Jó ló és szerencse is kellett az EB-győzelemhez

Két nap, két helyszín, négy futam és kevesebb, mint hat perc. Mindössze ennyi idő alatt dőlt el, hogy ki nyeri a Női Amatőrlovas Európa-bajnokságot 2016-ban. A végső összecsapásra a Kincsem Parkban és a pozsonyi lóversenypályán került sor.   

Még 27 képünk van az idei Női Amatőrlovas EB-ről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

A jó helyezéshez egy jó ló is kell

Évek óta hatalmas várakozás előzi meg a legjobb amatőrlovas hölgyek kontinensviadalát, sok lovas és amatőr klub már év eleje óta rendszeresen érdeklődik a verseny iránt, a korábbi évek résztvevői pedig még egy évtized múltán is figyelemmel kísérik az eredményeket.

Várakozásból és izgalomból a szeptember 10-11-i hétvégén sem volt hiány. A 11 ország (Anglia, Ausztria, Csehország, Franciaország, Írország, Németország, Norvégia, Svájc, Svédország, Szlovákia, valamint Magyarország) résztvevője számára a futamok mellett az Európa-bajnokság legfontosabb pillanatai a sorsoláshoz kötődnek, ugyanis a versenyek előtti napon mindenki saját maga húzza ki a lovait, amelyekkel a négy futam során versenyzett.

Ebben az évben nagyon sok jó lovas érkezett, akiknek a tudása között nem lehetett jelentős különbséget találni, így a helyezéseket egyértelműen az döntötte el, hogy ki milyen szerencsésen sorsolt. Általában a szakemberek is egyetértenek abban, hogy egy galopp versenyben az eredmény 70-90 százalékban a lovon múlik, a többi a tréner, a menedzsment és a lovas teljesítménye. 

Nem hozott szerencsét a hazai pálya

A kontinensviadal első napján a Kincsem Parkban először az 1200 méteres egyenes pályán, majd két futammal később már az 1600 méteres középtávon szálltak nyeregbe a lovasok.

Gönczi Rebeka, a magyar amatőrzsoké az első futamban elég szerencsésen húzott és egy jó esélyű lovat, Bírónőt kapta társaként. Jól is ment a kanca, azonban akadt náluk egy erősebb ló, nevezetesen Seeking Approval a trénerasszisztensként dolgozó ír Jeannie Cookkal, akik könnyen nyerték a nyitó futamot Rebeka, valamint Sonja és Yvonne Donzé előtt.

A második futamban Rebeka nem volt túl szerencsés, mivel a lovát lejelentették a verseny előtt, így ők a szabályok szerint automatikusan az ötödik helyezettnek járó pontszámot kapták meg.

A győzelem ezúttal Inflagrantihoz és az angol Amie Waught-hoz került, aki magabiztosan előzte meg Farabuttot és Yonne Donzét, valamint Vegas Hope-ot, akin az első futam győztese, az ír lovas ült. Az első nap után így ő is vezette a bajnokságot a svájci és az angol zsokéhölgy előtt.

 

Meglepetésgyőzelem és egy elcsúszott nyereg Pozsonyban

A lovasok vasárnap a délelőtti, pozsonyi városnézés után szálltak ismét nyeregbe, ezúttal is egy sprint és egy középtávú versenyben. Az első, 1200 méteres futamban Gönczi Rebeka lova a táv háromnegyedéig jó pozícióban versenyzett, azonban a végére tejesen elfáradt és csak a mezőny vége felé ért célba. A svájci lovas győzött egy addig nyeretlen lóval a cseh és a francia amatőr előtt.

Az 1800 méteres zárófutamban a hétéves Green Valleys és a svéd lovas éppen a cél előtt előzte meg Elegant Pricesst és az angol amatőrzsokét, akinek teljesen hátracsúszott a nyerge és csoda, hogy nem esett le a lóról. A cél után kengyel nélkül nem is tudott megállni, így mentek még egy plusz kört a lovával. Menet közben azonban a nyereg alól kiesett az alátét, így nem tudtak a megfelelő súllyal visszamázsálni, ezért diszkvalifikálták őket. Ennek köszönhetően ebben a futamban végül a német és ismét a cseh lovas állhatott fel a dobogóra.

Rebeka lova sajnos egy pillanatig sem volt versenyben és a középmezőnyben végeztek

A angol amatőrzsokénak teljesen hátracsúszott a nyerge, csoda, hogy nem esett le a lóról.
Még 27 képünk van az idei Női Amatőrlovas EB-ről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Svájci EB-győzelem

Az összesítésben végül Yvonne Donzé révén svájci győzelem született. A lovas már negyedik alkalommal vett részt az Európa-bajnokságon. Tavaly a második, előtte pedig a harmadik helyen végzett.

A második helyet a tavalyi győztes, a svéd Nathalie Johnsson szerezte meg az ír színeket képviselő és egy komoly sérülésből felépült Jeannie Cook előtt.

Gönczi Rebeka az összesítésben a hetedik helyen zárt. Bízzunk benne, hogy még sokáig folytatja a lovaglást és legközelebb a sorsolásnál egy kicsit szerencsésebb lesz. 

Yvonne Donzé
Még 27 képünk van az idei Női Amatőrlovas EB-ről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

2016.09.14. Írás és fotó: Vonczem Gabriella

Hozzászólások