Tereplovasok a Gyertyános-völgyben

Tereplovasok a Gyertyános-völgyben

A második világháború előtt Magyarország világszinten is military-nagyhatalomnak számított.

A díj- és tereplovaglásból, valamint díjugratásból álló sportág – melyben a három szám összesített eredménye alapján alakul ki a végső sorrend – 1945 után a többi lovasszakághoz hasonlóan hanyatlásnak indult, így a rendszerváltás után rengeteg munkára volt szükség, hogy ismét feléledjen a sportág – ezek után nem meglepő, hogy hatalmas sikernek számított idehaza, hogy magyar versenyzők állhattak rajthoz az 1992-es barcelonai és az 1996-os atlantai olimpián.

A sportág népszerűsége folyamatosan növekszik, s Kaposváron is egyre többen űzik. Sőt, szombaton és vasárnap a Korona Lovassport Egyesület gyertyános-völgyi bázisán rendezik az idei póni országos bajnokság döntőjét.

– Harmincan jutottak a fináléba – mondta Schaller Gábor, a Magyar Póniklub Szövetség elnökségi tagja. – rajtuk kívül még körülbelül százan állnak rajthoz a viadallal egy időben rendezendő regionális versenyen. A pónisoknál huszonegy év a versenyzői felső korhatár, azaz tényleg az utánpótlás-nevelésen van a hangsúly. Természetesen az akadályok magassága és a tereptáv hossza is eltér a nagylovakétól. Amíg utóbbiaknál másfél kilométeres a pálya, melyen tizennyolc akadályt kell leküzdenie lónak és lovasának, addig a nagypóniknál 1200 méter alatt tizenöt, míg a kispóniknál ezer méter és tizenegy akadály vár a versenyzőkre. Akik közül az országos döntőben öt, míg a regionális versenyen tucatnyi kaposváriért szoríthatnak az érdeklődők.

Vas András
Forrás:  Somogyi Hírlap 2007-09-04
Frissítve: 2023.02.09.
Fotó: Canva

Hozzászólások