Turizmus egy natúrparkban?

Turizmus egy natúrparkban?

A vértesi tájvédelmi körzet 1976 óta államilag védett területén 2005. október 27-én nyitották meg a Vértesi Natúrparkot.

Itt található a Pro Vértes Közalapítvány központja is, amely a hat éve felújított Gessner-házban működik. Az alagsorban előadótermet rendeztek be, ahol diorámák szemléltetik a táj látnivalóit.

Az alapítvány ugyanis különös hangsúlyt fektet az ismeretterjesztésre és oktatásra. Foglalkozik emellett veszélyeztetett élőhelyek felvásárlásával és védetté nyilvánításával, azok természetkímélő kezelésével, veszélyeztetett fajok védelmével, őshonos magyar háziállatok ökológiai tartásával, a natúrpark fejlesztésével.

Az egyik legkeresettebb program a helyi vállalkozók által üzemeltetett, ismeretterjesztő vezetéssel egybekötött “pusztabusz”-kirándulás. Háromszáz lóerős szafaridzsip helyett azonban “két lóerős” kocsival folyik a túra. Az ezalatt megéhezők a falusi vendéglőkbe térhetnek be, és helyi specialitásokat kóstolhatnak. A szürke marha húsából készült paprikás vastagkolbász minősítés nélkül is biotermék, igazi hungarikum. A “pusztabuszos” kirándulók csaknem testközelből tekinthetik meg az alapanyagát szolgáltató gulyát.

Az idén nyáron kialakítanak egy 145 kilométeres lovastúra-útvonalat, amely az ország többi lovas útvonalához kapcsolja hozzá a régiót. Ennek bejárása mintegy ötnapos ittlétet tesz lehetővé az érdeklődőknek. Ezen kívül a munkaasztalon fekszik egy kerékpáros túraútvonal pályázata is, amely tovább bővíti az “ökoközlekedés” lehetőségeit. A költségeket állami és uniós támogatásokból, illetve a pályázatokból, idővel a turizmusból befolyó bevételből fedezik. Jelenleg a látogatók nagy része diák, évente kétezer gyerekkel ismertetik meg a természetvédelmi értékeket, remélve, hogy nyomukban jönnek majd a felnőtt vendégek is. Magyarics Gábor, aki az ökoturizmus kiépítéséért felelős, fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a támogatások elnyeréséhez a térség településeinek, azok képviselőinek pártszín vagy politikai beállítottságtól függetlenül összhangban kell dolgozniuk.

A natúrpark társadalmi alapon szerveződő, úgynevezett regionális nemzeti park. A Vértesi Natúrpark az első Magyarországon.

Reiter Petra, Horváth Dániel
Forrás: Népszabadság
2007-01-25
Kép: Canva
Frissítve: 2023.08.16.

Hozzászólások