gyerekeknek tudott örömet és boldogságot okozni, mivel T. Mészáros András Érd Megyei jogú Város polgármestere, Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő és Dr. Korein László, az egyesület elnöke, közösen 300 db mikulás csomagot ajánlottak fel a rászoruló gyerekeknek a Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület jóvoltából.

Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület rendhagyó módon második alkalommal szervezte meg jótékonysági Mikulás-napi eseményét. A tavalyi siker után nem volt kérdés, hogy idén is megrendezésre került az ország legnagyobb Mikulás napi ünnepsége, ahová közel másfélezer gyermek látogatott el. Esélyegyenlőség az általános iskolai lovasoktatásban, avagy nemzetünk jelképét jelentő hagyományok és az iskolai lovasoktatás országos programszintű kiépítése és annak elterjesztése céljából alapítottuk egyesületünket. A legfőbb küldetésünk, hogy a mai rohanó világban közelebb hozzuk az embereket, a gyerekeket lovainkon keresztül a természethez, az állatszeretethez. A ló a magyar nemzet régi jelképe ezért a mi hitvallásunk is az, hogy lovas érték az, ami a múltba nyúlik, és a jövőbe mutat.

Egyesületünk éppen ezért az elsősorban gyerekeknek szánta ezt a napot, melyet úgy állított össze, hogy az színes, színvonalas és érdekes legyen minden vendég számára. A nap moderátora Kaszás Géza színművész, filmrendező volt, aki maga is élményt nyújtott a sok-sok gyermeknek. Fellépett a Nemzeti Lovas Színház. Az esemény egyik csúcspontja volt, amikor a Mikulás lovas szánon megérkezett és kiosztotta minden gyermek számára a mikulás csomagot. Valamint „Ló, mint a magyar nemzet régi jelképe az ünnepek alatt” címmel meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetése megtörtént, melynek kategóriánkénti fődíját egy 2-2 főre szóló belépőjegyet a Nemzeti Lovas Színház egy szabadon választott előadására és 1-1 lovas oktatásról szóló bérletet átadták. A díjat a zsűri elnöke Czeglédiné Kenyeres Réka festőművész, valamint a Nemzeti Lovas Színház színészei és igazgatója Pintér Tibor adták át.

Egész nap a gyermekek hangos nevetéséről, a tapsról, a vidámságról és a szeretetről szólt. Ehhez nagymértékben járultak hozzá a Zárug Team díjugrató csapata, akik bemutatták a ló és lovasa közötti kapcsolat fontosságát, a Hadakútja LSE csapata, a Póniparádé címmel tartott fergeteges lovas műsorral, továbbá az Érd Hivatásos Tűzoltói, hiszen a rendezvényre egy létrás tűzoltóautóval jelentek meg, hogy a gyermekeknek betekintést adjanak a tűzoltók mindennapi életébe. Ám ne feledkezzünk meg, az Érdi Rendőrkapitányságról sem, akik a bűnügyi helyszínelés rejtelmeibe kalauzolták a vendégeket és lehetőséget biztosítottak a gyerekeknek, hogy elfoglaljanak egy rendőrautó, de a Hegyőrség Törökbálint polgárőrei izgalmas kutyás bemutatóját is megnézhette a közönség.

A számos jelentős hazai vállalkozás (többek között a ROSSI Biofuel, a T-Systems, OT Industries és a Bálint Analitika) által is támogatott jótékonysági program évekre előre bevésett esemény a naptárban. Az érdeklődés felülmúlta a várakozásokat, ami az egyesület számára bizonyíték volt arra, hogy a ló és a lovaglás szeretete nem veszett ki a mai nemzedékből, tovább fenntartva a régi nemzeti jelképet, csak a lehetőségeket kell megteremteni mindenki számukra.

Legyen újra Lovas Nemzet a Magyar!

Üdvözlettel, Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület

2018.12.13. Írta: Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület
Fotó: Simonpuszta.hu

 

Hozzászólások