Egy cowboy Montanából

Egy cowboy Montanából

Mesztegnyőt a somogyiak leginkább a rétesfesztivál révén ismerik. Pedig van itt egy háromszáz éves barokk templom, egy kovácsműhely és egy erdei kisvasút. No és lakik itt egy lovas kaszkadőr is.


Amikor beléptem Kovács Zsolték udvarába, rögtön meg kellett küzdenem két labdamániás kutyával. Csak az ő védővonalukat áttörve láthattam meg Hisztit, a kétéves fekete kancát, akivel Zsolt négy hónapja gyakorol.

„Fél éve van nálam ez a ló, amikor megvettem sovány volt és beteg, de mostanra szépen helyrejött. Elég jól lehet vele dolgozni, de azért a neve is sok mindent elárul róla.”

Látogatásomkor a robosztus állat azonban eléggé visszafogta magát: békésen tűrte, hogy gazdája rátegye a régi katonai nyerget, amely többé-kevésbé alkalmas a trükklovaglásra, majd kozák harci trükköket és elképesztő akrobatikus mutatványokat mutasson be a hátán.

A friss „munkakapcsolat” oka az, hogy Zsolt egy éve jött vissza az Egyesült Államokból, ahol tréningezőként dolgozott. Az egyetem elvégzése után próbált szerencsét a tengerentúlon, kezdetben Montanában cowboykodott, kereset kiegészítésként pedig csikókat lovagolt be. Később filmes szereplésekre készített fel lovakat, sőt, a Custer tábornok életét feldolgozó dokumentumfilmben a címszereplő dublőrjeként is szerepel. Vízuma lejártával hazajött szülőfalujába, de nosztalgikus arckifejezése arra enged következtetni, hogy szívesen visszamenne.

„Nagyon szerettem a kinti munkáimat, igazából nem is tudom, miért jöttem vissza. Talán a család miatt” – tűnődik Zsolt, majd pár perc múlva elindul a horizont felé Hiszti hátán, nyomában Csikasszal, a labdaimádók egyikével.

Gulyás Katalin
Forrás: Somma
2007-10-16
Frissítve: 2023.03.21.
Fotó: Canva

Hozzászólások