Overdose búcsúzik, Opium Bullet debütál

Overdose búcsúzik, Opium Bullet debütál

A Metropol cikke

Véget ért Overdose „pályafutása”, amelynek egy szeptember 1-jei búcsú tesz pontot a végére a budapesti Kincsem Parkban. A mén a magyar galoppsport valaha élt egyik leghíresebb „képviselője”. Eleinte úgy tervezték a tulajdonosai, hogy részt vesz egy utolsó versenyen, ám egy tályog miatt vérezni kezdett a patája. A rásérülés elkerülése érdekében inkább a méltóságteljes felvonulást választották Mikóczy Zoltánék.

A kép illusztráció

Korábban azt nyilatkozta, hogy Overdose akkor hozza vissza a belefektetett pénzt és energiát, ha komolyabb versenyeken is tud indulni. Nyert vagy veszített a lóval?

– Fáj a szívem, de be kell vallanom, hogy hallgatni kellett volna azokra, akik már egy éve javasolták, hogy hagyjuk a versenyzést, és inkább legyen Dóziból fedezőmén. Ez az egy év elvesztegetett idő lett. Sajnos hajtott a versenyszellem, illetve az, amit látok: a mén nagyszerű erőben van, és ha a patája bírná, akkor még rengeteg csodával tudta volna meglepni az embereket, de sajnos túl sok volt körülöttünk a balszerencse. Ha mindenképpen összegeznem kellene a közös múltunkat, akkor azt mondanám, hogy bár anyagilag nem jártam túl jól, de az a szeretet és rajongás, amivel körülvett minket a hazai és a külföldi közönség, semmivel sem mérhető. Hálás vagyok minden percért, amelyet ezzel a csapattal tölthettem. Fejet kellett hajtanom azonban a hozzáértők szava előtt, és az állatot elkezdjük felkészíteni egy másik időszakra, a fedezésre.

Voltak, akik azt mondták, hogy egy patairha-gyulladással küszködő lóból nem lehet fedezőmén, nem lesz rá kereslet. 

– Ezek inkább rosszindulatú megjegyzések, hiszen a szakma tudja, hogy ez a betegség nem örökölhető. Overdose apai és anyai ágán sincs hasonló betegség. Most, hogy kiderült: az állat a továbbiakban fedezőménként folytatja a pályafutását, egyre több komoly külföldi ménesből keresnek meg minket. Ekkora érdeklődésre nem számítottam. Kaptam már telefonokat és e-maileket Németországból, Franciaországból és Írországból is. Overdose-t ugyanis nem felejtették el a kudarcok ellenére sem, ő egy legenda, és mindig is az marad, hiába voltak nála szerencsésebb és ezáltal sikeresebb lovak is.

 

Mit gondol, miért nem felejtették el?

– A nagyközönség és a szakma is láthatta a mén óriási energiáját, illetve a betegséggel való küszködését, és a csapatunk emberfeletti küzdelmeit is, amelyekkel vissza akartuk hozni az állatot a versenyzés világába. A fedeztetés nem olyan látványos, de ez is komoly háttérmunkát igényel, és ez lesz mostanában az én egyik fő feladatom. Ez egy új kihívás lesz számunkra.

Itthon marad a ló?

– Sajnos egyelőre nincs értelme őt itthon tartani, mert a komolyabb ménesek és istállók nem szállítják egészen hazánkig a kancáikat, ezért valószínűleg Németországban lesz fedezőmén. Ez is egy bonyolult rendszer, hiszen különféle számítások alapján határozzák meg, hogy melyik kancát melyik ménnel lenne érdemes fedeztetni.

Vár rá esetleg valamilyen különleges felkészülés?

– Különféle vizsgálatokon fog átesni, majd az állapotfelmérése után állatorvosok és más szakemberek fogják megmondani, hogy az elkövetkezendő időszakban milyen vitaminokra és táplálékki­egészítőkre van szüksége. Fel kell őt erősíteni, hiszen megterhelő időszak vár rá. Persze megvannak itt is a játékszabályok, túlterhelni nem szabad az állatot, így maximum napi négy fedeztetés vár rá, de reméljük, hogy nagyszerű versenylovak származnak majd tőle, és öregbíteni fogja ezen a téren is Magyarország hírnevét. Mindenesetre az a terv, hogy évente kiviszünk 8-10 itthoni kancát, hogy visszaköszönhessen Overdose kiváló vérvonala a hazai tenyésztésben is.

