Lovas Világjátékok – Beszámoló a tizenegyedik napról

Lovas Világjátékok
Beszámoló a tizenegyedik napról

 

2010.10.05. – A tizenegyedik nap a Játékokon történelmi esemény volt, hiszen a para-díjlovasok ezen a napon versenyeztek először a 2010-es Világjátékok során.

A Díjugrató Világbajnokság kedden a csapatversennyel folytatódott. Németország vette át a vezetést, Brazília áll a második helyen, az Egyesült Államok a harmadik.

Egyéniben Khaled Al Eid Szaúd-Arábiából vezet Presley Boy nyergében. A brazil Rodrigo Pessoa a második, és a belga Philippe Le Jeune a harmadik Vigo D’Arsouilles nevű lován.

A fedett pályán a para-díjlovasok versenyeztek az egyéni csapatprogramban. Az I.a kategóriában a brit Anne Dunham vezet Teddy-vel. Az I.b kategóriában a brit Lee Pearson vezet Gentleman nyergében.

Ma 29 841 látogató volt a Világjátékokon, ami összesen a 11 nap alatt eddig 323 145.

Németország vezet a Díjugrató Világbajnokság második napja után

Németország az eredménytábla elejére került 17,80 hibaponttal a Díjugrató Világbajnokság második napi csapatversenye után.

A brazilok 18,49 hibaponttal állnak a második helyen éppen csak az Egyesült Államok előtt (18,69 hp). Szerdán a tíz legjobb csapat küzd meg a harmadik és egyben végső fordulóban az aranyéremért.

Az egyéni második helyen álló brazil Rodrigo Pessoa azt mondta, hogy nagyon izgatott a mai teljesítménye miatt, de tudja, hogy még sok ugrás áll előtte.

„Az első két nap jól ment nekünk” – mondta. „De láthatjátok az eredményeket. Egy fán belül van hét csapat. Ma mi vagyunk az első-második-harmadik, de lehet, hogy holnap hetedik-nyolcadik-kilencedik vagy ötödik-hatodik-hetedik lesz a csapatunk. A holnapi történet egész más. Megpróbáljuk elérni és arra fókuszálni, ami a feladatunk. Nagyon tapasztalt lovasaink vannak. A lovak nagyon jók, megpróbáljuk a legjobbat teljesíteni, hogy megtartsuk a helyezésünket, vagy legfeljebb egyet csússzunk vissza. Ez még jó lenne nekünk. A legjobbat fogjuk kihozni magunkból, mivel még sosem voltunk ilyen jó helyen, ezért a legtöbbet fogunk teljesíteni.”

A német Marcus Ehning azt mondta, hogy a csapat érem az, ami most leginkább foglalkoztatja, de tudja, hogy nehéz harc lesz. „Holnap a csapat nagyon fontos” – mondta. „Ha holnap nagyon jó leszek, akkor jó esélyem van bekerülni a legjobb 25-be, és akkor meglátjuk, hogy megy. Nagyon sok jó ló-lovas páros van.”

A többi csapat, akik a csapat döntőbe bejutottak: Kanada (18,93), Franciaország (20,32), Szaúd-Arábia (21,48), Ausztrália (21,87), Belgium (22,70), Svédország (23,18) és Nagy-Britannia (23,80).

Conrad Homfeld pályáján a 119 indulóból csupán 17 hibátlan lovaglás született. A tizenhat akadályból álló pálya a kentucky-i telivértenyésztés témájára épült, és sok problémát okozott, főleg a vizesárok. „Az az ugrás szívtépő lehet” – mondta Homfeld. „Nincs igazi magyarázatom erre. Ma nagyobb volt, mint tegnap. Talán a figyelem számlájára írható. Ez a második alkalom a pályán, és ezért lehet, hogy már nem annyira érdekes, mint elsőre volt, de a víz nagy pusztítást végez.”

