Mi történt a lóversenyben 2007-ben?

Mi történt a lóversenyben 2007-ben?

 

Újra itt az év vége, a számadás ideje. Elmélkedhetünk, hogy mit tettünk jól, vagy hol rontottunk el valamit, hogy a következő évben tiszta lappal indulhassunk. Nálunk a Kincsem Parkban is sok minden történt, eseménydús évet zárhatott az ügető. Nézzük át együtt év elejétől a fontosabb eseményeket, hogy Márton Lajos hol szerzett behozhatatlan előnyt vetélytársai, Juhász Balázs és Szabó Melinda előtt, illetve Várhidi Róbert szinte vert helyzetből hogy állt újra talpra, és nyerte hatalmas fölénnyel az amatőrchampionátust.

Január
Hajnal Tibor betör az idomárok közé

Imike egész évben eredményesen szerepelt, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy már az Évnyitó Díjban is könnyedén maga mögött hagyta a többieket. Hajnal Tibor pedig gondolt egy nagyot, és megkérte az idomári engedélyét. Az év második versenynapjától pedig az ügető versenynapot kedvcsinálóként megspékelték galopp futamokkal. Hajnal Tibor igazán jól indította az évet, hiszen a harmadik versenynapon már idomári mesterhármassal térhetett haza. Typhoonora Lakatos Csabával nyerte a Gala Peter Díjat. Fazekas Imre a hónap utolsó versenynapján alaposan behozta a lemaradását Hajnal Tiborral szemben, hiszen idomítottjai öt futamot is nyertek ezen a napon, többek között a főfutamot is, amit maga a mester nyert First King-gel. Várhidi Róbert is megszerezte első amatőr győzelmét Jacamia segítéségével.

Európa legrangosabb futamát, a Prix d’Amérique-t Offshore Dream nyerte Pierre Levesque-val. A franciákkal kötött együttműködés miatt élő közvetítésben mi is megcsodálhattuk ezt a fantasztikus futamot.

Február
Joseph Verbeeck Magyarországon

A hónap első főfutamában Typhoonora a legjobb, ezúttal is Lakatos Csabát vitte győzelemre. Keserű Krisztián is megszerezte első értékes pontjait a Segédhajtó Kupában, aminek segítségével, igaz osztozkodva Balla Zoltánnal, de megnyerhette ezt a versenysorozatot. A négyszeres Prix d’Amérique győztes Joseph Verbeeck Rutkai József által sulky-ba ült a Kincsem Parkban is. Flitter Jáder Lászlóval könnyen nyerte az Adonis Hanover Díjat. Az első kiemelt versenyben, a Sennyey Géza Emkékversenyben Frohsinn és Veljko Mazsity volt a legjobb. Horus sulky-jában Fábry Sándor is megszerzi idei első győzelmét, míg Márton Lajos Jonatán mögött ez évben harmadszorra haladt át elsőként a célon. Hitves csúcsformában, a Magyar Turf Díjban idomárjával, Soós Imrével aratott győzelmet. Kőmíves Péter leporolta amatőrhajtói engedélyét, és Mucsi István is szerencsét próbált a segédhajtók között.

A Farsangi Díjban Istis Jerez a tőle megszokott stílusban hagyta maga mögött az ellenfeleit Branislav Mukity-tyal.

Március
Branislav Mukity a napi főfutamok hőse és az „Év lova” Inarchi is bemutatkozik

A Tavaszi Hendikepben ismét Branislav Mukity volt a legjobb, itt Gran Amore-val szerzett újabb győzelmet. A fiatalember nem bírt magával, Istis Jerezzel a First Dust Díjban sem találtak legyőzőre. Fábry Sándor Horussal felzárkózott a két élenjáró amatőrhöz, Nagyváry Andreához és Várhidi Róberthez. Jason Ask is értékes pontokat szerzett Moravcsik Ernőnek az id. Istók Ferenc Kupában. Flórián hűen téli formáihoz, most is tündökölt a Wind Scot Díjban Fazekas Imrével. Indíts! Tolnay Zoltánnal nyerte az Eszes Mátyás Kupát, megpecsételve ezzel a fiatalember teljesítményét a versenysorozatban. A Németországból hazatért Held remek formával győzött Fazekas Imrével. Inarchi is színre lépett. A Bródy János Emlékversenyben könnyedén utasította maga mögé a fantasztikus formában versenyző Hitvest. A nap második legrangosabb futamában ismét Istis Jerez és Branislav Mukity párosa volt a legjobb. Kovács Dóra Imperiál után Háry Jánossal is megnyerte az Amazon Kupát, hatalmas fölényt szerezve ezzel a Kupáért való csatában. A Cyrano Díjban Indiana győzedelmeskedett idomárjával, Fazekas Imrével. A német származású Escorial is pályára lépett a Kincsem Parkban. Bemutatkozása kitűnőre sikerült, mögötte ismételten Branislav Mukity. A nap utolsó versenynapján a 2002-es Hambletonian győztese, Eric Ledford is sulky-ba ült a Kincsem Parkban. Vesztényi Gábor a telivérek kiváló szakértője örökre elhagyta a földi létet. A Tui Utazási Iroda Díjnak győztese First King és Fazekas Imre. A Kaszás Attila emlékére rendezett versenyt Piroch Gábor nyerte Glitter Starral.

