Öttusa-vb – Magyar éremremények az első új formátumú világbajnokságon

Az idei világkupaidényben várakozáson felül jól szerepeltek a magyar öttusázók, ezzel együtt nehéz lesz megismételni a tavalyi eredményességet a világbajnokságon, amely vasárnaptól nyolc napon át tart Alexandriában.

A mezőny visszatér Egyiptomba, de Kairó helyett a tengerparti nagyvárosban kerül sor az év sportági fő eseményére. A vb-nek eredetileg Cancún lett volna a házigazdája, a mexikóiak azonban visszaléptek, ezután – az elmúlt év után megint – Kairó került képbe, végül Egyiptomban, de Alexandriában találkozik a nemzetközi élmezőny.

Tavaly az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon a magyarok az éremtábla élén végeztek, két arannyal, egy ezüsttel és két bronzzal. Győzött a férfiak versenyében Marosi Ádám egyéniben, illetve Demeter Bencével és Bereczki Richárddal csapatban. A nőknél második lett a Gulyás Michelle, Alekszejev Tamara, Guzi Blanka trió, egyéniben pedig Gulyás harmadikként végzett, csakúgy, mint női váltóban az Erdős Rita, Simon Sarolta páros.

Ezúttal London olimpiai bronzérmese, a kedden már 38 éves, egyéniben kétszeres világbajnok Marosi nem lesz ott a magyar csapatban, mert – amint azt Martinek János szövetségi kapitány megjegyezte – bár kapott válogatási kedvezményt, nem szerepelt meggyőzően a vk-versenyeken, a többiek jobban teljesítettek nála.

Az esély így is megvan a jó szereplésre, mivel a tavaly bronzérmes Gulyás Michelle ezúttal is indul, ráadásul az idei vk-sorozatban Budapesten versenyt nyert, előzőleg, Kairóban második volt, a vk-döntőben pedig harmadikként végzett. A reményeket táplálhatja, hogy a válogatott további tagjai is többször dobogóra állhattak, szerzett érmet egyéniben Bőhm Csaba, Szép Balázs és Réti Kamilla is, de akadtak negyedik helyek, illetve nem egyszer több magyar végzett a 18-as finálé első felében, ami a csapatversenyt illetően lehet biztató. Ugyancsak van esély a jó szereplésre vegyes váltóban a vk-érmek alapján.

Nagy változás az egy évvel ezelőtti helyzethez képest, hogy először rendeznek új formátumban, azaz rövidített blokkokban, selejtező-elődöntő-döntő lebonyolításban világbajnokságot. Ugyanakkor a világkupákon mutatott eredményesség alapján, úgy tűnik, a magyarok jól alkalmazkodtak a megváltozott feltételekhez: összesen két első, öt második és három harmadik helyet szereztek.

A vb az egynemű váltókkal kezdődik, majd selejtezővel, körvívással, elődöntővel jutnak el a legjobbak az egyéni és csapatverseny döntőjéig, végül vegyes váltót rendeznek.

A magyar vb-csapat:
férfi egyéni és csapatverseny: Bőhm Csaba, Szép Balázs, Demeter Bence, Bereczki Richárd
férfi váltó: Regős Gergely, Gyurka Márk Manó
női egyéni és csapatverseny: Gulyás Michelle, Réti Kamilla, Guzi Blanka, Simon Sarolta
női váltó: Alekszejev Tamara, Erdős Rita
vegyes váltó: Guzi Blanka, Bereczki Richárd

A program:
július 24., vasárnap – férfi váltó
július 25., hétfő – női váltó
július 26., kedd – férfi selejtező
július 27., szerda – női selejtező, férfi körvívás
július 28., csütörtök – férfi elődöntő, női körvívás
július 29., péntek – női elődöntő
július 30., szombat – férfi és női döntő
július 31., vasárnap – vegyes váltó

2022. 07. 22.
Kép: Canva
Forrás: MTI

Hozzászólások