Dallos Gyula 60 éves – Isten éltessen, Gyula bácsi!

Dallos Gyula 60 éves – Isten éltessen, Gyula bácsi!

Április 11-én Dunakeszin, a Xenophon Lovasközpontban barátai, tisztelői, tanítványai, a lovastársadalom jeles személyiségei köszöntötték a 60 éves Dallos Gyulát.

A jó hangulatú, baráti társaságokat kovácsoló eseményen – színvonalas műsor keretében – több mint kétszázötvenen a „Dallos-Szentélyben” a fedett lovardában kiváló hangulatban idézték a mesteredző, egyetemi lovastanár felejthetetlen sikereit.

Az ünnepeltet Lázár Vilmos köszöntötte:

Szervusz Kedves Gyula Bátyám! „Amikor a középutat választod, pazarolsz.” Hatvan éves lettél. Ennyi idő alatt a lovakhoz fűződő viszonyod akár hűvösebb, racionálisabb is lehetne. De nem! Akkor az, nem TE lennél. E helyett szenvedélyes szerelemmel érzel irántuk. Sok mindent köszönhetünk a lovaknak. Köszönhetjük, hogy megismertünk Téged; köszönhetjük, hogy a szüleidtől, őseidtől örökölt tehetséged felszínre juthatott; és köszönhetjük, hogy fantasztikus szókimondó, egyenes, céltudatos egyéniséged, személyiséged kirajzolódhatott.

Rengeteget tettél közös szerelmünkért, a lóért, a lovassportért. A hazai és a nemzetközi lovassport, valamint az oktatás-nevelés, a lovaskultúra terjesztésének nemzetközileg elismert személyisége, több magas rangú kitüntetés, köztük Dunakeszi Város Díszpolgára büszke cím birtokosa vagy. Mindhárom olimpiai szakágban – a díjugratásban, a díjlovaglásban, a militaryban – nagy sikerrel versenyeztél. Legmaradandóbbak – természetesen – a díjlovaglásban alkotott eredményeid: huszonötszörös magyar bajnok; a magyar lovassport egyetlen Európa-bajnoki érmese; világbajnoki hatodik helyezett; másfélszáz Nagydíj-színvonalú verseny győztese vagy. Számos nemzetközi sikerig jutott díjlovas tanítványod van; a világklasszis lovak sorát nevelted.

Mindezekért Te vagy, akinek a tiszteletére a nemzetközi díjlovagló versenyeken legtöbbször játszották a magyar himnuszt. Személyedben tisztelhetjük hazánk egyetlen mesteredzőjét. Oktatási munkád ugyancsak kiemelkedő: a Szent István Egyetem egyetemi lovastanára, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem (Testnevelési Szak), a bécsi Sportakadémia, a világ 10 országának előadó-tanára vagy. Mintegy kétszáz cikk, a lovasok „Bibliájának” számító Lovasiskola című elméleti és gyakorlati értékű, két kiadást megért könyv szerzőjeként is jól ismernek.

Neved összefonódott kiváló lovaid, Bordal, Highlife és Aktion nevével. Kivételes tehetségeddel, szorgalmaddal, az Ő segítségükkel a csúcs közelébe jutottál. Még nem a csúcsra – mert hiszem: változatlanul felfelé vezet az utad. E tudásvagyont hihetetlen erős szándékkal és képességgel osztod meg a lovas emberekkel. Kicsikkel, nagyokkal, idősekkel és fiatalokkal. Mindazokkal, akik engedményt nem tűrő alapkövetelményednek megfelelnek: alázattal viselkednek a – nagybetűvel írt – LÓVAL; ahogy azt példaszerűen teszed Te is. Életedet, pályádat, a munkád, a teljesítményed minősíti. A nagyon magasra tett mércéd: hitelesség, elkötelezettség, kulturált viselkedés, ló- és a lovasközösség tisztelete, szakmaiság, igényesség!

Tiszteletet ébresztő és érdemlő személyiség vagy. Élvezetes csevegő, anekdotázó, a közös ügyért jobbító szándékkal vitatkozó, társasági ember. Akiket nem sokra becsülsz, azokkal nem vitatkozol. Végülis: mikor jut időd pihenésre, regenerálódásra, olvasásra, önmagadra? Tudom a válaszodat: majd a tevékeny évek után. Valamikor jóval később. Igaz? Gyula Bátyám! Kívánom, hogy még nagyon sokáig és sokat tanulhassunk Tőled. A magam, a családom és – veszem a bátorságot – az egész magyar lovas társadalom, a Nagy Lovas Család, valamint kiváló lovaid nevében:

Boldog születésnapot, további hosszú, jó utat, derűt, egészséget kívánok.
Isten éltessen!

Szerző: Tóth István
Kép: Canva
Frissítve: 2024.04.03.

Hozzászólások