Április
Hitves a csúcsra ért

Turbucz Sándor 60. győzelmét aratja Havidíj mögött. A Pulay Kornél Emlékversenyben Ukiya nyert Fazekas Imrével. A napi főfutamban az ígéretes importok felett fölényes győzelmet aratott Hitves Horváth Zoltánnal. A Hübner Bt. Díjait Fodor László és Bazsonyi Zsolt nyerte. A Lázálom Díjban Indiana lefiniselte a már régóta veretlen Imikét. Horváth Sándor segédhajtó Impulse Star mögött első győzelmét aratta. A napi főfutamot High-life nyerte Varga Sándorral. A hónap záró főfutamában ismét Istis Jerez hagyott maga mögött mindenkit megszokott hajtójával. Mészáros Zoltán lecserélte amatőrhajtói engedélyét segédhajtóira. Debütálása győzelemmel zárult. Burai Tamás is először ülhetett sulky-ba segédhajtóként.

Benák Augusztina egy briliáns hajtással Herba Star mögött először haladhatott át nyerőként át célon.

Május
Nagyváry Andrea bronzérme Dániában

A Májusi Nagydíjban Papp István és Inarchi Vanitot és Hitvest hagyta maga mögött. A Matucza Lajos Emlékversenyben Indiana szerzett újabb győzelmet. A háromévesek első nagy versenyében Kámea őrizte meg veretlenségét, míg Kádor egy másik futamban győzte le társait. A nap második legrangosabb futamában Indiana volt ismét a legjobb. Balogh Roland Gelegonyával megszerezte élete első győzelmét. Jungfrau a Négyévesek Nagydíjára való felvezető versenyében brillírozott. Fábry Sándor után Józsa Imre is kedvet kapott az amatőrhajtáshoz. A galopposok is sulky-ba ültek, az első részt Köteles Bertalan, a második részt Nagy Lajos nyerte. A Zanussi Hendikep nagy csatában dőlt el Kovács Dóra és Imperiál számára. First King is tovább szárnyalt a Sugár Díjban. Jason Ask a segédhajtó kupában aratott győzelmével felsegítette a dobogóra Balla Zoltánt. Az Api díjban Mondostar Pro Jáder Lászlóval szinte letávolozta a mezőnyt. A F.E.G.A.T. Női Amatőrhajtó Európa Bajnokságon Nagyváry Andrea a harmadik helyen végzett.

Az Elitloppet-et L’Amiral Mauzun nyerte. Tóth Csaba is megszerezte első győzelmét. A Nemzeti Díjban megmérkőzött egymással Kentish Boy és Kádor, amiből Kentish Boy került ki győztesen. Az id. és ifj. Hévizy Ferenc Emlékversenyben győzelemmel mutatkozott be a sérülése után először versenyző Illetmény.

Június
Jungfrau a csodakanca, Inarchi örök ellenfelét, Illetményt veri

Peace Force Pro nyerte a hónap első napi főfutamát Fazekas Imrével. A színészek és sportolók versenyében Pintér Tamás Illusion Starral letávolozta a mezőnyt. Fazekas Imre tarolt a Négyévesek Nagydíja és a Lovasélet Sprinter Kupa napján, egyiket Jungfrauval, míg a másikat First Kinggel nyerte. A veretlen Jungfrau ezzel a győzelmével visszavonult a versenyzéstől. Rácz János 50. győzelmét aratta. Az év első csikóversenye Lali Király sikerét hozta. A Kanca Díjban már Kudo Star volt a jobb, Kámea „csak” másodikként ért célba. Papp István nem hiába mondta, hogy felvezető versenynek szánta a Lovasélet Sprinter Kupát Inarchi számára, mert a Dr. Vecseklőy József Emlékverseny mindkét heatjében a pálya legjobbjait utasította maga mögé, megverve legnagyobb ellenfelét, Illetményt is. Ifj. Döme Imre nem mondható szerencsésnek, mert hiába nyerte Incasso-val 50. győzelmét, a dopping teszten pozitív eredményt elérő ló miatt a következő napon ismét csak 49 győzelemmel kezdhetett. Az új idomításba kerülő Bo és First King küzdelmét hozta a Zala Szépe Díj, ahol Bo végzett előrébb.

Július
Kentish Boy és Inarchi a legjobb

A francia-magyar barátság futamát L’ecu du Vernay Jérome Michel Legrossal nyerte, 1.12.1-es győztes idejével megdöntve Friderika pályarekordját. Mike Ádám édesapját követvén segédhajtóként debütál. Kádor és Kentish Boy csatájából ezúttal Kádor kerül ki győztesként a Derby Kísérleti Versenyben. Kolozsi Sándor a Fecsegő Díjban veszthette el nyeretlenségét. A női tulajdonosok is összemérhették erejüket. A nagy érdeklődésre való tekintettel a versenytitkár kettéosztotta a futamot. Az egyikben Winkler Zsuzsanna Geminivel, míg a másikban Kelemen Viktória Greas-sel haladhatott át elsőként a célon. Márton Lajos mesterhármasával bebiztosította előnyét vetélytársaival szemben. Az Ámokfutó Díjban Mondostar Pro újabb főfutamos győzelmet szerezhetett. Igaz az FVM Díjában Effendi ért elsőként a célba, mégis Admiral As lett a győztes, mert a kőkemény mén fennakadt a dopping rostán. A száguldó cirkusz népszerűsége előtt meg kellett emelnünk a kalapunkat, ezért a Derby-t, a versenyek versenyét egy héttel korábban futották a háromévesek. A négy esélyes; Kentish Boy, Kádor, Kudo Star és Kámea csúcsformában érkeztek a versenyre. Kentish Boy-nak azonban senki nem ért a nyomában. A várásra hajtott mén a befutóban már csak távolodott a többiektől. A Pannónia Díjban az édesapját gyászoló fiú Inarchival legyőzhetetlen volt. Fazekas Imre 1200. győzelmét aratta Kentish Boy sulkyjában. A keretprogramként megrendezett Marschall Norbert Emlékversenyt Nagyváry Andrea, a G. Dénes Zsüti Emlékversenyt pedig Kőmíves Péter nyerte.