Furcsán hangozhat a kérdés, de érzelmileg kötődik-e Overdose-hoz?

– Határozott igen a válasz, nem is lehet más, hiszen nem túl racionális döntések sorozatát hoztam meg miatta. Versenyben akartam látni, örülni, amikor látom, hogy várja a színrelépéseit – mert ez mindig így volt –, de sajnos nem sikerült elérnünk, hogy hivatalosan is nyerjen Gr 1-es világversenyt. Ennek ellenére a szakma a világ egyik leggyorsabb lovának tartotta. Ezután majd a féltestvérébe helyezzük minden reményünket. Ha csak a 80 százalékát fogja tudni annak, amit Overdose tudott, már az is elég lesz arra, hogy a nagy európai lóversenyeken részt vegyünk vele.

A kép illusztráció

Miért az Opium Bullet nevet kapta?

– Nagyon sok név volt versenyben. Végül babonából Lilla lányomra hallgattam, mert az Overdose nevet is ő javasolta. A „Bullet”, mint puskagolyó adva volt, hisz Dózit Angliában „Budapest Bullet”-nek hívják, a kicsit meg az írországi kiképzőközpontban „Bansha Bullet”-nek becézték, részben Dózi miatt, részben meg a hely miatt (Bansha város). Mivel „O” betűvel kell kezdődnie a nevének, ezért lett az Opium – utalva arra, hogy a lóversenyzést józan ésszel nem lehet művelni.

Mit kell tudnunk Opium Bulletről?

– Már régóta kiszemeltem. Azt is tudtam, hogy az árverésen nagyon drága lesz. Ezért kerestem egy befektetőt, aki azt mondta, szívesen belevágna a dologba, vegyük meg közösen az állatot. Miután szóban megállapodtunk, kimentem az árverésre és megvettem a lovat, a vártnál is drágábban, hiszen több mint 80 millió forintba került. Aztán jött a hideg zuhany, hogy mégsem száll be a „társam”. Ez egy hosszú huzavonához vezetett, aminek az lett a vége, hogy az én vállalkozásom terhére kellett végül kifizetni. Ha ezt előre tudom, bele sem vágok, mert ez túl nagy kockázat számomra. Két dolog sülhet ki ebből: óriási siker vagy végleges kudarc. Én azonban hiszek Opium Bulletben, és abban, hogy a vér nem válik vízzé. Vasárnap lesz az első versenyfutása. Lehetett volna könnyebb utat is választani – megfuttatni egy kezdőknek kiírt, úgynevezett nyeretlen kétévesek versenyében. A vasárnapi versenyen (Blaskovich Ernő Emlékverseny) már tapasztalt, többször futott lovakkal együtt lép pályára. Viszont így is szeretnénk kárpótolni a rajongókat, hogy Overdose nem versenyez.

De azért nem ezen a napon dől el minden…

– Persze, nem, de jó lenne sikeresen startolni Opium Bullettal. Vasárnap mindenesetre eljön az igazság órája. Arra kérek mindenkit, hogy drukkoljon nekünk, legyen velünk.

Overdose:

  • A rövidtávfutó mén most nyolcéves.
  • A lovat az SCH Racing istálló (most már MIKO Racing) tulajdonosa, Mikóczy Zoltán vásárolta 2006-ban Newmarketben, a decemberi aukción, mintegy 750 ezer forintért.
  • 2009-ben írták alá azt a szerződést, amely szerint a tulajdonlásába beszállt öt nagyvállalat(OTP Bank, MOL, Közgép, Pannónia Biztosító és a Trigránit ), és amelynek keretében Mikóczy Zoltán tulajdonrésze 50 százalékra csökkent, de Overdose menedzselése továbbra is az ő kezében maradt.
  • Overdose utoljára 2010 augusztusában futott a Kincsem Parkban, és győzött
.

Frissítve: 2023.06.21.
Forrás: Metropol
Fotó: Canva

 

Hozzászólások