Minden jó, ha a vége LÓ: díjátadó-etikett

Sikerült: keményen edzettél lovaddal, a legjobb formátokat hoztátok a versenyen és mindenkit magatok mögé utasítottatok. Ott vagytok a díjátadón, hogy kiélvezzétek a reflektorfényt és a nektek járó tapsot.

A verseny legemelkedettebb, legünnepélyesebb pillanata a díjátadó. Csakhogy a lovak ilyenkor már fáradtak, feszültek, lovasaik nemkülönben. Hangosan szól a zene, zúg a taps, a szél fújja a díjszalagot és lobogtatja a dísztakarót. Lovadnak pedig meg kellene állnia egyhelyben, majd győzteshez méltó eleganciával körbevágtázni a pályán. Ilyenkor egy apró mozzanat is elég ahhoz, hogy káoszba fulladjon az ünnep.

Érdemes megfogadnod Tim Stockdale, az ismert díjugrató tippjeit, ha azt szeretnéd, hogy a díjátadó valóban kellemes emlék legyen lovadnak és neked is:

  • Gyakorold a szituációt: Nem egyszerű odahaza a lovardában megteremteni a díjátadó légkörét, de egy kis gyakorlás akkor is hasznos. Kapcsold be a zenét – válassz olyat, ahol tapsolnak is, és tekerd fel a hangerőt.
  • Gyakorold a tiszteletkör lovaglását: Egy könnyű polár-, vagy légytakaró helyettesítheti a dísztakarót, a kantárra pedig köss egy-két széles szalagot.
  • Egy helyben állni: Az, hogy a ló egy feszült helyzetben megálljon egy helyben, nagyon fontos – nem csak a díjátadón. Érdemes tehát ezt is rendszeresen gyakorolni. Kint terepen, a fellépő mellett, de akár egy lendületes vágta után – minden helyzetben működnie kell.

  • Légy őszinte: Ha lovadat zavarja a dísztakaró és a lobogó díjszalag, szólj előre, hogy meg se próbálják rátenni.
  • Ne előzz: A tiszteletkör lovaglásakor ne vágtázz el a magasabb helyezést elért lovasok mellett, mert ez nem csak udvariatlanság, de balesetveszélyes is.
  • Csak néhány kör: Elég lesz egy-két kör is, ez nem a Forma 1.
  • Ne ess túlzásokba: Ne dobd le a szárakat és vágtázz széttárt karokkal, ne dobd a levegőbe a kobakodat sem.
  • Mosolyogj: Győztél! Megdolgoztál érte, ez a te pillanatod. Élvezd ki!
  • Kölcsönló: Ha a saját lovad veszélyesen, vagy kiszámíthatatlanul viselkedik a díjátadó alatt, inkább jelenj meg egy másik lóval a ceremónián, semhogy balesettel záródjon a nap.

Tudtad?

Meredith Michaels-Beerbaum híres lova, Shutterfly annyira rosszul viselte a díjátadókkal járó hangzavart, hogy ezeken az eseményeken Meredith Michaels-Beerbaum Shutterfly dublőrével jelent meg. 

  • Lépésről lépésre: Ne csüggedj, ahogy lovad egyre gyakorlottabb lesz a versenyzésben, egyre jobban fogja viselni a díjátadót is.

2016.07.15. Fotó: Bigstock

Hozzászólások