Augusztus
Inarchi a legyőzhetetlen

Az új istállójában első sikerét aratta First King a Csábos Díjban Varga Sándorral. Jason Ask első győzelméhez segítette Józsa Imrét. Mike Ádám is első sikerét ünnepelhette Gergely által. Svédországban Kurucz Attila volt a legeredményesebb második helyezésével. Papp István után Bárdos György is itthagyott minket. Inarchi a Szent István Díjban továbbmenetel, ezzel megerősítve az „Év lova” versenyben az első helyezését. Fazekas Andrea Hawk mögött megszerezte 60. győzelmét is, jogosulttá válva ezzel a kiemelt versenyekre is. A hónap utolsó főfutamát Frohsinn és Veljko Mazsity nyerte. Fazekas Imre öt futamban aratott győzelmet. A női tulajdonosok után a férfiak is sulky-ba ültek. A nőihez hasonlóan itt is nagy volt az érdeklődés, ezért ezt is két részben futották. Az első részben Fülöp Gyula, a második részben Sutus Attila volt a legjobb. Lakatos Árpád váltott, amatőr engedélyét, segédhajtóira cserélte.

Szeptember
Balogh Zsolt a tiszteletdíjas segédhajtó versenyek győztese

Ez a hónap a két nemzetközi versennyel a Hungária Díjjal és a Marschall József Emlékversennyel kezdődött. A nap fél sikerrel zárult, pedig ilyen közel még soha nem voltunk ahhoz, hogy magyar idomítású ló Marschall-t nyerjen. Cornell-t Globus alaposan megszorongatta a sprintversenyben, de sajnos a célig nem tudta beérni. A Hungária Díjban Kentish Boy már nem ingott meg, mint a Szent István Díjban, de itt a táv is kedvező volt a számára. Balogh Zsolt pedig nem okozott csalódást, ismét elhozta a Darnói Ménes trófeáját. Szabó Krisztina nem csak behozta lemaradását Várhidi Róberttel szemben az amatőr championátusért vívott küzdelemben, hanem Kenőpénzzel aratott győzelme után át is vette a vezetést. A Virágos Díj győztese Baroness Arrow.

A férfi amatőrhajtó Európa Bajnokságon Kelemen Tamás ötödik helyezést ért el, amivel jogosulttá vált ahhoz, hogy jövőre indulhasson a világbajnokságon. A Kali Díjban Vanito most megőrizhette elsőségét. A Versenyközegek hajtásában Jason Ask Krebs Andrást vitte győzelemre. Typhoonora idomárjával, Hajnal Tiborral könnyen nyerte az őszi Díjat. Az őszi Kanca Díjban Ukiya duplázott Lakatos Csabával, de mivel a dopping tesztje pozitív eredménnyel zárult, ezért istállótársa Juss lett a verseny győztese. Márton Lajos tovább erősítette champion címét, amikor saját lovával Keep Smilinggal megnyerte a segédhajtók versenyét. Az amatőrversenyek továbbra is nagyon izgalmasak, ugyanis Várhidi Róbert, Szabó Krisztina, Nagyváry Andrea és Kelemen Tamás fej-fejt haladtak a championátusért vívott harcban. A napi főversenyt, a Calandrello Díjat Peace Force Pro nyerte Veljko Mazsity-tyal, a remekül hajrázó Typhoonora és Istis Us Star előtt.

Balogh Zsolt ismét tartolt a segédhajtók versenyében a Döme Lajos Emlékversenyben.

Október
Illetmény újra a régi

Lucky Lucke elugrálta az esélyét a Kétévesek Nagydíjában, Landlord viszont megingathatatlan volt Tóth Lászlóval, Jungfrau öccse, Lali Király ért mögötte célba. Az év legjobb ügetője biztosan győzött felvezető versenyében. Jómagam pedig 15. győzelmemet arattam Escorial segítségével. Giant Diablo és Donato Hanover 1.08.5-re faragták le a világrekordot. Dr. Csapó György volt versenytitkár is eltávozott tőlünk. Kovács Dóra az amazonok 10. fordulójában bebiztosította végső győzelmét Daphné segítségével. Sor került az első Kincsem Parki lóárverésre is, ami sikerrel zárult. Illetmény újra visszatért, kisebb-nagyobb, remélhetőleg utolsó kényszerpihenője után idomárjával, Hajnal Tiborral könnyedén győzött. Az amatőrnap után Kelemen Tamás két győzelmével felzárkózott Várhidi Róberthez és Nagyváry Andreához. Illetmény újra a régi, és ezt mi sem bizonyított jobban, mint az, hogy magabiztosan lesétálta a pálya elitjét a Köztársasági Díjban Tóth Lászlóval. Jason Ask idei tizedik győzelmét aratta Moravcsik Ernővel. Istis Us Star is formába lendült, ezért nem is érte senki utol a Komlós Vilmos Emlékversenyben. Nem csak lóháton, hanem sulky-ban is Kovács Sándor volt a legjobb, a második részben Varga Zoltán győzedelmeskedett. Várhidi Róbert Kisasszonnyal bebiztosította előnyét ellenfeleivel szemben. Nagyváry Andreának egy sérülés miatt fel kellett adnia a küzdelmet.

