Sérülten is lóhátra vágyik a zsoké

Sérülten is lóhátra vágyik a zsoké

Budapest – Üldözte az ávó és a maffia, megverték és volt, hogy lelőtték a lóról. Mindig talpra állt, mint mondja, ő elpusztíthatatlan. Tizenévesen azt sem tudta, mi az a zsoké, néhány évvel később pedig már a világ élvonalában lovagolt. A lovakért, a győzelemért mindenre képes a világ legidősebb aktív zsokéja, Kállai Pál (72), aki most éppen sérült.

Keze felkötve, nyakán merevítő – Semmi gond, csak majdnem lezúgtam a 60-nal száguldó kocsiról hajtás közben!” – tessékel befelé Kállai Pál.

Az idei nagyon rossz szezon volt. Három hónapot tudtam versenyezni, az év többi részét kórházban töltöttem, a bordatörés nálam olyan, mint a nátha. A dokinak már én diktálom a diagnózist – igazít egyet a kötésen, majd elhelyezkedik a kisszéken.

Pali – kérte, hogy véletlenül se bácsizzuk, mert az nagyban rontaná a nőknél az esélyét – ötévesen ült először lóra.

Maglódon lakott egy gróf, gyönyörű lipicai ménjei voltak. A lányával esténként kilógtunk, egész éjjel nyargaltunk. Tizenéves voltam, amikor egy haverom gyönyörű hacukában jött haza, bőrcsizma, mellény – nagyon tetszett. Kérdeztem, hogy mi ez a puccos ruha? Zsoké lettem, mondta. Na, gondoltam, nekem ez bejön, ezt én is kipróbálom.
Onnantól fogva nem volt megállás, sorra nyerte a versenyeket. Itthon azonban nem találta a helyét. Egy orosz versenyről hazafelé a határon az ávós elverte és elszedte a legfrissebb trófeákat.

– Megkérdezte, honnan loptad ezeket, s már ütött is. Ez volt az utolsó csepp.
Kalandos úton jutott ki Amerikába. Rövid idő alatt ott is az elsők közé került.

– A fogadásban nagy üzlet van. Nem nézték jó szemmel, hogy nem tudnak megvenni. Az öt kocsim közül kettőnek megbuherálták a fékét, akkor a szakadékban kötöttem ki, jó párszor elagyabugyáltak, túléltem. Ám egyszer lelőttek a lóról a startnál. Ennek a fele se tréfa, gondoltam, és már csomagoltam is.

Egy percet se tud nyugodtan tölteni. Ha nem lovagol, akkor boksszal vagy tenisszel tartja karban magát.
– Kell az erőnlét, ha versenyben akarok maradni, hiszen nagyon jók a gyerekek – megy neki fél kézzel a pincében lógó zsáknak a zsokézseni.

I. O. É.
Blikk, 2005-12-19
Kép: Canva
Frissítve: 2023.06.02.

Hozzászólások