Svédországban rendezik a kontinens legjelentősebb ügető versenyét

Május utolsó vasárnapján rendezik Svédországban Európa egyik legjelentősebb ügető futamát, ahonnan a győztes 3 millió svéd koronát, azaz kb. 102 millió forintot vihet haza. A versenyre idén is 30-40.000 néző látogat majd ki, a leglelkesebb drukkerek már az éjszakát is a pálya kapuja előtt töltik.

1952 óta minden év májusának utolsó vasárnapján rendezik meg Stockholmban, Solvallán Európa egyik legjelentősebb ügető futamát, az Elitloppetet. A kezdeti években még 1580 és 3200 méter között változott a táv, de 1965 óta mérföldre, 1609 méterre futják, autóstarttal indítva. Az idők során az UET Master Series Group I.-es futamává nőtte ki magát a verseny.

A pályára kilátogató nézők száma az első évben 16.000, a csúcsidőszakot jelentő kilencvenes években 36.000, míg az utóbbi években, feltehetően a technika új csodáinak köszönhetően “csak” 26.000 körül alakult. A forgalom 1.3 millió svéd koronáról olyan magasságokig szökött, mint a tavalyi rekord, ami pontosan 162.999.884 SEK (1 svéd korona kb. 34 Ft).

Meghívást nem csak Európa legjobb ügetői kaphatnak, hanem a tengerentúlról is gyakran átruccanak ide lovak, sőt, győzniük is sikerült több alkalommal: elég, ha Mack Lobell és Moni Maker nevét említjük, akik amerikai színekben nyertek.

A hazánkban apaménként szereplő Varenne és Copiad is duplázni tudott ebben a kiemelkedő futamban, ami nem sok lónak jött össze. Olyan híres lovak neve is szerepel a nyerők listáján, mint Napoletano, Sea Cove, Commander Crow, vagy Timoko. Utóbbi 1.09.5-tel tartja a futam időrekordját. Ugyanakkor előfutamot nyertek már ennél gyorsabban is: Raja Mirchi és Panne de Moteur 1.08.9-et ügetett 2014-ben, de a végső győzelmet Timoko szerezte meg. Ez bizonyítja, hogy nem csak a gyorsaság, hanem a taktika is szerepet játszik a győzelem elérésében, hiszen az előfutamban úgy kell az első négy között végezni, hogy maradjon erő a lóban a döntőre.

Hónapokkal a nagy esemény előtt már folyik a találgatás, hogy idén vajon mely lovak kapnak meghívást. Jó néhány kiemelkedő futam győztese “hivatalból” felkerül a meghívottak listájára. Hogy részt vesznek-e a futamon, vagy sem, az már a tréner és a tulajdonos döntése, és nyilván a ló egészségi állapotától is függ. Ezen a versenyen ugyanis topon kell lenni: két előfutamból négy-négy ló jut a döntőbe, vagyis a legjobbaknak kétszer kell lefutniuk a távot pár órán belül.

Az előfutam győztesei 250.000 svéd koronát, tehát körülbelül 8.500.000 forintot vihetnek haza, míg a döntőben 3.000.000 korona az első díj.

A 2016-os Elitloppetre eddig az alábbi lovak kaptak meghívást:

 • Timoko (Franciaország)
 • Your Highness (Svédország)
 • Oasis Bi (Olaszország)
 • Un Mec d’ Heripre (Franciaország)
 • Propulsion (Svédország)
 • Resolve (USA)
 • Voltigeur de Myrt (Franciaország)
 • Nuncio (Svédország)
 • B.B.S. Sugarlight (Norvégia)
 • On Track Piraten (Svédország)
 • Call Me Keeper (Svédország)

A 2016-os Elitloppetig már csak kevesebb, mint két hét van hátra. Svédország számos pontján percre pontosan látható, hogy mikor kezdődik a nagy esemény.

És bár még nem állt össze a végső mezőny, de az biztos, hogy a talpon lévő legjobb 4 éves és idősebb lovak a top hajtókkal a sulkyjukban idén is emlékezetes csatát fognak vívni.

Televízión, vagy a világhálón is érdemes lesz megnézni a legnagyobbak futamát május 29-én. A döntő futamot 17 óra 35 perckor indítják.

Sok izgalmat és érdekességet tartogatnak az előfutamok és a keretprogram is, ugyanis látható lesz a legjobb hidegvérű ügetők futama, egy 140 méteres sprint összecsapás, valamint ügetőlovaglás is. A hangulat pedig garantáltan pont olyan fergeteges lesz, mint az előző években.

Magáról a pályáról röviden annyit: tökéletes. A versenyzők és nézők igényeit maximálisan kielégítő ügető versenypálya talaja kiváló, kerülete 1.000 méter, mely lehetővé teszi a klasszikus rövidtávú (1.609 méteres) futamok lebonyolítását is. Az éttermekben összesen 4.200 nézőt tudnak fogadni, de a nagy eseményre már építik a mobil lelátókat, hiszen 30-40.000 nézőre számítanak idén is.

A nagy napon már reggel 9 óra előtt kinyitják a kapukat, hogy beengedjék a legfanatikusabb drukkereket, akik közül sokan a bejáratnál töltik az éjszakát, csak azért, hogy nyitás után a legjobb helyeket tudják elfoglalni a pálya szélén. Az első futam 10 óra 20 perckor kezdődik.

A cikk írójáról, Nagyváry Andreáról:

“Május 6-án volt szerencsém itt, Solvallán hajtani egy nemzetközi női futamban. Természetesen erre a versenyre lovakat nem vittünk, hanem helyi lovakat hajtottunk. Esélytelen lovammal a kezdeti jó pozícióból fokozatosan visszaesve a vert mezőnyben végeztem, de kárpótolt az élmény, hogy azon a pályán hajthattam, ahol rövid időn belül a legjobb ügető fogatok mérköznek majd egymással.

A futamot a svéd Annsofie Bergfelt nyerte Moses Mejl nevű 8 éves ménnel 14.8-as idővel. Másodikként az osztrák Gundula Bauer ért célba Antonio Tabac nevű szürke ügetőjével, míg a harmadik helyen a finn Emma Vare végzett Cassano Bobbal.

A jó hangulatú baráti találkozó fő szervezője Louise Medelberg volt.”

Sárga mezben a cikk írója, Nagyváry Andrea

2016.05.17. Írta: Nagyváry Andrea
Fotó: Singer Renáta

Hozzászólások