Sárgában pompázik Dióspuszta

Idén 27 idei születési csikót, 26 yearlinget, valamint 18 tenyészkancát mutatott be a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok dióspusztai angol telivér ménese augusztus 26-i nyílt napján. A csikók között az uralkodó szín – elsősorban Piegeon Catchernek, Steady As A Rocknak és The Bogberrynek köszönhetően – változatlanul a sárga.

A következő fedeztetési idényre Akaba érkezik majd új ménként, de még szeretnék tovább javítani az állományt.

Minden ménes számára az év egyik legfontosabb eseménye a nyílt nap, hiszen ekkor ismerheti meg a szélesebb közönség is nagyközönség is a munkájuk eredményét és a ménesben dolgozók is ekkor kapnak visszajelzést az ügyfeleiktől. A futtatók és a trénerek számára a legizgalmasabb korosztály a yearlingeké, hiszen ők kerülnek fel ősszel a versenyistállókba. A yearlingeknek tehát ilyenkorra a lehető legmutatósabbnak kell lenniük. Tavaly a látogatók zöme azért érkezett, hogy megnézze az Overdose egyetlen magyarországi évjáratából származó csikókat. Idén azonban már más feladat várta azt, aki vásárolni vagy bérelni szeretett volna lovat Dióspusztáról. Ezúttal az összképet tekintve a múlt évinél mutatósabb, egységesebb küllemű korosztállyal találkozhattak az érdeklődők. Nem lehet nem észrevenni, hogy a 26 csikóból kilenc Steady As A Rocknak, hat pedig Pigeon Catchernek köszönhetően örökölte apja sárga színét. Rajtuk kívül a yearlingek közül az elmúlt években a ménesben fedezett Ryan kettő, Lidohill és Fairlypi pedig egy-egy utódot mondhat magáénak. A ménes ettől az évjárattól kezdve Csehországba, és Németországba is kivitt néhány kancát, így Egertonnak kettő, Pouvoir Absolunek egy, illetve Kalatosnak szintén két utódját is felfedezhették az érdeklődők a legelőn.

Az idei csikók

Minden méneslátogatás legvidámabb része az idei születési csikók meglátogatása, hiszen a játékos, néha kicsit esetlen „kicsiket” nem lehet nem szeretni. Azért persze azt soha ne felejtsük, hogy a későbbiekben már mindenekelőtt az fog számítani, hogy milyen eredményes versenylovakká válnak. A 27 csikó közül 17 a ménesben állomásozó (vagy állomásozott) ménektől született. A legtöbbet foglalkoztatott mén (hét csikóval) a francia Listed versenyben is futott Pigeon Catcher volt, míg a tavalyi apaménsampionnak, Steady As A Rocknak és Fairlypinek három-három, Ryannek és a Franciaországból bérelt Simplexnek két-két utódja született a 2017-es évben. A ménes ebből az évjáratból is bemutatott a Csehországban fedező Egertontól három, Pouvoir Absolutől kettő és a néhány évvel korábban még itt fedezett, de azóta Csehországban álló The Bogberrytől is két utódot. Franciaországi fedeztetésekből született egy French Fifteen és egy Captain Marvelous apaságú csikó. French Fifteent 2014-ben állítottak fel fedezőménként a Haras du Logis Saint-Germainben. A sárga mén Group 1-es szinten az 1400 méteres Critérium Internationalban nyert, de győzött Group 3-ban is, illetve Newmarketben a 2000 Guines-ben Camelot mögött másodikként végzett. Jelenleg 6000 euróért fedez. Captain Marvelous Invincible Spirit fia, aki Franciaországban a Haras de Saint Arnoult-ban fedez idén 2000 eurós tarifával. Ő is mérföldön bizonyult a legeredményesebbnek, legmagasabbra értékelt győzelmét a Group 2-es Critérium de Maisons-Laffitte-ban aratta. Még egy nagy reményekre jogosító kis mén is Dióspusztán nevelődik. Az Alaszka névre keresztelt fiú apja ugyanis az Angliában, a Qatar Racing tulajdonában álló Acclamationtól származó Harbour Watch. A korai, gyors mén idén 6000 fontért fedezett és első háromévesei idén léptek először pályára szép eredménnyel.

Kancák izgalmas vemhességgel

A ménes vezetése ebben az évben még bátrabban fedeztette külföldön a kancáit. Kettőt, nevezetesen a francia Arqana 2014 decemberi árverésén 1500 euróért megvásárolt Surveyance-t (USA), valamint a Rainbow Quest apaságú, azonban Csehországban nem túl eredményesen futott, de azért egy Cena Arvyt is nyert utódot (Romanetta) már felmutatott Rainfiret Anodinnal, a 14 Group 1-es versenyt nyert Goldikova teljes testvérével fedeztették. A mén a Haras du Quesnay-ben áll és 7500 eurós fedeztetési díjjal hirdették 2017-ben. A jelenleg hivatalosan 5000 eurós áron elérhető Penny’s Picnichez is két kanca került Dióspusztáról. Ő is korai kétéves volt és hasonló karriert futott be, mint Captain Marvelous, azaz Group 2-es és 3-as győzelmekkel rendelkezik. Mutatós csikói meglehetősen jó áron találnak gazdára, a legdrágábbért 85 ezer eurót adtak. Az első kétévesei 2017-ben léptek pályára.
Egy-egy kancát (Ligurian Seat és Megkapót) fedezett – szintén Franciaországban – a kétévesen Breeders’ Cup Juveline-t nyert, gyors George Vancouver (6000 euró), valamint a már Group 3-as nyerő utódokkal büszkélkedő, mérföldes Stormy River (3000 euró).

A ménállomány javítása a cél

Jelenleg három fedezőmén áll Dióspusztán. Idén kezdte meg a működését a nemzeti ménesben az eddig Csehországban, a Darhorse ménesben tevékenykedett Pulpit apaságú, Észak-Amerikában született Bully Pulpit. A 2000-ben világra jött mén nem versenyzett, azonban Csehországban már kétszer vezette az apaménlistát a csikók győzelmeinek száma alapján. Galileo 2009-ben született fia, Move Your Vision (IRE) a másik új mén idéntől, aki Szlovákiában és Csehországban futott eredményesen. Rajtuk kívül Pigeon Catcher maradt a ménesben, mivel Simplex, Fairlypi és Ryan nemrég új helyre került. A következő fedeztetési szezonra a Kincsem Parkban is jól ismert, három Millenniumi Díjat nyert, Kallisto apaságú Akabát fogják felállítani, de tárgyalást folytatnak más mének tulajdonosaival is a ménpark fejlesztésre.

2017.09.01. Írta és fotózta: Vonczem Gabriella
Kiemelt fotó: Canva
Frissítve: 2022.08.11.