Öttusa: Európa-bajnok a magyar férfi csapat

Európa-bajnok lett a magyar férfi csapat a rekordnagyságú mezőnyt, 23 ország 120 versenyzőjét felvonultató székesfehérvári EB-n. A női csapat és vegyes váltónk is a hetedik helyen zárt.

A férfi csapat európa-bajnoki aranyéremmel gazdagodott Székesfehérváron. A Kasza Róbert, Demeter Bence, Tibolya Péter összeállítású együttes mögött az olaszok végeztek a második, a csehek pedig a harmadik helyen.

Demeter Bence az akadály felett

Egyéniben Kasza ötödik, Demeter nyolcadik, Tibolya 16., az egyéni induló Demeter Gergely pedig 31. lett. Győzött az orosz Alekszandr Leszun, másodikként végzett honfitársa, Ilja Frolov, míg a dobogó harmadik fokára az ukrán Pavlo Timoscsenko állhatott fel.

A magyarok két szám – a vívás és az úszás – után a második helyen álltak, de a lovaglás során az élre kerültek. Az addig komoly előnnyel vezető oroszok egyik embere, a junior világbajnok Jegor Puskarjevszkij ugyanis pont nélkül maradt a harmadik számban, mivel bukott, a lova megsérült és így nem tudott végigmenni a pályán.

Az elmúlt két évben ezüstérmes, de korábbról bronzzal is rendelkező Kasza jól vívott és úszott, a lovas pályán három akadályt vert le, így a lövészetekkel megszakított futásnak negyedikként vághatott neki, és nagy küzdelemben egy helyet visszacsúszott.

A győztes Alekszandr Leszun, aki többek között egyéni világbajnok is, nagyszerűnek nevezte a körülményeket és a szervezést: “Nagy ünnepe egy ilyen verseny a sportágnak. Megszoktuk, hogy Magyarországon mindig nagyszerű a rendezés, így van ez most is. Van mit tanulnunk, hogy a 2016-os moszkvai világbajnokság hasonlóan sikerüljön” – mondta.

hölgyek csapatversenyét a németek nyertékKovács Sarolta 6., Alekszejev Tamara 25., női csapatunk pedig hetedik lett. Mivel ugyanis a magyar csapat harmadik tagja, Réti Kamilla nem jutott be a döntőbe, így a válogatott nem szállhatott harcba az érmekért.

“Nehéz bármit is mondanom… Nagyon jól indult a napom, míg a selejtezőben még görcsös voltam, ezúttal felszabadultan versenyeztem” – nyilatkozta Kovács Sarolta. “Nagyon örülök a jó vívásomnak. Ami a lovas pályán történt, olyat még nem tapasztaltam: egy kutya megzavarta a lovamat, kiestünk a ritmusból. Bár teljesítettem a pályát, utána lelkileg nagyon nehéz volt nekiállnom a zárószámnak. A hatodik hely nem rossz eredmény, különösen egy ilyen balszerencsés lovaglás után, ám hazai pályán jobb eredményt akartam elérni.” Kovács a legjobb magyar versenyzőnek járó különdíjat vehette át Réczei Gézától, a Magyar Öttusa Szövetség elnökétől a verseny után.

Alekszejev Tamara és Henry

A Kovács Sarolta és Demeter Bence alkotta páros a hetedik helyen végzett a magyar páros a vegyes váltóban. A vívást követően az ötödik, az úszás után a negyedik, a lovaglást követően pedig a harmadik helyen álltak a 12 csapatot felvonultató mezőnyben.

A győzelmet az olimpiai aranyérmes Laura Asadauskaite és a világbajnoki címvédő Justinas Kinderis alkotta litván páros szerezte meg a britek és az ukránok előtt.

Eredmények:

Női egyéni verseny:

1. Lena Schöneborn (Németország) 1361 pont

2. Viktoria Teresuk (Ukrajna) 1344

3. Donata Rimsaite (Oroszország) 1337

… 6. Kovács Sarolta 1311 pont

… 25. Alekszejev Tamara 1229 pont

Női csapatverseny:

1. Németország (Lena Schöneborn, Janine Kohlmann, Annika Schleu) 3912 pont

2. Ukrajna (Anasztaszija Szpasz, Viktoria Teresuk, Irina Hohlova) 3911

3. Olaszország (Alice Sotero, Gloria Tocchi, Claudia Cesarini) 3882

… 7. Magyarország (Kovács Sarolta, Alekszejev Tamara, Réti Kamilla) 3471

Férfi egyéni verseny:

1. Alekszand Leszun (Oroszország) 1493 pont

2. Ilja Frolov (Oroszország) 1485

3. Pavlo Timoscsenko (Ukrajna) 1476

…5. Kasza Róbert 1455

…8. Demeter Bence 1449

…16. Tibolya Péter 1420

…31. Demeter Gergely 1365

Férfi csapatverseny:

1. Magyarország (Kasza Róbert, Demeter Bence, Tibolya Péter) 4324 pont

2. Olaszország (Pierpaolo Petroni, Riccardo De Luca, Nicola Benedetti) 4236

3. Csehország (Jan Kuf, Ondrej Polivka, Martin Bilko) 4203

Vegyes váltó:

1. Litvánia (Laura Asadauskaite, Justinas Kinderis) 1491 pont

2. Nagy-Britannia (Samantha Murray, Joseph Evans) 1488

3. Ukrajna (Irina Hohlova, Dmitro Kirpuljanszkij) 1458

3. Lengyelország (Oktawia Nowacka, Lukasz Klekot) 1458

…7. Magyarország (Kovács Sarolta, Demeter Bence) 1434

2014. 07. 14. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: MTI
Fotó: MTI, Canva
Frissítve: 2022.08.19.

Hozzászólások