November
Harc az amatőr championátusért

A hónap az őszi Kísérleti versennyel kezdődött, amit Illetmény harmadszorra is elhódított. Iviza Sun az újraindított futamban már szerencsésebb volt, így könnyedén nyerhetett a Kovács János II. Emlékversenyben. Uclipse Boko is biztatóan melegített a Baka Hendikepre a Manon Hendikepben. Szabó Krisztina ismét támadásba lendült, sorozatban aratta a győzelmeket az Amatőrversenyekben, így beérte Várhidi Róbertet. Az idomár és hajtó cím Fazekas Imre számára megingathatatlan, és Márton Lajosnak is egyre kevesebb oka volt az izgalomra. A Rothschild Höjgard Díjat Rustikala Topspin tette izgalmassá, de nem a versenyben mutatottak, hanem a startnál lévő cirkusza miatt. Ez leginkább Frohsinn-nak kedvezett. Kentish Boy alaposan megszorongatta Illetményt a Ménesek Díjában, de a pálya királya végül előbb ért be a célba. Vanito-é a napi főfutam. Iviza Sun a Marschall Róbert Emlékversenyben folytatta tovább a jó szériáját. Várhidi Róbert a hónap végére újra összeszedte magát és esélyt nem adva Szabó Krisztinának nyerte sorozatban a versenyeket, végleg bebiztosítva champion címét. A nap utolsó főfutamában Baroness Arrow volt a legjobb.

December
Imike újra a régi

Uclipse Boko könnyen megvédte a címét a Baka Hendikepben Fazekas Imrével. A Rendfőnök Díjban Juss nagy csatában elvette Imikétől a győzelmet.

Kállai Pál Emlékkiállítása számára megnyitotta kapuit a Pasaréti Lovas Hagyományőrző Kht. a Honvéd lovardában. Menyhért Ferenc 91. születésnapját ünnepelte. Inarchi lett az Év ügetőlova és az Ügetőkupa győztese. Az Orosházi Lovas Egyesület Díjában Typhoonora újra remekelt, ezúttal Fazekas Imrével, bár a mesternek alaposan meg kellett küzdenie az első díjért. Imike újra szárnyra kapott a Szabó István Emlékversenyben fantasztikus idővel győzött, majd duplázott a Karácsonyi Díjban is. A Feiser Emlékverseny pedig az új kézbe kerülő, pihenője után a régi formáját mutató Hunter Star-é lett.

Az elmúlt 12 hónap eredményeként, Fazekas Imre lett az idomár és hivatásos hajtó champion, Márton Lajos a segédhajtóchampion és Várhidi Róbert az amatőrhajtóchampion.
A Kupák győztesei: a segédhajtó kupáért nem dőlt el a harc Balla Zoltán és Keserű Krisztián között, ezért kettőjüknek osztozniuk kell a kupán. Az amazonok között Kovács Dóra lett a legjobb, míg az amatőrkupát az utolsó fordulóban Szabó Krisztina hódította el.
A Galambos Ernő által tavaly útnak indított versenysorozat győztesei megvédték címüket idén is. A hivatásos hajtók részére kiírt Istók Ferenc Kupát Moravcsik Ernő, a segédhajtók részére kiírt Eszes Mátyás Kupát Tolnay Zoltán, az amatőrök részére megrendezett id. Galambos Ernő Kupát pedig Nagyváry Andrea nyerte.

Fazekas Imre idén is elnyerte a legjobb tréner és hajtó címet

Fazekas Imre 1991 óta idomár, a 17 év alatt csak az első évben és 2003-ban maradt alul az idomár championátusért vívott küzdelemben. Gurbel Lipótnál tanult, és már segédhajtóként is felhívta magára a figyelmet azzal, hogy kétszer is átvehette évvégén a legjobbaknak járó trófeát. Idomárként minden kiemelt tenyészversenyben diadalmaskodott már, hajtóként pedig egyedül csak a Marschall József Emlékverseny nem sikerült a számára, pedig ez évben nagyon közel áll hozzá. Háromszor nyert Derby-t, először Detroittal, majd Jungfrau-val, idén pedig Kentish Boy-jal, akivel 1200. győzelmét is ünnepelhette egyben. A mester fáradhatatlan, kemény munkával érte és éri el fantasztikus eredményeit. Hétköznaponként Délegyházára jár, ottani idomítottjait rendezgeti, a hétvégéket pedig Kincsem Parki istállójában álló lovaival tölti. Ha van egy kis szabadideje, akkor versenyzői patáit hozza rendbe, vagyis patkol.

Az idei éve fantasztikusan sikerült, hiszen elhozta a Derby-t, a Négyévesek Nagydíját, a Szalay János Emlékversenyt, Lovasélet Sprinter Kupát, a Sennyey Géza Emlékversenyt, Pulay Kornél Emlékversenyt, az FVM Díjat, a Baka Hendikepet, a Nemzeti Díjat és a Hungária Díjat, az, na de elemezze az évet inkább a mester.

