Overdose első idei versenyét áprilisban, a közelben futhatja

A nemzetközi szaksajtó már tudni véli, hogy Overdose idei első versenyét április 17-én Milánóban futja, ám a PannoniaOverdose.hu kérdésére Mikóczy Zoltán a helyszínt és az időpontot is cáfolta. Annál is inkább, mert az említett napon nincsen Overdose számára megfelelő verseny Milánóban, csak egy héttel korábban vagy később. Mikóczy azt is elmondta, nem az első idei verseny rangja vagy díjazása a fontos, hanem hogy megfelelően illeszkedjen Overdose tavaszra tervezett programjába.

Az elmúlt napokban a legnagyobb angol és német lóverseny szaklapok ismét fokozott érdeklődést mutatnak Overdose iránt. A Racing Post és a Galopp Online is tényként közölte, hogy Overdose április 17-én Milánóban egy Listed versenyben kezdi a szezont. Az ugyan már korábban felmerült, hogy valahol a közelben, Közép-Európában kezdjen, de ha jól tudjuk konkrét versenyt és dátumot még ti sem határoztatok meg…

Mikóczy Zoltán: Sőt, ez a dátum rájuk hivatkozva már cseh és szlovák lóversenyportálokon is megjelent. Azonban Milánóban ezen a napon nem tartanak ezer méteres versenyt.
Én ma jutottam hozzá az áprilisi versenykiíráshoz, e szerint pedig egy héttel később, április 24-én futják ezt a bizonyos Listed kategóriájú ezer méteres versenyt, 66 ezer eurós összdíjazással. Valamint egy héttel korábban, április 10-én rendeznek egy szintén ezer méteres, 27 ezer eurós összdíjazású versenyt.

Ha Milánóban gondolkoznánk, mint az első lehetséges helyszínen, akkor vagy ez előtt a rebesgetett dátum előtt, vagy utána futhatna egy héttel. Ennél biztosabbat nem mondhatok, hiszen nem is tudok, mivel csak ezekben a hetekben válnak elérhetővé az egyes pályák tavaszi versenykiírásai. Március végére már mindent tudni lehet majd.

Úgy szeretnénk Overdose idei versenyprogramját összeállítani, hogy nem az elsőtől kezdjük a további versenyek felépítését, hanem a célul kitűzött nagyobb versenyek elé keresünk megfelelő futamokat. A legnagyobb versenyek időpontjai ugyanis nem nagyon szoktak változni, így a két csúcspont, az ascoti meeting és az őszi párizsi verseny hétvégéjének időpontjai elég biztosak.

Az őszre még nem szeretnénk előre tervezni, mindez a mi szempontunkból azt jelenti, hogy június 21-éhez, a King’s Stand Stakes időpontjához kell igazítanunk a többit, azaz ehhez képest kell visszafelé felépíteni a versenyprogramot.

Ha pedig ezen a gondolatmeneten indulunk el, akkor célszerű lenne Overdose-t Angliában, még ez előtt egy komolyabb erőpróba elé állítani, amire két lehetőségünk van. Az egyik az a május 21-i Group 2-es kategóriájú Temple Stakes a Haydock Parkban, ami már a 2009-es versenynaptárában is szerepelt.
A másik pedig Newmarketben, a mi Hazafi és Nemzeti díjunknak megfelelő 1000 és 2000 Guineas futamok kétnapos meetingje, ahol a szintén ezer méteres, Group 3-as Palace House Stakes-ben indulhatna április 30-án. Ez utóbbi azonban a közelebbi időpont miatt kevésbé valószínű.

Kizárólag ezer méteres versenyeket említettél, pedig korábban futott 1200-ra is…

Mikóczy Zoltán: Idén szeretnénk Overdose robbanékonyságára építeni. Ezért ezer méteres, avagy 5 furlongos versenyeket keresünk számára. Azonban még mielőtt Angliába utaznánk, jó volna számára valahol a közelben, még áprilisi dátummal találni egy ezer méteres versenyt…


Milánót a beszélgetésünk elején nem említetted kész tényként. Ezek szerint akár Budapest, Bécs vagy Pozsony is számításba jöhet?

Mikóczy Zoltán: A Kincsem Parkban a tervek szerint áprilisban felújítják a gyepes pályát, itt csak a homokpálya állna rendelkezésre, így a budapesti helyszín nagy valószínűséggel kiesik.
Gondoltunk a Bécs melletti ebreichsdorfi pályán április elején megrendezésre kerülő Preis vom Marchfeldre is, amit 2008-ban hat hosszal nyert, de azt egyrészt homokon futják, másrészt körpályán, én viszont egyenes pályás versenyekben szeretném indítani. Ráadásul mai friss információ, hogy a távját 1100-ról felemelték 1600 méterre, így ez biztosan kiesett.
Számításba jöhetnek még a közeli német pályák is, München vagy Hoppegarten. Utóbbiak már felajánlották, hogy kiírnának Overdose számára egy neki megfelelő versenyt, de én nem szeretném vállalni azt a kötöttséget, ami egy direkt az ő számára kiírt versenyből eredne.
Amikor ismert lesz valamennyi szóba jöhető pálya versenykiírása, akkor az ezekben szereplő futamokból szeretnénk választani. Jelen pillanatban ugyanis nem az a legfontosabb, hogy milyen összdíjazású vagy milyen kategóriájú ez a majdani verseny, hanem, hogy azt szolgálja, hogy júniusra csúcsformába kerüljön Overdose.


Tavaly nagyon rövidek voltak a szünetek, a pozsonyi visszatérő versenyétől mindössze hat hét telt el a Baden-Baden-i futamig, úgy, hogy közte volt még egy budapesti verseny is. Ha elfogadsz egy számára kiírt versenyből eredő kötöttséget, az azt is jelentheti, hogy nem feltétlenül fog majd a rendelkezésetekre állni elég pihenő…

Mikóczy Zoltán: Tanulva a Baden-Baden-i vereségből, szeretnénk minden egyes versenyét megelőzően minimum négy hét pihenőt biztosítani számára, hiszen Overdose amikor starthoz áll, nem tudja, hogy az milyen kategóriájú, milyen erős verseny, ő abba belead apait-anyait. Nekünk kell megadni számára az időt a regenerálódásra és feltöltődésre a következő futása előtt. Ehhez minimum négy hét kell két verseny között. És számolnunk kell még utazással, patkolással, szóval más körülményekkel is.

Egy hónappal vagyunk az általad említett legkorábbi szóba jöhető verseny előtt. Tart már olyan szinten a felkészítése, hogy akár egy április 10-i időpont is vállalhatónak tűnjön? Ráadásul, ha nem a Haydock Parkot, hanem Newmarketet választjátok, mint első angliai helyszínt, akkor már csak három hét volna a 10-i és 30-i versenyek között.

Mikóczy Zoltán: Ami a felkészülést illeti, már kellő kondíciós munkát végeztünk Overdose-zal, és nincs akadálya, hogy ezen a héten megkezdődjön a formaidőzítés. Ehhez három hét is elegendő lehet, ha nem jön közbe újabb fagy.
És persze a március végi patkolással is számolni kell, hogy az az idomárral egyeztetve, a formaidőzítés szempontjából is megfelelő időpontra essen.
Ami pedig a versenyprogramját illeti, csak ismételni tudom, ezekben a hetekben válnak ismertté az európai pályák versenykiírásai. Így ma még, ha akarnánk se tudnánk biztosat mondani. Nemsokára okosabbak leszünk.

 

2011.03.09.
Forrás: PannoniaOverdose
Frissítve: 2023.03.02.
Fotók: Canva

Hozzászólások