Változtak a Western Lovas Sport szabályai – 2020

Forrás: https://www.facebook.com/hungarianwesternreining


KEDVES WESTERN LOVASOK, WESTERN VERSENYZŐK ÉS WESTERN SZIMPATIZÁNSOK!

Mint értesülhettetek róla az AWV és a Western-Reining Szakág közt a 2019-es versenyszezon végeztével komoly tárgyalás-sorozat kezdődött a magyar westernsport kedvezőbb jövője érdekében. Bizonyára sokan tudjátok, hogy Magyarországon kétfajta hivatalos versenyzési forma létezik a lovas sportban: a szakági és a szabadidős versenyzés.
A 2020-as évig ez a két versenyzési forma a western lovas sportban is ugyanúgy külön működött, mint a többi lovas szakágban.


Az egyeztetések eredményeképpen, az AWV és a Western-Reining Szakág képviselői arra jutottak, hogy a sport jövője érdekében megszűnik a western sportban a szabadidős versenyzési státusz.
Ez a döntés azért született meg, mert egyrészt a westernlovas sportban a többi lovas szakághoz képest nagyon kicsi a versenyzői létszám, és a külön működő szakági- és szabadidős versenyzéssel az amúgy is kis létszám még kisebb részekre bomlott. Reményeink szerint a szabadidős státusz megszüntetésével és a szakági versenyzésbe való betagozódással a jövőben már egy sokkal nagyobb létszámú versenyzői csoport fog együtt versenyezni.

Másrészt – a többi szakágtól eltérően – a westernlovas sportban szinte nincs különbség a szakági és szabadidős versenyzés pályáinak szintje között, ami indokolhatná a „szakági” és a szabadidős versenyzés külön való szervezését.
Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ezentúl csak OB (=Országos Bajnoki) szintű versenyzésre lenne lehetőség a westernlovas sportban. Továbbra is megmarad, az amatőr (=AWV) versenyzés, csak nem a szabadidős kereteken, hanem a szakági kereteken belül (részletesen lejjebb).

Így az OB rendszerrel párhuzamosan, egy helyszínen, egy nemzetközi bíróval egy csapatban versenyezhetnek az amatőr és/vagy a sportba először belépő versenyzők az OB versenyzőivel.
Ez a felállás nem csak a már említett okok miatt kedvezőbb a westernsport számára, hanem az amatőr versenyzők megítélése, illetve elért eredményeik megítélése miatt is. Ami a továbbtanulás és az egyesületek által igényelt (önkormányzati, NEA, és egyéb) támogatások szempontjából nem elhanyagolható előny.

ÖSSZEFOGLALVA: Miért jó a szakági keretek közt történő amatőr versenyzés?
– Jó, mert bizonyos kategóriák év végi bajnoki címei egy esetleges tanulmányi felvételi során többletpontokat jelenthetnek, amit egy szabadidős versenysorozaton elért eredmény nem tud biztosítani.
– Jó, mert ez a többlépcsős amatőr beversenyzési rendszer védi az amatőr versenyzőket, mert nem teszi lehetővé, hogy a nagyobb lovas múlttal rendelkező (pl. régi OB) lovasok elvegyék a kezdőktől a nyerés sikerélményét.
– Jó, mert a közös helyszínnek köszönhetően az amatőr versenyzők láthatják azon versenyzőket is versenyezni, akik már évek óta az OB-n versenyeznek kiemelkedő/ nemzetközi eredményekkel.
– Jó, mert az összes versenyen legalább egy AQHA bíró is bírálni fogja a lovasokat.
– Jó, mert a közös AWV/OB rendszer megegyezik a nemzetközi versenyrendszerrel, így külföldi versenyzés esetén pontosan tudják a lovasok, hogy mely kategóriákban indulhatnak.
– Jó, mert a helyszín fedeles lovardájának és 2 melegítőpályájának köszönhetően minden időjárási körülmények közt és szinte bármekkora létszám mellett biztosított a színvonalas verseny megrendezése.

A 2020-as évtől egy közös helyszínen kerül megrendezésre az összes western verseny, melyek mindegyike Kiskunfélegyházán, a már általatok is jól ismert Fekete Lovastanyán lesznek az alábbi időpontokban:
1. forduló: május 9-10.
2. forduló: június: 20-21.
3. forduló: július 18-19.
4. forduló: szeptember 12-13.

