A hatvaniak büszkék lovas huszáraikra

Már hagyománnyá vált, hogy a hatvaniak minden tavasszal megünneplik az 1849. április 2-i hatvani csatát, melynek főszereplői a lovak, ugyanis a huszárok nélkülük nem tudták volna megszerezni a Tavaszi Hadjárat első győzelmét.

További 9 képünk van a megemlékezésről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez!

Az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc kiemelkedő időszaka volt a Tavaszi Hadjárat, ami 1849. április 2-től május 21-ig tartott. A hadjárat során a magyar honvédsereg óriási katonai sikert ért el.

A Hatvani csata volt az első ütközet 1849 tavaszán, ahol a magyar honvédség hős katonái győzelmet arattak.

A jelentős esemény 167. évfordulójára emlékeztek a városban április 2-án az önkormányzat által rendezett egész napos színes programok keretében a történelmi katonai hagyományőrzők, huszárok és a Gáspár András Bajtársi Egyesület jelenlétében. A városháza elől Horváth Richárd polgármester köszöntő szavai után a színes menet a Belvárosi Temetőhöz vonult, ahol az 1849-es emlékműnél rótta le kegyeletét és koszorúzta meg az egykori hősök sírját.

A Budapesti Obsitos Zenekarral az élen a lovasok a belvároson át a Népkertbe vonultak. Itt kishuszár toborzó, lovagoltatás, népi játszóház várta a gyerkőcöket, továbbá a harci sisak, a kürt- és a tarisznyakészítés fogásaival is megismerkedhettek.

Természetesen a csatabemutató sem maradhatott el, ahol az egykori harcokat elevenítették fel. A programot a Hatvankodók Néptáncegyüttesének táncháza és a Kormorán zenekar koncertje zárta.

A tavaszi hadjárat és a megemlékezések forgatagába H. Szabó Sándor felvételei adnak bepillantást.

2016.04.05. Fotók: H. Szabó Sándor

Hozzászólások