Párizs törölve, Opium Bullet nem fut

Párizs törölve, Opium Bullet nem fut

 

Mikóczy Zoltán arról adott tájékoztatást, hogy a tervekkel ellentétben mégsem utaznak Párizsba, Opium Bullet nem fut a november 5-i, Group II-es Criterium de Maisons-Laffitte-ban.

Amikor versenyt keresett a ló számára, egy 1200 és egy 1600 méteres francia futam közül kellett választania. A helyi körülményeket jól ismerők már akkor felhívták a figyelmét rá, hogy november elején jellemzően mélyebb szokott lenni a pálya talaja, ami a lovaktól nagyobb erőbedobást igényel. A rövidebb távot – amellett, hogy e verseny egyenes pályás – többek között ezért is választotta.

Viszont az időjárás-előrejelzés péntektől folyamatos esőzést jósol Párizsra. Lévén a versenyt nem hétvégén, hanem kedden rendezik, az amúgy is puhább talaj még öt napig ázna. Ez olyan körülményeket eredményezhet, hogy az 1200 méteres verseny lefutása kis túlzással akkora erőbedobást igényelne a lovaktól, mintha 1600 métert futnának egy normál talajú pályán. Opium Bulletet viszont nem ilyen hosszú távra készítették. Mivel a mezőny tele van olyan telivérekkel, akik mérföldes távon is eredményesen szerepeltek, nincs értelme több mint tízezer eurós költséget vállalva kiutaztatni a lovat és csapatát, hogy aztán helyben döntsenek arról, hogy esetleg mégsem fut, vagy ha már ott vannak vele, megfuttassák lényegében esélytelenül.

Emlékezhetünk, hogy Overdose számára a puha pálya volt kedvező, ám egyedül sérült patáinak kímélése okán. Más lovaknál is gyakori, hogy trénerük nem engedi futni őket olyan talajú (túl puha vagy túl kemény) pályán, ami számukra nem ideális. Ilyen utolsó pillanatos lejelentésekre még a legnagyobb pénzdíjú Group-versenyeken is számos példa akad. Persze a többiektől is nagyobb erőbedobást igényel a felázott, puha pálya, ám nem okozna nagy meglepetést, ha a 15 lovas mezőnyből javarészt azok maradnának állva a keddi versenyre, akik korábban mérföldes távon is eredményesen szerepeltek.

További különbség, hogy a mezőny java helyből vagy Németországból – lényegében jelentősebb útiköltség nélkül – érkezik Párizsba. Magyarországról viszont a kétszer 1500 kilométeres távot nem lehet egyhuzamban megtenni, a lovat oda- és visszafelé is istállóban kell altatni, ráadásul már el kellett volna indulni vele, hogy a verseny előtt pihenhessen is. Ennek pedig a csapat kiutaztatásával együtt akkora költsége lenne, amit a ló jóformán csak egy dobogós helyezéssel hozhatna vissza.

2013.10.30.
Forrás: Pannoniaoverdose.hu
Frissítve: 2023.03.08.
Fotók: Canva

Hozzászólások