Az egységesített rendszer kapcsán kiemelt figyelmet fordítottunk az amatőr (szabadidős) lovasok korrekt és sportszerű versenyzési lehetőségének biztosítására, ezért ők három, illetve tulajdonképpen négy szinten is versenyezhetnek a jövőben az alábbiak szerint:

1. AMATŐR (továbbiakban: AWV) VERSENYEK
1. Az amatőr versenyzők védelme érdekében:
a. Az AWV versenyszámokban olyan versenyző nem indulhat, akik a Western-Reining Szakág megalakulása óta, legalább 2 éven keresztül versenyzett a magyar western OB-ban (=legalább 2 éven keresztül fizetett az MLSZ felé versenyzői licencet).
b. Azon versenyzők, aki 2020-tól kezdődően, két éven keresztül bármely AWV versenyszámban év végi bajnoki címet szereztek, többet nem indulhatnak az AWV-ben, hanem az OB Novice programjában vagy az OB-n versenyezhetnek.
c. Az AWV versenyein nem kerül kiírásra open és limited open kategória.
2. Aki az AWV versenyszámokban kíván indulni, sem a versenyzőnek sem a lovának nem kell licencet fizetnie az MLSZ felé.
3. Az itt induló lovasoknak nem kell rajtengedély vizsgával (=RV) rendelkezniük.
4. Az AWV osztályaiban nem feltétel a saját lóval történő indulás.
5. Az itt induló lovasoknak megengedett 6 éves kor feletti lónál is a két kézzel – csikózablával, vagy bosallal történő lovaglás.
6. Fiatalkorú versenyző számára nem kötelező MLSZ western licenszes edző megnevezése, elég felkészítő megnevezése.
7. Az MLSZ előírása szerint minden AWV versenyzőnek kötelező valamilyen sportegyesületi tagsággal rendelkeznie. Aki nem rendelkezik egyesületi tagsággal és nem is talál magának egyesületet, az egy később közzétett listáról tud majd választani.
8. Az MLSZ előírása szerint az AWV versenyeken csak 4 éves, vagy idősebb lóval lehet indulni. (3 éves lóval, csak versenyen kívül lehet gyakorolni.)
9. Az év közbeni versenyeken az AWV lovasok díjazva lesznek, és év végén a kiírt alap (nem kezdő) osztályokban AWV bajnokot hirdetnek.

2. OB NOVICE PROGRAM
1. Aki az OB Novice számokban kíván indulni, sem a versenyzőnek sem a lovának nem kell licencet fizetnie az MLSZ felé, pusztán egy egyesületi tagsággal kell rendelkezni.
2. Az itt induló lovasoknak nem kell rajtengedély (RV) vizsgával rendelkezniük.
3. A novice osztályban nem feltétel a saját lóval történő indulás.
4. Az OB Novice osztályokban csak 1 éven keresztül versenyezhet egy versenyző. (Pl. ha csak az év utolsó versenyén indul el a lovas az adott osztályban, akkor többet már nem indulhat OB Novice osztályban!)
5. Az év közbeni versenyeken a lovasok díjazva lesznek, de év végén nem kerül Novice osztályokban bajnok kihirdetésre.

3. OB (=Országos Western Bajnokság)
1. Lónak és lovasnak is kötelező a licence fizetés az MLSZ felé.
2. Kötelező a RV
3. Fiatalkorú versenyző számára kötelező MLSZ western licenszes edző megnevezése.
4. Az amatőr osztályban továbbra is csak saját lóval lehet versenyezni.
5. Azon versenyzők, akik korábban már legalább két éven keresztül fizettek Western-Reining Szakági versenyzői lovas licencet, és az Open versenyzők csak OB versenyszámokban indulhatnak.
6. Az OB-n Limited Open kategória nem kerül kiírásra

AZ 1-3 RENDSZER VERSENYZŐI:
– a szakági online rendszerben nevezhetnek majd a versenyekre
– versenyeredményeit egy közös iroda, a szakági iroda gyűjti és összesíti majd
– év végi bajnoki díjazását egyben (OB és AWV), egy helyen a szakág szervezi és végzi el
– az elsődleges információközlés a szakág Facebook oldalán történik meg és természetesen az AWV oldalain (honlap, Facebook) is tovább lesz osztva

4. E-WESTERN
Az AWV továbbra is szervezi/kiírja az E-Westernt az alábbiak szerint:
a. holt időszakban elsősorban a versenyzők szinten tartása és továbbfejlődése érdekében, valamint az újonnan a versenyrendszerbe való abszolút kezdő belépők számára egy első – könnyen és egyszerűen elérhető – versenyzési lehetőség biztosítása érdekében
b. versenyidőszakban a versenyeket megelőzően , az adott verseny pályrajzaival a versenyre való felkészítés érdekében
c. Az E-Westernben bárki indulhat! Az indulásnak semmiféle feltétele nincs!
d. Az E-Westernben minden olyan versenyszám és kategória ki lesz írva, amire igény mutatkozik. (pl. lead line trail, open osztályok …)

A további részleteket (pl. pontszámítások, díjazások stb.) a versenyrendszer végleges kidolgozása után közöljük!
Minden lovasunknak, versenyzőnknek eredményes versenyzést kívánunk a 2020-as évben!
Tegyünk EGYÜTT a western jövőjéért!
Western- Reining Szakág & AWV

Western-Reining Szakág szakbizottsági tagja: (abc sorrendben)
Fekete Benő
Horváth László
Károly Attila
Nádor József
Tóth Lajos

Hozzászólások