Az egyéni helyezéseket összevetve a csapat helyezésekkel, nem igazán látható következetesség, mivel a mostani vezető lovasok a világ minden pontjáról érkeztek. A német szövetségi kapitány, Otto Becker ezt annak tudja be, hogy a sport iránti érdeklődés nőtt. „Németországban sokat beszélünk erről” – mondta. „Négy évvel ezelőtt az Aacheni Világbajnokságon ugyanez volt; olyan országokból mentek lovasok hibátlant, akikről tíz évvel ezelőtt ezt nem gondoltuk volna. Ma is ezt láthatjuk. Mindenki sokkal közelebb van, és nehéz a nagyobb nemzeteknek elöl maradni. Minden nagyon szoros. Egy érem megszerzéséhez nagyon optimális hétre van szükség itt a csapattal, különben semmi esély. A többiek túl erősek már.”

A mai verseny után az egyéni versenyben a szaúd-arábiai Khaled Al Eid vezet Presley Boy nyergében, aki a 2000-es Olimpia egyéni bronzérmese volt.

„Azt hiszem, mindenki emlékszik rá Sydney-ből” – mondta Pessoa. „Hihetetlen egy lovas. Nagyon jó érzéke van, és a lovával – aki teljesen hihetetlen – nagyon kemény versenyző. Két nagyon szép pályát lovagolt, és semmi kétség, hogy az elejétől a végéig komoly versenyző lesz.”

A szerdai ugrószám két részben lesz megtartva. Az első részben versenyeznek azok, akik csapatként nem kvalifikálódtak a csapatverseny második, esti fordulójára. A versenyzők az egyéni helyezéseik alapján fordított sorrendben indulnak. Az esti részben 15 egyéni versenyző és a legjobb 10 csapat indulhat.

A holnapi pálya a maihoz hasonló lesz, de a vizesárok nélkül és néhány igazítással a magasságban és szélességben. „Szűkítő-csökkentő folyamat lesz” – mondta Homfeld. „Nagy pályán kezdesz, majd a lassan elkezdődik a szűkítés és csökkentés a nehézségek növelése mellett. Megpróbáljuk az itt lévő emberek és lovak figyelembe vételével tenni ezt.”

Nagy-Britannia vezet az éremversenyben a Para-díjlovas Világbajnokságon

A csapatverseny felénél Nagy-Britannia vezet a Para-Díjlovas Világbajnokságban, akik várhatóan megnyerik az aranyérmet. Németország áll a második helyen, Hollandia a harmadik, Dánia a negyedik.

A 2010-es Alltech FEI Világjátékok az első alkalom, hogy a para-díjlovaglás a Játékok része.

„A brit csapat nem hagyott ki egy aranyérmet sem a nagy bajnokságokon, mióta ez a sport elkezdődött, ezért igen nagy a nyomás” – mondta Sophie Christiansen a brit csapatból, aki Rivaldo Of Berkeley nyergében, az I.a kategóriában 69,41%-ával segítette a britek törekvését. „A 2004-es Athéni Paralimpiára 16 évesen mentem, ezért már tudom, hogyan kell a nyomással megbirkózni. Nagyon nagy támogatottságunk van, ami nekünk, briteknek egy segítő kezet ad.”

Christiansen hozzátette: „Nem tudtam, hogy fog reagálni (a lovam – a szerk.) a nagy környezetre. Nagyon örülök a pontjaimnak, mivel volt egy pár hibánk. Boldog vagyok, és tudom, hogy javítani tudok.”

Lee Pearson Gentleman-nel vezeti a brit csapatot a 73,81%-os teljesítményével az I.b kategóriában. „Tudtam, hogy jó programot kell lovagolnom, de főleg arra figyeltem, hogy emlékezzek a programra. Nem sokszor lovagoltam még ezt.” – mondta Pearson. „Biztonsági lovaglásra törekedtem. Kicsit kevés volt benne az energia, de a csapat programnál erre volt szükségünk. Nem hallott (a lovam – a szerk.) még sosem ennyi fényképezőt kattogni a középvonalon haladva, de jól ment ma.”

