Végre jó híreket kaptunk Dóziról!

Dr. Szmodits Zsolt beszámolója

Overdose állapotáról az őt kezelő állatorvost, dr. Szmodits Zsoltot kérdeztük.

Lovasok.hu: Kezdjük rögtön a legfontosabbal: Hogy van Overdose?

Dr. Szmodits Zsolt: Határozottan a javulás útjára léptünk. A klinikai tünetek és a laborvizsgálatok is alátámasztják, hogy sikerült megfékeznünk a gyulladást.
Nagyon jól terheli végtagjait. Már naponta kétszer sétálhat. Ez még nem edzés, nem munka, inkább csak egy-egy rövid legelészés.

Ami lényeges az, hogy egyre kevesebb gyógyszert kap, és egyre jobb állapotban van.
Az, hogy mikor lesz terhelhető, csak akkor derül ki, amikor elkezd majd mozogni. Önmagában az, hogy ennyire jól van, nem jelenti azt, hogy egyben terhelhető is. Időt kell adni neki, hogy ezt a betegséget kiheverje, illetve hogy a pata egész szerkezete erősödjön.
Mindenképpen megkapja azt az időt, ami a tökéletes gyógyuláshoz, illetve utána a tökéletes kondíció megszerzéséhez szükséges.

Lovasok.hu: Ha jól számolom, lassan itt lesz az ideje, hogy a patáján lévő folytonossági hiányt beragasszák…

Dr. Szmodits Zsolt:
Ahol a szarutok meg van nyitva  – a hegyfali részen – ott a következő vasalásnál pótoljuk a hiányt.

Meglátjuk a jövő heti röntgenfelvételeket, hogy továbbra is minden rendben van-e odabent, illetve ezek alapján dönthetünk a pataszabályozásról is.

Lovasok.hu: Egy ilyen hosszú kihagyás után a felkészülés is hosszabb lesz?

Dr. Szmodits Zsolt:
Szerencsére jól tartotta a kondícióját. Annak ellenére, hogy telivér, illetve hogy 3,5 hete nem mozoghatott – azt kell mondanom, hogy nagyon jól néz ki. Most, hogy már 3 napja sétálhat, látszik rajta, hogy nagyon jót tesz neki. De ha a patái meggyógyulnak, őt nagyon gyorsan fel lehet készíteni. De ez már a tréner (Ribárszki Sándor – szerk.) feladata lesz.

Lovasok.hu: Hogy viselte a boksznyugalmat?

Dr. Szmodits Zsolt:
Maximálisan intelligensen. Ebből is látszik, hogy nem egy átlagos lóról van szó. Ő nem csak azért ekkora klasszis, nem csak azért tud ekkora teljesítményt kiadni magából, mert a szervezete, izomzata, szíve, tüdeje lehetővé teszi, hanem ő mentálisan egy igazi bajnok. Ő nyerni akar a versenyen, gyógyulni akar, amikor gyógyulnia kell.
Amíg fájt a lába, kímélte, vigyázott magára. Most már kezd csibészkedni a bokszban, kezdi megmutatni, hogy már nem lehet mindent megcsinálni vele. De ez egy teljesen természetes és nagyon jó dolog.

Lovasok.hu: A napokban felröppentek olyan hírek, hogy esetleg Kaposvárra, vagy éppen Ausztriába viszik majd Dózit, úgynevezett vízi tréningre.

Dr. Szmodits Zsolt:
Beszélgettünk róla , de a cél az, hogy Alagon a megszokott körülmények között tudjon felkészülni.

 

2009.05.23.
Frissítve: 2023.05.02.
Fotók: Pixabay

Hozzászólások