Latin Lover az „Év Lova”

Latin Lover az „Év Lova”

 

Vasárnap futották az idei esztendő utolsó kiemelt versenyét a budapesti Kincsem Parkban. A Lovaregyleti Díj előtt egyetlen megválaszolatlan kérdés volt még: Ki lesz az „Év Lova” 2012-ben? A kitüntető címre még ketten pályáztak, név szerint Completta és Latin Lover.    

A 2800 méteres futamban nyolc lovat szólítottak a startgéphez. Az előzetes esélylatolgatások szerint a magyar tenyésztésű Completta számított a verseny első számú esélyesének. Esetleges győzelmével Kovács Sándor trenírozottja nyerte volna az „Év Lova” versengést.

A Kerekes Ménes lova az év korábbi szakaszában megnyerte a Magyar Kancadíjat (2400m), a Magyar Háromévesek Nagydíját (2400m) és a Magyar St. Leger-t (2800m). Utóbbi versenyben nem indulhatott a derbynyerő Latin Lover, miután szeptemberben sajnálatos sérülést szenvedett.

Completta mellett jó esélyt képviselt a futam másik háromévese, a számos nagydíjban helyezett Raphael Santi (Bakos Gábor), a két szlovák tréningből érkező telivér, Noem (ifj. Fejes Lajos) és Vagosh (Varga Zoltán), valamint a futam címvédője, Garabonciás.

Az esőáztatta mély pályán Completta (Kerekes Károly) vállalta magára a vezetést a start után, s diktált erős tempót vetélytársainak. A szép küllemű sárga kanca a versenytáv kétharmadának megtételét követően fáradni látszott, így Garabonciás (Stanislav Georgiev) került az élre.

Az év korábbi szakaszában hosszan laboráló hatéves mén az utolsó 1000 méteren „elszórta” ellenfeleit. Siklósi Tamás lova öt hosszal ért előbb a célba, mint a második helyezett Noem, akit újabb egy és háromnegyed hosszal lemaradva Raphael Santi követett harmadikként.

Completta ezúttal csak ötödök helyen ért célba, így egyben eldőlt az is, hogy a Gyolai család háromévese, Latin Lover nyerte az „Év Lova” címért zajló hazai pontversenyt.

Josef Roszival idomítottja áprilisban tíz hosszas sikert aratott a Gróf Hunyadi József Emlékversenyben, majd a Nemzeti Díjban, az Alagi Díjban és a 90. Magyar Derbyben sem talált legyőzőre. A hazai klasszikus futam után harmadik lett a szlovákok hasonló versenyében, míg másodikként végzett a Kincsem Díjban Ostinato mögött.

 

2012.10.31. Alpári Gergő, Lovasok.hu
Frissítve: 2023.03.16.
Fotó: Canva

Hozzászólások