Overdose még Angliában gyógyul

Túl van Dubajban szerzett sérülései akut szakaszán

 

Dr. Szmodits Zsolt állatorvos szerint januári ínsérülése az elmúlt három hónapban folyamatosan gyógyult, és bízik benne, hogy mire újra tréningbe kerül, ezen a problémán teljesen túl lesz. Egy hónapra rá újabb sérülés érte, patája mára már teljesen gyulladásmentes, ám még ki kell várni, amíg a szarutok és a patacsont közötti meggyengült kapcsolat újra visszaáll.

Overdose Dubajban két sérülést is szenvedett, mindkétszer 13-án, még januárban és februárban. A korábbi esetében nem lehetett pontosan megállapítani, meghúzódott az ina, vagy futás közben megrúgta magát, ám ennél sokkal fontosabb, hogy az elvárt ütemben gyógyul-e, túl van-e már rajta?

Dr. Szmodits Zsolt: Hogy túlterhelés következtében túlfeszült az ina, vagy pedig egy tompa trauma, azaz rúgás okozta a sérülést, azt utólag nem lehetett megállapítani. A lényeg, hogy az ultrahangos vizsgálaton nem volt látható az ínban határozott szakadás, ezért feltételeztük, hogy a sérülést inkább egy belegaloppozás okozhatta. Az ínsérülések mindig nagyon nehezen és lassan gyógyulnak, Overdose az elmúlt három hónapban komoly munkát nem végzett, ezalatt tudott gyógyulni ez a terület. Nagyon bízunk benne, hogy mire újra tréningbe fogható lesz, azaz szóba kerülhet a versenyeztetése, ezen a problémán tökéletesen túl lesz, és nem fog neki problémát okozni.

Ám egy hónapra rá ismét lesérült, megjárta a dubaji lókórházat is, ez utóbbi is elmúlhat nyom nélkül?

Dr. Szmodits Zsolt: Sajnos ezt is önmagának okozta, úszás közben az egyik patkolt lábával olyan szerencsétlenül rúgta meg a patáját, ami egy szarutokon belüli erős gyulladást okozott. Emiatt pedig a szarutok és a patacsont közötti kapcsolat meggyengült. Ez is tökéletesen meg tud gyógyulni, de ehhez is elegendő időre van szükség. Per pillanat Overdose patája már abszolút gyulladásmentes, viszont a szarutok és a patacsont közötti meggyengült kapcsolatot nem lehet külső beavatkozással helyreállítani, az egyetlen mód, megvárni, amíg új szarutok nő a régi helyébe.

A teljes lenövését is ki kell várni?

Dr. Szmodits Zsolt: Nem feltétlenül, de egy olyan megbízható alapot kell növesztenie a lónak, ami akár kiegészítve, akár megtámasztva már terhelhetővé teszi a lábát.

Jelenleg Overdose Angliában, Pulboroughban van. Azon a telepen, ahol nem csak tavaly járt két angliai versenye között, de 2009-ben is. Akkor még itthon sikerült kigyógyítanotok őt súlyos sérüléséből, ám Franciaországban a nem megfelelő rehabilitáció következtében az kiújult. Ezután már Pulboroughban, az ottani új-zélandi állatorvossal együttműködve kezeltétek. Tehát Overdose most Angliában egy őt korábbról már jól ismerő szakember felügyelete alatt áll.

Dr. Szmodits Zsolt: Jelenleg teljesen tünetmentes, gyógypatkó van rajta, szállítható állapotban van, innentől pedig egyedül a tulajdonos döntésén múlik, hogy Overdose Pulboroughban marad, vagy hazajön.

Mielőtt felesleges riadalmat okozunk, mondjuk el, hogy a „szállítható állapotban van” kitétel több napos, szárazföldi szállításra vonatkozik…

Dr. Szmodits Zsolt: Ami jóval nagyobb megterhelést jelent egy ló számára, mint egy néhány órás repülőút.

 

2012.04.11.
Forrás: PannoniaOverdose
Frissítve: 2023.04.04.
Fotók: Pixabay

Hozzászólások