Kentish Boy-jal nagyon jó évet zártunk, annak ellenére, hogy a Ménesek Díjában nem sikerült nyernünk. A Hungária Díjra nagyon büszkék vagyunk, mert egy komoly nemzetközi versenyben szinte vesztett helyzetből diadalmaskodtunk. Jövőre a Négyévesek Nagydíja lesz a fő feladata. Nem tudom, hogy a Nemzeti Díjban címvédőként ki fog-e állni, mert a gyenge kezdése miatt a 40 méteres térhátrányból könnyen több lehet. Bár az idei Nemzeti Díj nagyon kedves számomra, mert ott bizonyította be, hogy esélyes a kékszalagra. Jungfrau, a mi hisztis kancánk is hozta, amit elvártunk tőle. Számára csak a Négyévesek Nagydíja volt a feladat. Mivel elég labilis idegrendszerű ló, ezért csak egyszer hoztuk ki a Nagydíj előtt, hogy kapjon egy felvezető versenyt. Azt is győzelemmel zárta, a Négyévesek Nagydíjában is diadalmaskodott, így veretlenként, az összes fontos versennyel a tarsolyában vonulhatott vissza.

Az évet mindössze két kétévessel kezdtük, Lali Királlyal, és Zala szépe csikójával, Lovely Beauty-val. Lali Király szelídebb és kezelhetőbb, mint a nővére, Jungfrau. De ő egész évben nagyon növésben volt még, ezért igazán nem is mertük megkérdezni tudása javát, inkább tartalékoltunk vele a következő évre, remélem, meghálálja majd. Lovely Beauty, Zala szépe csikója is fejlődésben van még, ezért nem is kvalifikált idén. Év közben azonban megtelt az istállóm kétévesekkel, Virágos csikója Levendula, majd Lencsi, Láss Csodát, Aniko Star unokája Lola Rosa, Lamella, London és Légtornász került még évközben hozzánk. Szép külleműek, jó mozgásúak, bízom bennünk, hogy jövőre hozzák az elvártakat.

Az éves csikók nagyon szépek. Fairplay első csikója szép mozgású, jó fejű ló, aki szerencsére nem hasonlít az anyjára, mert ő első befogása alkalmával kirúgott a kocsiból. Lali Király testvére is jó fejűnek, kezelhetőnek tűnik. Elegant Lady csikója is szelíd, tetszetős mozgású.

Az idősebb generáció is kitűnően teljesített. Uclipse Boko nyolc versenyt nyert idén, és teljesítette a fő feladatát, a Bakát. Frohsinn kisebb sérüléssel küszködött, de őszre újra a régi volt. Globus is megcsillantotta a régi fényét. A legnagyobbat a Marschall József Emlékversenyben futotta. Kicsit megviselte ez a verseny, talán ez az oka, hogy így elfáradt az év végére. Ő is pihen, és a téli nagydíjakra készül majd. Iviza Sun, First King, Bo, Ukiya is fantasztikus eredményt értek el.

A csalódás Kalózlány volt, akiről azt hittem, hogy Jungfrau típusú ló. De ő nem csak melegítésnél, hanem versenyben is nagyon durva és erőszakos volt. Úgy érzem, mindent kipróbáltam rajta, ami eszembe jutott, de nem jutottam vele közös nevezőre.

Úgy gondolom, nagyon eredményes évet zártunk, igazán fel kell kötnünk a nadrágot, ha ezt jövőre túl szeretnénk szárnyalni. Bár a lóállomány meg van hozzá, úgy gondolom a fiatalok nem lettek túlterhelve.

Márton Lajos a segédhajóchampion

Márton Lajos édesapja által szeretett bele ebbe a sportba. Először csak tulajdonosként járt ki a pályára, majd Fazekas Imrénél és Papp Istvánnál a hajtást is kipróbálhatta. Harmónia sulky-jában debütált, és Hetita Nevi mögött vesztette el nyeretlenségét. Hétköznapjait Délegyházán Winkler Márton tréningtelepén tölti, ahol Fazekas Imre, Papp István és Tarsoly Róbert munkáját segíti. A szorgalmas fiút hamar megszerették idomárjai, ezért Winkler Mártonnal egyeztetve fejükbe vették, hogy championt faragnak belőle. A fiatalember bátran állta a próbát, hiszen kimagasló favoritokat hajtani nagy felelősség. Juhász Balázs és Szabó Melinda kemény ellenfeleknek bizonyultak, hiszen egész évben veszélyt jelentettek Márton Lajosra. Egyben nagy teher lehet ez a cím, hiszen az elmúlt évek segédhajtó championjai közül a többi már idomár.

Először is szeretném megköszönni a támogatást, amit kaptam Winker Mártontól, Fazekas Imrétől, Papp Istvántól és Tarsoly Róberttől és természetesen az istálló többi tagjától. Igyekeztem legjobb tudásom szerint meghajtani az esélyeket, amiket kaptam. De volt rá példa, hogy nem sikerült, gondolok itt Kentish Boy-ra, amikor hatalmas fölénnyel fordultunk nyerőként a befutóra, de mivel elkezdtem kapkodni, hibázott. Saját lovaim sikerei is mindig feldobtak, ami csak még tovább ösztönzött a mindennapi munkában. Nagyon szeretek a tanyán dolgozni, mert a hely lehetőséget ad arra, hogy ne legyen monoton a munka. Nem kell mindennap ugyanazon a pályán körözni, mert többféle terepen tréningezhetünk, és a meleg napokon akár elmehetünk lovat úsztatni. Igazság szerint végig izgultam az évet, mert az ellenfeleim végig a nyomomba jártak, így csak év vége előtt egy-két nappal nyugodtam meg, hogy sikerült. Mire vagyok a legbüszkébb? A mesterhármasomra!

