Új lendületet kapott a magyar díjlovagló parasport

A 2022. 05. 26-29 között Stadl Paurában megrendezett – a COVID miatti karanténok utáni első nemzetközi díjlovagló parasport versenyen, – az ebben a szakágban első alkalommal versenyző Fonyódi Ildikó – Sir Sincere páros mindhárom nap alatt jó teljesítménnyel, a kűrben 70% feletti eredménnyel lett negyedik. Mit jelent ez? A körülmények ismerete nélkül azt hiszem nehéz értékelni, sokan akár azt is gondolhatják, hogy a parasportban ehhez nem kell sok mindent nyújtani egy lovasnak. Pedig a valóság teljesen más…

A díjlovagló parasport 2006 óta szerepel a Nemzetközi Lovas Szövetség által összefogott szakágak között, attól az évtől rendezik egy helyszínen és időpontban a para-díjlovagló versenyeket a hagyományos versenyekkel. Ezek a versenyek a nagyközönség számára is ismertté és elismertté tehetik ezt a szakágat, amely a lovasoknak és lovaknak rendkívül széles képességbeli skáláját vonultatja fel. Fontos, hogy minél több lovas szakember, edző, tenyésztő, lótulajdonos és természetesen potenciális versenyző, ismerje meg ezt a világot, hiszen nagyon sok esetben a köztudatban az itt szereplő lovakról és lovasokról elképzelt dolgok nagyon távol állnak a valóságtól.

Mi is a valóság? A valóságban a lovasok képességbeli kategórizációját követően a megfelelő segédeszközökkel – vagy sokszor nélkülük – versenyző lovasok azon a szinten ahol a képességeik szerint be kell mutatni a programokat azonos elvek és szempontok szerint kerülnek elbírálásra mint a hagyományos versenyeken. Ez azt jelenti, hogy az elengedettség, a támaszkodás itt is ugyanolyan fontos, mint a precizitás. Ebből következően ezeken a versenyeken az elért % -os eredmény azonos módon tükrözi a páros teljesítményét mint a hagyományos rendszerben.

Mivel itt kategóriánként a lovasok lovagláshoz szükséges képességei azonos szinten vannak, nincs értelme a bírói engedékenységnek csak azért, mert az adott lovas esetleg végtaghiányos vagy látássérült. Abban a pillanatban, hogy a négyszögbe léptek, teljesen egyenlővé válnak a többiekkel. Mindenkinek vannak nehézségei, mindenkinek meg kellett küzdenie a hétköznapi életben a saját betegségével, balesetével, az állapotából adódó problémáival és elismeri a másiknak azt a képességét, hogy akaratával, pozitív hozzáállásával ezen felülemelkedve a verseny napján belovagol a négyszögbe. Ez egy sokkal befogadóbb közeg, mint a hétköznapi lovasversenyek világa, ugyanakkor ahhoz hasonlóan a helytálláshoz komoly sportteljesítményre van szükség. Itt kell megemlíteni, hogy a lovak mozgásának minősége azonos, képzettségi szintjük bizonyos szempontból magasabb mint a hagyományos versenyeken.

Utoljára 2009-ben versenyzett magyar lovas nemzetközi versenyen (Takács Szandra-Timpex Libbenő) az akkori párosokkal szembeni legalacsonyabb követelményeket támasztó I.a kategóriában. Ez azt jelenti, hogy nekik minden programot, kötelezőt és kűrt egyaránt lépés jármódban kellett bemutatniuk.

Ildikó a jelenlegi legmagasabb V. kategóriában versenyezhet, itt a kötelező feladatok LM szintűek, a kűrben azonban S nehézségi fokú feladatokat is bemutathat a lovas. Mivel Ildi a hagyományos versenyeken már rutinos versenyzőnek számít, – edzőként is sok eredményes tanítvánnyal büszkélkedhet – így merte vállalni a versenyzést az idén csak 7 éves, a múlt évben a fiatal díjlovak között remekül szereplő Sir Sincere-rel, tanítványának Kis Rebekának a lovával. Rebeka a versenyre is elkísérte a párost, köszönet neki a sok segítségért és természetesen azért, hogy lehetővé tette Ildi számára a versenyzést.

Nehéz dolga volt újonc lovasunknak, hiszen a versenyen több olyan páros vett részt, akik a kategória világversenyeinek eredménylistáin az első 3 hely valamelyikén már szerepeltek, lovaikkal a hagyományos díjlovas versenyeken nagydíj szinten lovagolnak. A mindhárom napon első helyezett belga Michele George 5 alkalommal volt paralimpiai bajnok, a második helyezett szintén belga Kevin van Ham szintén egyszeres paralimpiai bajnok és többszörös helyezett, a harmadik svájci Nicole Greiger kétszeres paralimpikon. Ildi ezzel a lovaglással megszerezte a kvalifikációt a 2022. évi Díjlovagló Parasport Világbajnokságra.

Számomra, mint díjlovagló parasporttal évek óta foglalkozó edző számára nagyon jó érzés, hogy létezik Magyarországon is olyan díjlovas, aki a sérülése, a rehabilitáció hosszú hónapjai és a kategórizálási nehézségek ellenére sem adta fel, akinek van olyan tanítványa, aki mellé áll és igyekszik visszaadni azt a sok- sok mindent, amit Ildi az elmúlt évek alatt lovasaiért tett. Mivel Fonyódi Ildikót 2022. 05. 24-én a Magyar Lovassport Szövetség Elnökségének tagjai a szövetség lovas parasportért felelős képviselőjének is megválasztották, bízom benne, hogy példamutatása mellett sportdiplomáciai munkájával is tudja majd segíteni többi hazai lovas parasportoló felkészülését.

2022. 06. 01.
Kép: Canva
Forrás: lovasszovetseg.hu

Hozzászólások