Lovas Világjátékok – Beszámoló a negyedik napról

Lovas Világjátékok
Beszámoló a negyedik napról

A FEI Alltech Lovas Világjátékok negyedik napján 24.237 érdeklődő látogatott ki a Kentucky Horse Parkba.

A reining minősítő versennyel folytatódott. Ez volt az utolsó esély az egyéni döntőbe való bekerülésre. Az öt lovas, akik kvalifikálták magukat a brit Lee Rutter és Doug Allen, a svéd Fredrik Thomsson, az ausztrál Warren Backhouse, valamint a holland Hubertus Heule voltak.

Folytatódott a díjlovasok versenye Csapat Nagydíj második fordulójával. A dobogó legfelső fokára a hollandok állhattak ezúttal. Nagy-Britannia vitte el az ezüstöt, és Németországé lett a bronz.

Egyéniben Edward Gal és Moorlands Totilas törtek az élre, kimagasló, 84.043-as eredménnyel.

A Kentucky Horse Park egyéb rendezvényei és lovasfalu szintén sok érdeklődőt vonzottak.

Az egyéni döntősök listája

Nagy-Britannia uralta a mezőnyt a reining verseny második kvalifikációs fordulójában, mely az Alltech FEI Lovas Világjátékok negyedik napján került megrendezésre. A legtöbb pontot (217.5) a brit Lee Rutter szerezte Setting Off Sparks nevű lován, a második helyen pedig honfitársa, Doug Allen végzett 216.5 ponttal Don Julio Whiz nyergében.

Húsz ló kapott még egy esélyt arra, hogy kvalifikálja magát a csütörtöki egyéni döntőbe. Tizenhatan már bejutottak a csapatversenyek során. Mások, mint például a svéd Fredrik Thomsson kedden jutottak tovább. Fredrik a svédországi rekordot is megdöntötte egyéniben. A kvalifikációs versenyt végül az ausztrál Warren Backhouse és a holland Hubertus Heule nyerte.

Anneli Silverstope, a svéd csapatfőnök rendkívül büszke volt erre az eredményre. “Végig fenn ültem e lelátón és drukkoltam”, mondta.

A csapatversenyből az egyéni döntőbe bejutó lovasok a következők:
– Shawn Flarida, az Egyesült Államokból, RC Fancy Step nevű lovával
– Stefano Massignan, Olaszországból, Yellow Jersey nevű lovával
– Tom McCutcheon, az Egyesült Államokból, Gunners Special Nite nevű lovával
– Bernard Fonck, Belgiumból, BA Reckless Chick nevű lovával
– Craig Schmersal, az Egyesült Államokból, Mister Montana Nic nevű lovával
– Duane Latimer, Kanadából, Dun Playin Tag nevű lovával
– Sylvia Rzepka, Németországból, Doctor Zip Nic nevű lovával
– Rudolf Kronsteiner, Ausztriából, Einsteins Revolution nevű lovával
– Grischa Ludwig, Németországból, Hot Smokin Chex nevű lovával
– Tim McQuay, az Egyesült Államokból, Hollywoodstinseltown nevű lovával
– Martin Mühlstätter, Ausztriából, Wimpys Little Buddy nevű lovával
– Ann Poels, Belgiumból, Whizdom Shines nevű lovával
– Rieky Young-Van Osch, Hollandiából, Burnt Starlight nevű lovával
– Shawna Sapergia, Kanadávól, This Chics On Top nevű lovával
– Wellington Jesus Teixeira, Brazíliából, SJ Rodopio nevű lovával
– Martin Larcombe, Ausztráliából, Top Prize Prince nevű lovával
– Az egyéni döntők csütörtökön, délután 1 órakor kerülnek lebonyolításra. 

Jerich Parzivalt diszkvalifikálták

A holland Adelinde Cornelissent és Jerich Parzival nevű lovát kizárták a versenyből kedd reggel. A diszkvalifikálásra a program ötödik feladatánál került sor, a megállás utáni hátralépésnél, amikor a C bíró vért fedezett fel a ló nyálában.

A lengyel Dr. Wojtek Markowski, a verseny egyik felügyelője elmondta: “A szabály, mely a lovak védelmében íródott, egyértelműen kimondja: ha a ló szája vérzik, a lovat ki kell zárni a versenyből.” – Dr. Markowski hozzátette, hogy a FEI szabály nem határozza meg, hogy mennyi vérnek kell jelen lennie; ha az állat szája szemmel láthatóan véres, akkor ez azonnali kizárással jár. A ló vizsgálata során nem találtak arra utaló jelet, hogy a lovat bántalmazták volna.