Várhidi Róbert az amatőrhajtóchampion

„Várhidi Róbert eredményes, szimpatikus hajtásait a Magyar Turf Club idén egy Fair Play díjjal jutalmazta. Tavaly az amatőrök elnökükké választották, most pedig 100. győzelmét ünnepelhette. Calorina sulky-jában megízlelhette egy kiemelt verseny, azaz a Hungária Díj győzelmének ízét is, így elmondhatjuk, hogy amatőrként mindent elért ezen a pályán, amit lehet, már csak a championátus hiányzik a tarsolyából.” – írtuk Várhidi Róbertről 100. győzelme alkalmából. Ez évben összeállt számára minden, régi idomárja, Borbély János, Kumor Péter és Bagó Lajos segítségével nagy csatában megszerezte a championátust is. Már régen nem láthattunk ilyen kiélezett küzdelmet a legjobb címért, hiszen másfél hónapja még négy hajtó küzdött fej-fejt a trófeáért. Várhidi Róbert azonban nem hajlott meg a súly alatt, pontos, precíz hajtásokkal vitte győzelemre lovait.

Már az év eleje jól sikerült. A lovaim, Finest River, Ivett és Jacamai nagyon eredményesen szerepeltek. Nyáron azonban történt egy olyan fontos változás, ami megváltoztatta az erőviszonyaimat az ellenfeleimmel szemben. Kumor Péter rám hagyta az istállóját, ahol jelenleg is teltház van, és elvállata Bagó Lajos lovait. Ekkor óriási lehetőség nyílt a számomra, mert sokkal több lovat hajthattam versenyben, ráadásul Kumor Péter és Bagó Lajos is támogattak az amatőrfutamokban. Sokat jelentett a számomra az is, hogy régi mesterem, Borbély János visszatért hozzám, és munkájával és szakértelmével segíti a lovak tréningezését és menedzselését. Valóban volt egy időszak, amikor Krisztina behozta a lemaradását velem szemben, de akkor, pont abban az időszakban pihentek illetve laboráltak a lovaim. De szerencsére még a véghajrában volt annyi a versenyzőinkben, hogy megszerezzék számomra a championátust. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült megszereznem, de ezt Kumor Péternek, Bagó Lajosnak és Borbély Jánosnak köszönhetem, mert az ő munkájuk és segítségük nélkül nem sikerült volna, mert a championátushoz bizony sok jó ló kell, hogy a többiekkel fel tudjuk venni a versenyt.

A segédhajtó kupa győztesei Keserű Krisztián és Balla Zoltán

A segédhajtó kupa is nagy csatában dőlt el, hiszen az utolsó forduló előtt még több hajtó is pályázhatott a győzelemre, ráadásul a két élenjárónak nem állt lehetőségében, hogy részt vegyen ebben a küzdelemben, de „szerencséjükre” a győzelemre esélyesek nem tudták megszerezni az első díjat.

Keserű Krisztián Hajnal Tibornál kezdett, és dolgozik még mindig szorgalmasan a tréningtelepén. Amatőrként debütált, majd Hajnal Tibor bizalmat szavazva neki, segédhajtói engedélyt kért a számára, hogy még több versenyben tudjon hajtani. Keserű Krisztián munkája sem könnyű, hiszen mikor mások már ellátták az utolsó futam után a lovaikat, és haza tartanak, ő még csak akkor pattan kamionba, hogy hazavigye versenyzőit.

Nagyon nagy bizalommal nézek a következő esztendő elé, mert eddig a szerb hajtói engedélyemmel hajtottam, ami nem tett jogosulttá, hogy az engedményes versenyekben én is megkapjam a 20 méter előnyt. Idén azonban beadtam a kérelmemet a magyar Versenyintézőség felé, ami remélem pozitív bírálatot kap majd, ami nagyobb teret ad majd számomra. Nagyon szeretem ezt a munkát, imádok a lovakkal együtt dolgozni. Jó látni, ahogyan beérik a munkánk gyümölcse, vagyis versenynyerő lesz abból a lóból, akivel nap mint nap foglalkoztunk. Fantasztikus dolog, hogy megadatott számomra, hogy Illetménnyel dolgozhatok együtt. Nagyon örülök a Segédhajtó Kupában elért sikerünknek, és remélem, hogy jövőre megvédhetem a címemet. A lehetőségért és a bizalomért szeretnék köszönetet mondani Hajnal Tibornak.

Balla Zoltán Marschall Istvánnál kezdte a mesterség alapjait. Sok szép sikert ért el Fruzsival és Canossával, akik jelenleg tenyésztésben állnak. A fiatalember többször szerencsét próbált külföldön, de a honvágy és a kisfia mindig hazahozta. Jason Ask által megnyerhette 30. győzelmét és a segédhajtó kupát.

Valóban Jason Ask-nak köszönhetem ezt a kupát – kezd beszámolójába Balla Zoltán, hiszen mindkét segédhajtó versenyt vele nyertem. Sajnos a döntőben nem indulhattam, hogy legyen esélyem megvédeni az elsőségemet, mert az istállónkban nem volt olyan ló, amely jól állt volna benne, máshonnan pedig nem kaptam, így otthon a tv mellől izgulhattam végig, hogy megőrizhetem-e az elsőségem vagy nem. Nagyon örülök a győzelmemnek, pedig nem volt tudatos, mindössze két segédhajtó kupában indultam. Sajnos ennek ellenére nem mondhatom, hogy nagyon jó évem volt ez, mert egy start meghiúsításért majdnem fél évig el voltam tiltva. Az eltiltásom alatt szerencsét próbáltam Olaszországban, ahonnan a honvágy és egy barátom visszautasíthatatlan állásajánlata hívott vissza. Talán jövőre már jobban odafigyelünk a Kupára, hogy megvédhessem a címem, de utolsó hajtásom után gondolkodóba estem, hogy szeretnék-e, jövőre egyáltalán hajtani. A támogatásért és a segítségért szeretnék köszönetet mondani édesapámnak, és idomáromnak, Moravcsik Ernőnek.

