Magyar lehet Európa legjobb női lovasa

Idén Magyarország és Szlovákia közösen ad otthont az immáron 26. alkalommal megrendezett Női Amatőrlovas Európa-bajnokságnak. Rutinosak és EB-újoncok egyaránt nyeregbe szállnak, hogy megszerezzék a legfényesebb érmek egyikét.

Még 6 képünk van a korábbi évek futamairól. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Szeptember 10-én, szombaton a Kincsem Parkban két futamban állnak rajthoz a zsokéhölgyek, majd vasárnap Pozsonyban következik ismét két futam. A négy verseny eredményeit összesítve vasárnap este avatnak új Európa-bajnokot a szlovák fővárosban. 

A versenysorozatot Marian Surda, a szlovák versenyüzem első számú vezetője, valamint Georg Stärk, az Osztrák Amatőrlovasok Egyesületének egykori elnöke alapította, azzal a céllal, hogy a közép-kelet-európai országok amatőrlovasai is minél inkább részesei lehessenek az európai amatőrlovas életnek és ezzel lehetőségük nyíljon a tudásuk felmérésére, valamint új ismeretségek szerzésére.

Az Európa-bajnokság 1990-ben az osztrák Freudenau, illetve Pozsony pályáján indult. Több mint tíz éve azonban annyira megfogyatkozott Ausztriában a tréningben lévő lovak száma, hogy már nem tudták vállalni a verseny megrendezését. Magyarország ekkor, 2004-ben kapcsolódott be a rendezésbe.

Idén 11 ország – Ausztria, Németország, Svédország, Norvégia, Szlovákia, Csehország, Írország, Anglia, Svájc, Franciaország, valamint Magyarország – egy-egy képviselője vesz részt a bajnokságon. A nagyobb versenyüzemekből, így például Franciaországból, Németországból, de a skandináv országokból is általában a feltörekvő, ifjú tehetségeket nevezik az Európa-bajnokságra, míg Angliából gyakran a már – elsősorban ugráson – tapasztaltabb amatőrök jönnek.

A magyar pályát a mostani Európa-bajnokságra érkező lovasok többsége jól ismeri. 

Ismét eljön a tavalyi és a három évvel ezelőtti győztes, azaz a svéd Nathalie Johnsson, illetve a norvég Thea Hofossaeter. A német Olga Lazovska is részt vett már a sorozaton néhány éve, míg a szlovák és a cseh lovas tavaly indult itt először.

Magyarországot ezúttal Gönczi Rebeka képviseli, aki az idei tanévben fog érettségizni, de fiatal kora ellenére a 2016-os szezon legeredményesebb amatőrlovasa. Tavaly a ranglista második helyén végzett az amatőrök között. Eddig 15 győzelemnél jár. 

Még 6 képünk van a korábbi évek futamairól. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

A versenyzők pénteken érkeznek Magyarországra és ezen a napon maguk húzzák ki minden futamra a lovaikat, így a lovas tudás mellett a szerencse is nagy szerepet játszik a helyezésekben. 

Az elmúlt években a skandináv lovasok bizonyultak a legeredményesebbnek az angolok és a franciák mellett. Reméljük, idén Gönczi Rebekának, a magyar lovasnak is sikerül megcsillogtatnia az ügyességét. 

Szurkolj neki a hétvége mindkét napján! 

2016.09.08. Vonczem Gabriella
Fotó: Juszel Béla

Hozzászólások