Gyógyítólovas táborok a MOL támogatásával

Gyógyítólovas táborok a MOL támogatásával

Lovastorna, talajmunka, lovon és lóról festés, drámajáték és activity lovakkal, patadobbanások inspirálta zene. Ilyen és ehhez hasonlóan színes programokkal várta 2014 júliusában a DANILÓ SE a MOL Gyermekgyógyító Program támogatásával megrendezett táboraiban a kicsi, és kicsit nagyobb lovasokat.

A kép illusztráció

2014-ben a jelenleg Mosonszolnokon működő DANILÓ SE két tábort is szervezhetett a MOL Gyermekgyógyító Program támogatásával. A résztvevők és a szakemberek számára is óriási élményként szolgált az a rendkívül színes, de legfőképp a ló és lovaglás már régóta ismert terápiás hatásait a középpontba helyező programkínálat, mellyel a főként a közeli településről, Jánossomorjáról érkező gyerekeket várta a lelkes szakmai gárda. A tábor vezetője dr. Wanger Kinga állatorvos, gyógypedagógus, gyógypedagógus-lovasterapeuta, a szakmai sokszínűséget pedig Kövesi Eszter pszichológus-lovasterapeuta, Király Darinka hippoterapeuta, művészetterapeuta és Varga Bence zenepedagógus közreműködése biztosította.

A két tábor tematikailag bár elkülönült, ugyanakkor tartalmilag mindkét esetben maximálisan alkalmazkodott a résztvevő gyerekek igényeihez.

A „Barátunk a ló” táborban olyan lovasok gyakorolták saját érzelmeik megismerésén és felszabadításán keresztül a bizalom kialakítását társaikkal és a lovakkal egyaránt, akik valamilyen módon eddigi életük folyamán megtapasztalták már az érzelmi veszteség valamely formáját. Igyekeztek megfogni, definiálni a mindennapi életben betöltött szerepköreiket, melyben nagy segítséget nyújtottak a társterapeuták, Fáni, Szellő, Fruzsi, Napi és Pompom.

A „Lóvá lett lovasok” átalakulásuk után újfent felfedezhették, megismerhették magukat. Az ALERT program segítségével megtanulták felismerni érzelmi és figyelmi állapotukat. „Lovakként” a lovaglás, a lovastorna, a vizuális alkotás és a zene nyelvén fedezték fel külső és belső jellemzőiket, tulajdonságaikat és a tábor végére a teljes átalakulás egészen új ismeretekkel vezette vissza a gyerekeket önmagukhoz.

A táborok egyik legnagyobb jelentőségét abban látom, hogy a szakmai team tagjai bár mind más aspektusból, más indíttatásból ragadtak meg egy-egy témát, az eszközök, amikkel dolgoztak és az eredmények, amiket elértek ez alatt a rövid idő alatt mind egy irányba mutatnak, a résztvevő lovasok felé és mind elképzelhetetlen lenne a lovak közreműködése nélkül. Azok nélkül a lovak nélkül, akik személyiségükkel, mozgásukkal, nonverbális, de mindenki számára érthető kommunikációjukkal, érzékenységükkel ismét rávilágítottak arra, hogy miben rejlik a több száz éves ember-ló kapcsolat misztikuma és, hogy miért is tud a megfelelően felépített lovasterápia ilyen nagy hatékonysággal működni.

2014.08.18. Király Darinka

Frissítve: 2024.01.19.
Fotó: Canva

Hozzászólások