Az amazonkupa győztese Kovács Dóra

Kovács Dóra nyerte az első, hölgyek számára kiírt verseny, ezért igazán járt neki, hogy egyszer elnyerje az amazonkupát. Az idomárhölgy ladánybenei tanyájukon tölti hétköznapjait, ahol Kelemen Tamással tréningezik lovaikat. Tavaly 60. győzelme után már hivatalosan is nevén viselheti munkája gyümölcsét, miután megkapta az idomárhajtói engedélyét. Imike, Imperiál, Háremhölgy, Daphné, Háry János kiváló eredményei mind szorgalmas és kitartó munkáját igazolják. De tanyáján az örök kedvenc Speedy Örn is helyet kap még mindig, akivel első nagy sikereit érte el a hölgy. A kupa sorsa már az utolsó forduló előtt eldőlt, Kovács Dóra nem hagyta az utolsó pillanatra győzelmét.

Igazság szerint a szezon elején nem készültünk tudatosan elnyerni az amazon kupát, egyszerűen csak jól álltak benne a lovaink. Nyár közepén, amikor láttam, hogy vezetek, akkor már figyeltünk rá, hogy megtartsam az előnyöm. A novemberi futamban már csak arra kellett összpontosítanom, hogy Vezér Emese előtt végezzek. Ezt sikerült is kiviteleznem, így az utolsó futamban már nem volt tétje a versenynek.

Az amatőrkupa győztese Szabó Krisztina

Itt egy amatőrhölgy, aki mindent elért ebben a sportban, amit ember csak elérhet. Négyszer volt egymás után amatőrchampion, ezüstérmet szerzet az Amatőr Európa Bajnokságon, többszörös napi főfutam és tenyészverseny győztese, és az egyetlen nő, aki a Derby-ben is első tudott lenni. Két nagy kedvencével, Üzérrel és Alexandra M.-mel majdnem 60-szor haladt át győztesként a célon. Idén is nagy csatában volt a championátusért, de mivel lovaik évvégén már pihenőre térnek, ezért nem tudta úgy felvenni a küzdelmet Várhidi Róbert ellen, ahogyan szerette volna. A Kupa sem volt számára biztos, hiszen az utolsó forduló előtt még négyen pályázhattak a végső győzelemre. De Szabó Krisztina itt már nem hagyta magát, Kenőpénzzel irgalmatlanul lehagyta ellenfeleit, megnyerve ezzel a versenyt, és a Kupát is.

Tavaly is az utolsó fordulóban dőlt el a Kupa sorsa, de ott Járulék sajnos hibázott, így elestem a győzelemtől. Örülök, hogy idén sikerült megszereznem a Kupát, de igazság szerint, ha nem így történt volna, akkor sem csüggednék, mert voltam már egymás után négyszer champion, ami mindenért kárpótol. Lovaink nem igazán férnek bele az amatőrfutamokba, ezért nem is hajtottam benne túl sűrűn. Az évvége felé eszméltünk fel, hogy egy kis szerencsével talán sikerülhet megszerezni újra a legjobb címet, de addigra a lovaink nagyobb része már téli pihenőjét töltötte. Ekkor sok tulajdonostól és idomártól kaptam lehetőséget, hogy behozzam a lemaradásom Várhidi Róberttel szemben, amit mindenkinek ezúton szeretnék megköszönni, de elnökünk kemény ellenfélnek bizonyult, és nem hagyta magát legyőzni, így a kupával vigasztalódhatok.

Az Istók Ferenc Kupa győztese Moravcsik Ernő

Moravcsik Ernő már nagyon régóta köztünk van, és voltak jó pillanatai a régi rendszerben, sőt az újban is, hiszen Brown Lady-vel sok szép sikert ért el. A Pannónia Díjban aratott két győzelmükre a mai napig emlékszem, hiszen mind a kétszer sokkal jobb top formában lévő lovakat győztek le. A tavalyi évben Gergely és Guernica hozta meg számára a sikereket, általuk sikerült megszerezni a 300. győzelmet is. Idén Jason Ask által járt szájról szájra a neve, hiszen a mén tíz versenyt nyert zsinórban, amivel hozzájárult Moravcsik Ernő sikeréhez az Istók Ferenc Kupában, Balla Zoltán győzelméhez a Segédhajtó Kupában, Józsa Imre és Krebs András első nyeréséhez. Moravcsik Ernő tavaly is megnyerte ezt a versenyt, és idén is toronymagasan győzedelmeskedett.

Igazán eredményes évet tudhatok magam mögött. Jason Ask teljesítményére vagyok a legbüszkébb, hiszen nálam ért igazi versenylóvá. Örülök, mert a következő évem is ígéretesnek tűnik, az istállóm tele van új versenyzőkkel, akikkel eredményesek lehetünk. Idén már tudatosan készültünk az Istók Ferenc Kupára. Igyekeztünk minden futamban egy esélyes lovat indítani, akivel értékes pontokat szerezhettünk. Idén is szerencsém volt, mert a nagy ellenfeleket kizárták a versenyből, így év végére szinte behozhatatlan előnyre tettünk szert. Remélem, jövőre is megvédhetem a címem.

