Hogyan futtathat lovat?

Hogyan futtathatunk lovat?

Ki a futtató?

A háború előtti Magyarországon versenyló tulajdonosának lenni kitűntetett rangot és pozíciót jelentett. Ez ma is így van, (különösen a fejlett lóverseny kultúrával rendelkező országokban), azzal a különbséggel, hogy ma már könnyebben válhatunk lófuttatóvá, mint régen.

A versenyló tulajdonos, más néven futtató saját verseny istállóval rendelkezik, amely egy vagy több lóból áll. A lovakat hazai és külföldi versenyeken rendszeresen indítja. Saját maga fizeti az istálló fenntartási költségeit, ugyanakkor őt illetik meg az elért versenydíjak.

Miért érdemes lovat futtatni?

Különleges sikert és elismerést jelent, ha lovunk egy versenyben jól szerepel.
Közismert emberek közelébe kerülhetünk, mert a pályán ők is ugyanolyan tulajdonosok, mint mi magunk.
A ló és az ember évezredes kapcsolata gazdagítja életünket.
A kiemelkedő képességű ló nagy díjazású versenyekben hálálja meg a törődést.

Hogyan válhatunk ló tulajdonossá?

Először is döntsük el a lóversenyzés melyik ága vonzóbb számunkra: a galopp vagy az ügető.

Vásároljunk egy versenylovat: a Magyar Turf újság rendszeresen közöl eladó csikókat (egyéves, még nem versenyző ló) és már versenyben kipróbált idősebb lovakat.

Másik lehetőség: évente több alkalommal rendeznek Magyarországon árverések et, ahol rengeteg ló közül választhatunk. Természetesen külföldi árverésekre is mehetünk, de ott jóval drágábban juthatunk megfelelő telivérhez vagy ügetőlóhoz .

Az árak igen változóak, a származástól, és a korábbi versenykarriertől függően 200.000 – 10.000.000 Ft-ig terjed átlagosan a skála. Mindenesetre fiatal, versenyben még nem futott versenylóhoz már párszázezer forintért hozzá lehet jutni, és abból még bármi (jó esetben Derby-nyerő ) is lehet.

A gondosan megválasztott szerzeményünket egy általunk kiválasztott idomárhoz adjuk tréningbe. Az idomár fogja kiszemelni a megcélzott versenyeket, benevezi lovunkat a versenybe, kiválasztja a zsokét (galoppon) vagy a hajtót (ügetőn), és nem utolsó sorban fölkészíti a nemes állatot a futamokra. Egyszóval mindent ő intéz, ami a versenyzéssel kapcsolatos. A ló ápolásáért és élelmezéséért is az idomár a felelős. Magyarországon egy ló tartásdíja , ami magában foglalja a takarmány, az ellátás és az idomári munka költségét is kb. 40-50.000 Ft havonta.

Ezt követően már nincs is más dolgunk, mint a nagy verseny napján szépen kiöltözni, és a pályára meginvitált barátaink gratulációit fogadni.

Lóvásárlással kapcsolatban érdeklődni lehet:
Magyar Lovaregylet (Hungarian Jockey Club) 433-0537.
Forrás: Fogadas.net
Frissítve: 2023.04.05.
Fotó: Canva

 

Hozzászólások