Öttusa: Marosi Ádám olimpiai harmadik

Öttusa: Marosi Ádám olimpiai harmadik

A lovaglás “mesébe illő volt” a szövetségi kapitány szerint

 

Bronzérmet nyert Marosi Ádám a londoni olimpia szombati öttusaversenyében. Kasza Róbert a 12. helyen végzett. A magyar öttusasport 14. egyéni olimpiai érmét gyűjtötte be, a harmadik bronzot. Marosi egyben a magyar londoni küldöttség 17. érmét – ötödik bronzát – szerezte.

A záró számra, a lövészettel nehezített futásra – akárcsak a lovaglásra – a Greenwich Parkban került sor mintegy 20 ezer néző – köztük sok magyar – előtt. A rendezők a 12 akadályból álló 120 cm-es pályát “angolosan” díszítették fel, így például a londoni utcákról ismert piros postaládák vagy villanyoszlopok között ugrattak a indulók, a kombináció pedig a Stonehenge köveit idézte.

A két magyar közül előbb az úszás után hetedik Marosi került sorra Trinidad nyergében, amely az első körben mexikói lovasával egy akadályt vert. A 2009-ben világbajnok magyar egyenletes iramban, szépen és hibátlanul vitte végig a pályán a lovat, így a maximális, 1200 pontot gyűjtötte be. Összesítésben 3416 ponttal várta a folytatást.

Az idén Eb-ezüstérmes Kasza az első körben hibátlan Connickal lovagolt. Marosihoz hasonlóan verőhiba és időtúllépés nélkül teljesítette a pályát, azaz szintén 1200 ponttal gazdagodott, így összesen 3424 ponttal mehetett tovább.

A címvédő orosz Andrej Mojszejev három akadályt vert, s a magyarok mögé került. Az idei világbajnok orosz Alekszandr Leszun (3424 p) négyszer hibázott, a kínai Cao Csung-zsung (Cao Zhongrong) (3456 p) pedig alaposan átrendezte a pályát.

Az élre a 2010-ben Európa-bajnok, kétszeres vb-ezüstérmes cseh David Svoboda (3460 p) került. A magyarok mellett csak az olasz Riccardo De Luca teljesítette hibátlanul a pályát.

Marosi Ádám kiemelte, hogy milyen fontos volt számára a magyar szurkolók támogatása: “Ilyen közönség, mint a magyar, a világon nincs még egy. Nagyon jólesett, hogy az ország minden szegletéből, a Kárpát-medencéből jöttek, s nagyon sok itt élő magyar is szurkolt. Amikor a lovaglást teljesítettem hibátlanul, olyan érzés töltött el, amit tiszta szívből kívánok mindenkinek, hogy egyszer élje át. Hasonló volt ahhoz, mint amit akkor éreztem, amikor befutottam a célba, s bronzérmes lettem.”

“Nagyon nehéz verseny volt, de ezt előre tudtuk – kezdte értékelését Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány. – A vívásnál Ádi nehezen indult, de aztán a harmadik-negyedik-ötödik kanyarban szépen magára talált. Kasza Robi nagyon jól kezdett, de később egy kicsit elfáradt, elkapkodta a dolgokat. Nagyon jól úsztak, a lovaglás pedig mesébe illő volt, mestermunka, itt mindenkinek meg kellett volna néznie, lefilmeznie, és eszerint élni a továbbiakban. Ádi nagyon jól futott, Robin azonban meglátszott, hogy márciusban megoperálták a térdét, és csak május elején kezdett el edzeni. Nincs benne annyi munka, ami egy erősebb futást megengedett volna neki, ezt lehetett látni a mozgásán is. Nagyon örülünk, hogy Ádám egy bronzéremmel örvendeztetett meg minket a nap végén.”

Eredmények:

1. David Svoboda (Csehország) 5928 pont
2. Cao Csung-zsung (Cao Zhongrong, Kína) 5904
3. Marosi Ádám 5836 (vívás: 20 győzelem/15 vereség/880 pont, úszás: 2:02.08 perc/1336, lovaglás: 1200 pont, 10:45.72 perc/2420 pont)
12. Kasza Róbert 5676 (20/15/880, 2:01.59/1344, 1200, 11:27.85/2252)

A lovak ezúttal nem nehezítették meg a sportolók dolgát, nem úgy, mint 2008-ban Pekingben, amikor a gyakori ellenszegülések miatt sok sportoló esett le a lovakról. A londoni szervezők szerettek volna biztosra menni, hogy a lovaglás ezúttal problémamentesen és olajozottan menjen. A lovak kiválasztása már két és fél évvel az olimpia előtt elkezdődött, majd 2012 elején kezdték meg a lovak kipróbálását szerte az országban. Az előzetes listán szereplő kilencvenből végül ötvenötöt választottak ki. Valamennyien megbízható, tapasztalt, készséges lovak, melyek hozzá vannak szokva, hogy többen lovagolják őket, és nem használják ki, ha lovasuk esetleg hibázik. A sportolóknak 20 percük volt arra, hogy a nekik kisorsolt lóval bemelegítsenek.

Az egyetlen komolyabb fennakadás akkor történt, amikor a dél-koreai Vu Dzsin Hvang hatalmasat esett az ellenszegülő, majd magát szabályosan hátravető Shearwater Oceanről már a pálya megkezdése előtt. A 22 éves sportoló az esés után visszaült és teljesítette a pályát.

 

2012.08.12. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: MTI
Frissítve: 2023.06.28.
Fotók: Canva

Hozzászólások