Az Eszes Mátyás Kupa győztese Tolnay Zoltán

„Nem esett messze az alma a fájától” szokták erre mondani, amikor a fiú ugyanolyan lelkesedéssel és szeretettel űz valamit, mint az apja. Tolnay László pedig nem tehetett mást, minthogy segítette fiát álmai megvalósításában. A fiatalember 1998 óta segédhajtó, 2000-ben pedig számos sikert ért el Deer Dust-tal és Eddie More-ral. Tavaly is nagy fölénnyel nyerte ezt a kupát, édesapja pedig ügyelt arra, hogy ez idén se legyen másképp, ezért fia számára úgy készítette a lovakat, hogy megszerezhesse a győzelmet.

Idén szerettem volna mindenképpen megvédeni a címem, ezért édesapám igyekezett úgy menedzselni a lovakat, főleg Indíts!-ot, hogy eredményes lehessen ezekben a versenyekben. Nyár végén, amikor Indíts!-sal harmadik lettem, akkor már éreztem, hogy meglehet a győzelem, hiszen utána már csak nőtt az előnyöm a többiekkel szemben. Jövőre a terveim? Még mindig szeretném a bűvös 30. versenyemet megnyerni, és ha lehet, akkor újra megvédeni a címem.

Az id. Galambos Ernő Kupa győztese Nagyváry Andrea

Nagyváry Andreának egy súlyos karsérülés miatt fel kellett adnia a championátusért való harcot, de a Kupában biztos előnyt szerzett társaival szemben, így ott megtarthatta elsőségét. Ez az év is sikeres volt a számára, hiszen Dániában a Női Amatőrhajtó Európa Bajnokságon harmadik helyezést ért el, és igazából csak a szerencse választotta el az aranyéremtől. Nagyváry Andrea számára a Turf és Fazekas Imre hozta meg a nagy szerelmet az ügetővel. A Turf azért, mert így újságíróként belecsöppenhetett egy meghívásos hajtásba, ami annyira megtetszett neki, hogy a következő évben már amatőrhajtói engedélyt kért. Nagyváry Andreának sikerült az, ami férje, Fazekas Imre számára még nem, Marschall József Emlékversenyt nyernie, de nyert Flammával Baka Hendikepet, Zala Szépével még Ménesek Díját, Detroit-tal őszi Kísérleti Versenyt. Olyan klasszisokkal nyerhetett napi főfutamot, mint Talány, Príma, Zádor és Globus. A sikereihez hozzájárult még Milliomos, Tiroli Hölgy, Róna és Dzsigolo is, velük ugyanis egyenként 20-szor haladt át győztesként a célon.

A tavalyi évem nagyon jól sikerült, sikerült megnyernem az amatőrkupát, a Galambos Ernő Kupát, és a championátusért is harcban voltam. Ez az év nem indult olyan viharos jó eredménnyel, mint a tavalyi, de nem is voltak nagyra vágyó terveim a 2007-es évre. Az év első felében az Európa Bajnokságon elért harmadik helyezésem feldobott, és utána jó eredményeket értem el az amatőrversenyekben. Igazából nem teljesített senki kimagaslóan, egymás mellett haladtunk többen is a championátusért vívott küzdelemben. Októberben sajnos, amikor egy versennyel voltam elmaradva Várhidi Róberttel szemben, megsérült a karom egy futam után. Ekkor még erőltettem, tovább versenyeztem, de két hét múlva olyan állapotba került, hogy már meg sem tudtam emelni a karom, ezért fel kellett adnom a hajtást a gyógyulás idejére. Az id. Galambos Ernő Kupa győzelmem nem volt tudatos, ráadásul kényszerszabadságon voltam már a döntő idején, de szerencsére nem volt rám senki veszélyes, így ez egy kis vigaszdíj a számomra.

Inarchi az „Év lova” és az Ügetőkupa győztese

Inarchi kétéves kora óta a legjobbak között szerepelt, de mindig csak Illetmény árnyékában futhatott, mert riválisát sosem tudta megverni, legalábbis 2007-ig. Ez az év nagy áttörés volt a mén és Papp István számára, mert nem csak kiemelt versenyek sorában győzedelmeskedtek, de a dr. Vecseklőy József Emlékversenyben Illetményt legyűrve haladtak át elsőként a célon. Papp István csikókora óta egyengeti Inarchi karrierjét, ő tanította az alapokra, és vele vált versenylóvá is. A tréner az első találkozásuk óta tudta, hogy Inarchi nagy dolgokra hivatott, és most be is bizonyították.

Idén öt kiemelt versenyben diadalmaskodtak, elsőként a Bródy János Emlékversenyben, majd a dr. Vecseklőy József Emlékversenyben, majd jött a Májusi Nagydíj, a Pannónia Díj és a Szent István Díj. Ebből három Nagydíjban kétszer is starthoz kellett állnia a végső győzelemért, ami csak Inarchi keménységét és hűségét bizonyítja. Öt Nagydíj győzelme mellett helyezést ért el a Pulay Kornél Emlékversenyben, a Lovasélet Sprinter Kupában, a Marschall József Emlékversenyben, a Köztársasági Díjban és az őszi Kísérleti Versenyben. Pedig ennek az évnek kellett volna a legnehezebbnek lennie Inarchi számára, hiszen ötéves korára kikerült az évjárat versenyek oltalmából, és idén már a pálya legjobbjaival kellett megmérkőznie.

Szilveszterkor itt lesz ő is, hogy megkapja az őt megillető „Év lova” takarót, és akkor mindannyian megcsodálhatjuk ezt a kivételes képességű mént, aki négy éve folyamatosan a legjobbak között eredményesen szerepel.

Írta: Hajdu Bíborka
Frissítve: 2023.06.29.
Fotók: Canva

Hozzászólások