Cornelissen elmondta, hogy Dr. Jan Greve, a holland csapat állatorvosa megvizsgálta a lovat közvetlenül azután, hogy az visszatért az istállóba. “A ló nyelvének hegyén volt egy apró seb. Mire visszaért az istállóba, a vérzés már el is állt.” – mondta.

Jerich Parzival a diszkvalifikáció után a pontok 80%-át kapta meg. Cornelissen hozzáfűzte: “Nagyon csalódott vagyok. Jerich tökéletes formában volt. Ugyanakkor örülök is, hogy nem volt komolyabb baja.”

Sjef Janssen, a holland csapat főnöke elmondta: “Nagyon csalódottak vagyunk, de tisztában vagyunk a szabállyal, és elfogadjuk a döntést.” – Ha a holland csapat dobogóra léphet a nap végén, akkor Cornelissen is ott lesz, és ő is átveszi majd az érmét.

A holland csapaté az érem

A hollandok és a britek is olyasvalamit értek el a FEI Alltech Lovas Világjátékokon, mint korábban még soha:

A hollandok először szerezték meg a legjobb csapatnak járó aranyérmet (229.74 ponttal), a britek állhattak a dobogó második fokára (224.67 ponttal), megszerezve ezzel első érmüket a Világjátékok történetében. Németország mostani bronzérmével hosszú sikersorozat szakadt meg, ugyanis 1970 óta minden alkalommal aranyéremmel térhettek haza. Az Egyesült Államok szorosan mögöttük végzett a negyedik helyen (218.12 ponttal).

Ahogy az várható volt, Edward Gal és lova, Moorlands Totilas vitték győzelemre a holland csapatot, egyéniben szerzett 84.04 százalékpontjukkal. A csapat többi tagja, Imke Schellekens-Bartels Hunter Douglas Sunrise nevű lovával, és Hans Peter Minderhoud Exquis Nadine nevű lovával 73.44 százalékponttal illetve 72.25 százalékponttal járultak hozzá a sikerhez.

Mindkét eredményre igen nagy szükség volt, mert reggel negyedik csapattársukat, Adelinde Cornelissent és Jerich Parzival nevű lovát egy sérülés miatt kizárták a versenyből. A helyszínen elvégzett vizsgálatok kimutatták, hogy a vér egy, a ló nyelvén található apró vágásból ered. Cornelissen végül tett egy kört Jerich Parzivallal a díjátadón, majd ő is átvette az aranyérmet.

“Nehéz, ám izgalmakkal teli nap áll mögöttünk.” – mondta Gal. “Kavarognak bennünk az érzelmek. Egyrészt nagyon örülünk, hogy végre sikerült elhoznunk az aranyat, másfelől viszont szomorúak vagyunk amiatt, ami Adelindével történt.”

Laura Bechtolsheimer és Mistral Hojris nevű lova juttatta a brit csapatot az ezüsthöz 82.51 százalékpontjával, ami egyéniben is a második helyhez volt elegendő. “Egyértelműen ez volt életem legjobb programja és eredménye!” – mondta. “Mistral még sosem volt ennyire energiával teli, ugyanakkor nyugodt.”

A csapat többi tagja, Carl Hester Liebling II nevű lovával, Maria Eilberg Two Sox nevű lovával és Fiona Bigwood Wie-Atlantico Ymas nevű lovával is keményen megdolgoztak ezért a kiváló eredményért.

“A brit díjlovaglás egy olyan csillagra várt, mint Laura.” – mondta Hester, aki immár több, mint 20 éve tagja az angol csapatnak. “Úgy gondolom, mindannyian kihoztuk a lovainkból a maximumot, amire igen büszkék vagyunk.”

Isabell Werth, a korábbi bajnok 75.40 százalékpontot szerzett Warum Nicht nevű lovával. Isabell immár több, mint 20 éve tagja a német csapatnak, és az 1970-es bajnokság óta ez az első alkalom, hogy nem ők hozták el az aranyat. Megjegyezte azonban, hogy három csapattársa számára viszont ez volt az első alkalom, hogy részt vettek a Világjátékokon.

“Sokkal több pontra lett volna szükségünk. Mindannyian jól teljesítettünk, Laura pedig kiemelkedően jól mutatta be programját. A hollandok és a britek egyszerűen jobbak voltak nálunk, legközelebb még keményebben kell dolgoznunk.” – mondta Werth.

A brit Stephen Clarke, a főbíró elismerően nyilatkozott a lovasokról. “Fantasztikus volt a színvonal, amit produkáltak. Senki sem riadt vissza a kockázatvállalástól, így izgalmas versenyben lehetett részünk. Mindenki lélegzetvisszafojtva, tágra nyílt szemekkel figyelte az eseményeket.” – mondta.

Frissítve: 2023.03.01.
Fotó: Canva

Hozzászólások