A francia, aki ért a lovak nyelvén – Pignon a filmvásznon

A francia mozik 2014. március 26-én mutatják be a Gazelle című filmet, mely Jean-François Pignon, a világ egyik legismertebb szabadidomítójának életútját kíséri végig gyermekkorától egészen napjainkig.

A 12 éves Jean-François szüleivel és négy testvérével élt a családi birtokon, mikor egy gyönyörű ajándék, egy Gazelle nevű kancacsikó megváltoztatta addigi életét. Gazelle mellett egy olyan új világ tárult fel a fiú előtt, amiről azelőtt nem is álmodott: az összhang és a csend világa. A csikó és gazdája között kialakult kivételes kapcsolat az azelőtt a lovakkal nemigen foglalkozó Pignont a lókiképzés természetes útja felé terelte.

A történet, amely Pignon hírnév felé vezető útját kíséri végig, azt is bemutatja, hogy a hit által hogyan fedezte fel, milyen ember szeretne lenni. Célja mind a lovakkal, mind az emberekkel harmóniában élni. Ez a közel kétórás dokumentumfilm is azért készült, hogy minél több emberrel oszthassa meg az életét megváltoztató élményeket és tapasztalatokat

Látványos bemutatói, melyeken szavak nélkül kommunikál lovaival, úgy hatnak, mintha láthatatlan kötelek kötnék össze az állatokkal. Valószínűleg így is van, a francia suttogó megkapó szimbiózisban él lovaival.

Nincs nyomás, hangos szó vagy büntetés, ahogy kötőfék, kantár és nyereg sem. Csak bizalom és tisztelet. Jean-François szerint: „Kell, hogy legyen szeretet a szívedben ezek iránt a gyönyörű teremtmények iránt, máskülönben nem jutsz sehová.” Állítja, hogy szeretni kell a lovat és meg kell értetni vele, hogy mit kérünk tőle, ám eközben a ló maradjon ló.
Pignon hagyományos felszerelést nem használ, nyereg nélkül üli meg a lovakat, mert ezáltal közelebb érzi magát hozzájuk és állítja, így könnyebb eggyé válnia velük. 1991-ben Avignonban mutatkozott be először a közönség előtt különleges előadásával, ahol lovain semmilyen szerszám nem volt. Ezután egyenes út vezetett a világhír felé, fellépéseivel hatalmas sikereket ért el. Több alkalommal már a magyar közönség is megcsodálhatta kivételes produkcióit.
Töretlen karrierje és a szabadidomítás terén elért eredményei sem tudták azonban megóvni az élet elkerülhetetlen veszteségeitől. A 2011-es forgatások kezdetekor a szintén szabadidomító öccse, akivel együtt álmodták meg a modern lóidomítás forradalmasítását, még mellette állt, de a film elkészültét már nem érhette meg.
A bátyjánál kevésbé híres, viszont hasonlóan kiemelkedő tehetségű Mathieu Pignon 2012 februárjában, 29 évesen tragikus hirtelenséggel szívrohamban elhunyt. Feleségét, Juliette-t és két kisgyermekét, Noah-t és Romane-t hagyta hátra. 

 

Jean-François Pignon és családja hitvallása és teljesítménye kivételes: olyan fajta szimbiózist teremtettek, amelyet nehéz elérni – az ember és az állat tökéletes összhangját. A hamarosan a mozikba kerülő film is ezt kívánja bemutatni. Már az előzetes is hűen tükrözi a harmóniát és az állatok iránti feltétlen szeretetet és tiszteletet.

Hogy az ígéretesnek tűnő filmet itthon is bemutatják-e, egyelőre még nem lehet tudni, de mi reménykedünk benne, mert nagyon szeretnénk látni.

2014.02.24. Koskó Barbara, Deák Anette Stefanie, Lovasok.hu
Forrás: http://jfpignon.com/
Frissítve: 2014.12.19, 2023.08.16.
Kép: Canva

Hozzászólások