Anne Dunham Teddy-t lovagolta, és 71,76%-os kapott az I.a kategóriában, és ez volt a harmadik brit eredmény.

A német és holland lovasok, akik a britek mögött közel állnak, nem adták még fel. Julianne Theuring, az utolsó német lovas a tisztavérű spanyol mént, Empaque IV-t lovagolta a IV. kategória csapat programjában, és azt mondta, hogy a programja előtt nem tudta, hogy hány pontra van szüksége a britek megelőzésére. „Ez az első versenyem Világbajnokságon, és úgy gondolom, hogy jó volt. Elégedett vagyok a programmal” – mondta Theuring. „A lovam mén, így nehéz a kancákkal. Ezért kiabált a program közben.”

A hollandok remélik, hogy a szerdai második programban csökkenteni tudják a különbséget. „Reméltem, hogy jobbat lovagolok ma, de az első napra jó volt ez.” – mondta Frank Hosmar Hollandiából. „Megpróbáltuk legyőzni a brit csapatot. Talán még mindig lehetséges.”

A csapattag Gert Bolmer azt mondta, hogy nagyon élvezi a Világjátékokat az éremtől függetlenül is. „Kicsit olyan érzésem van, mint a Paralimpián, de más sportokkal. Egy hotelben vagyunk, és közös a buszunk a holland díjlovas csapattal, és nagyon segítőkészek velünk.” – mondta Bolmer.

Történelmi esemény a 2010-es Játékokon a para-díjlovaglásban

A para-díjlovasok történelmet írtak kedden a 2010-es Játékok alkalmával. A díjlovasok a programjaik lelovaglásával az első paralovas versenyzőkké váltak, akik Lovas Világjátékokon versenyezhettek.

„Pompás, hogy ilyen nagy versenyben vehetünk részt” – mondta Jo Pitt a brit csapatból. „Ez nagyobb számunkra, mint a Paralimpia. Nagyon izgalmas, hogy más versenyzőkkel egy helyen versenyezhetünk.”

Ahogy a versenyzők befejezték a programjukat, és kilovagoltak a pályáról, az arcukról sugárzott, hogy a világ színpadján versenyezhettek. Néhányan hatalmas küzdelmek során jutottak ide, nem csak saját behatároltságuk miatt, hanem lovaik miatt is, akiknek ugyanolyan fittnek és reményteljesnek kellett lenniük, mint a Játékok többi lovának.

„Remélem, hogy más sportok eljöttek megnézni a mi sportunkat” – mondta Lauren Barwick Kanadából. „Nagyon sok téves értelmezés van.” A Barwick által említett téves értelmezések között van a lovasok tehetsége, a lovak fittsége és a verseny minősége, amiről azt mondta, hogy teljesen megfelel más szakágak versenyzőinek. „Amint felülünk a lóra, sokszor nem is tudod, hogy milyen sérülésünk van” – mondta Barwick. „Messziről alig tudod megmondani, hogy ezek a versenyzők sérültek. És, mint minden más versenyző a Játékokon, a lovasoknak megvan a saját kritikájuk, és a program befejezése után megbeszélik, hogy mi ment rosszul, illetve mi az, amin lehet javítani.”

„A paralovaglás azért került bele a versenybe, mert természetesnek tűnik, hogy benne kell lennie” – mondta Kaye Marks néző, aki az Észak-Amerikai Mozgássérültek Lovas Szövetségének tagja.

A sport 1996 óta gyűjti az elismerést, amikor a Paralimpiai Játékokba bevonták. 2006-ban a para-díjlovaglás FEI által szabályozott sport lett, ami azt jelenti, hogy a 2010-ben debütált a másik hét szakággal együtt való versenyzésben a Lovas Világjátékokon.

„Kicsit olyan érzésem van, mint a Paralimpián” – mondta Gert Bolmer Hollandiából. „Nagyon jó egy teljes csapat részesének lenni. Ez igazán jó reklám a mi sportunknak.”

Frissítve: 2023.03.01.
Fotó: Canva

Hozzászólások