5 éves a Pasaréti Honvéd Lovassport Egyesület Lovastorna Szakosztálya

5 éves a Pasaréti Honvéd Lovassport Egyesület Lovastorna Szakosztálya

2008. szeptember elsején öt versenyző családja (Csordás Réka, Jancsecz Dorottya, Karig Luca, Semerédy Alexandra és Szakács Kata szülei) és egy pártoló tag (Husz Enikő, egykori lovastornász) összefogásának köszönhetően jött létre a Pasaréti Honvéd Lovas Sport Egyesület Lovastorna Szakosztálya.

Akkor 5 versenyzővel kezdték a munkát, jelenleg 23 lovastornász látogatja rendszeresen az edzéseket. Az itt sportoló fiatalok ezidő alatt feltornázták magukat a szakág hazai élvonalába.

A 2008-as országos bajnokságon még csak négy versenyzőjük indult, mára pedig elmondhatják magukról, hogy szinte minden egyéni kategóriában éremesélyesként indíthatják sportolóikat. Az sem ritka, hogy az egyesület tagjai egymás ellen versenyeznek és az eredményhirdetéskor csak piros és fehér színekben pompázik a dobogó minden foka.

Megalakulásuk óta hagyománnyá vált, hogy minden évben a PHLSE Lovastorna Szakosztálya rendezi a szezonnyitó műlovas versenyt – ahol rendszeresen szép eredménnyel szerepelnek – idén például a nyolc kategóriából hétben nyertek, illetve ötödik alkalommal hódították el az első helyet a haladó csapatok versenyében. De nemcsak a műlovon, hanem a ló hátán is szép eredményeket mutathatnak fel.

Egyéni eredmények a legutóbbi országos bajnokságon (2012.09.22-23, Kaposvár):

A két legmagasabb egyéni kategóriában:
Csordás Réka: Senior 3. hely
Jancsecz Dorottya: Junior 3. hely

C kategória – Kiss Klára: 1.hely

D1 kategória: 
1. Horváth Sára Tekla
2. Jakab Liza
3. Longworth Nicole

D2 kategória – Karna Rebeka:1. hely

U1 kategória:
1. Pollák Fruzsina
3. Szabó Virág

U2 kategória – Budai-Balogh Lili: 3. hely

A PHL SE lovastornászai a Múzeumok Éjszakáján a Fővárosi Nagycirkuszban léptek fel

Az edzők és futószárazók büszkék lehetnek rá, hogy folyamatosan teltház van a szakosztály edzésein – és szerencsére utánpótlásból sincs hiány. Van, hogy a gyerekek hozzák a barátaikat, vannak, akik a versenyeken szeretnek bele a szakágba és vannak, akik az interneten bukkannak rá. A legtöbb fiatal sport- és lovas tapasztalat nélkül érkezik az első edzésére, de akadnak olyanok is, akik a lovaglás, a műkorcsolya, a jazzbalett, vagy épp a néptánc mellett szorítanak időt a lovastornának az életükben. Hasonlóan más lovassportokhoz, itt is a lányok vannak többségben, pedig fiúkra is nagy szükség lenne.

A PHLSE első lovastornászai 2008-ban Vitéz hátán kezdték meg az edzéseket, akit alkalmatlansága miatt, hamarosan le kellett cserélniük Toll Gomanara, a Semerédy család, (mára már idős, hamarosan nyugdíjba vonuló) heréltjére, akinek sokat köszönhetnek a lányok. Időközben Maya (Hivatalosan: Szellő) – akit karrierje kezdetén csak „házisárkányként” emlegetett mindenki – is a gyerekek kedvence és megbízható társa lett, de Brandy, az egykori kaszkadőrló is nagyszerűen beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Az elmúlt öt évben több futószárazó is segítette a lovastornászok edzéseit: Kezdetben, Markó Mariann, majd Papdi Róbert, jelenleg, Csentericz Zoltán és Jancsecz György. A lovakat az edzéseken kívül nyereg alatt is folyamatosan képzik, sőt, nyaralni is évről-évre elviszik őket.

A tornatermi edzéseket kezdettől fogva Hajagos László, az artistaképző tanára vezeti, aki egykor lovasakrobataként is dolgozott. A PHLSE-re jellemző azonban, hogy a „szárazedzések” nem érnek véget a tornateremben. Egy-egy lovardai foglalkozás alkalmával a két futószárazó mellett egy vagy két edző (Hajagos László, Husz Enikő, Jancsecz György) foglalkozik a gyerekekkel. Aki épp nincs lovon, az talajon, vagy a műlovon dolgozik, hiszen a földi munka legalább olyan fontos, mint a lovas.

A lovastorna a lovassportok legkisebb szakága hazánkban: jelenleg 88 fő, 5 és 28 év közötti versenyző, sportol, hat lovastorna egyesület kötelékében. Bár a lovastornára idehaza sokan még mindig csak a gyerekek lovaglásra felkészítő sportjaként tekintenek, szerencsére egyre több fiatal választja fő sportjának, és akár főiskola, egyetem mellett is folytatják az edzéseket és a versenyzést.

2013.09.18.
Jancsez György, Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Kép: Pannon Lovasakadémia
Frissítve: 2024.03.18.

Hozzászólások