Overdose-t meghívták, mégsem utazhat Hongkongba

Overdose-t meghívták, mégsem utazhat Hongkongba

A PannoniaOverdose.hu beszámolója:

Száz napja szervezzük Overdose hongkongi utazását a Távol-Kelet legnagyobb sprintfutamára. Ami ráadásul meghívásos verseny, és annak 14-es mezőnyébe 92 telivér szeretett volna bekerülni, köztük 15 Group I-nyerő.

A szinte lehetetlen sikerült, az őszi szezont majdnem teljesen kihagyó Overdose-t római futása után meghívták. Illetve csak hívták volna, mert egy teljesíthető kritériumnak nem felelhetett meg csapata: a hongkongi versenyszervező ugyanis csupán 26 nappal a futam előtt közölte, hogy a helyi Mezőgazdasági, Halászati és Természetvédelmi Hivatal egy 1992-es lóinfluenza-járvány miatt csak azon lovak beutazását engedélyezi, amelyek 15 meghatározott országban töltötték az elmúlt 60 napot, és ezen a listán hazánk nincsen rajta.

Augusztus elején láttunk neki Overdose hongkongi versenyét előkészíteni, s szeptember elején váltottuk az első e-mailt a helyi versenyszervezővel. Jól tudtuk, hogy a ló 2008 óta ugyan megjárta a New York Times, az International Herald Tribune és több alkalommal a Racing Post címlapját is, de olyan eredményt, amelyre az elmúlt három évben Európán kívül is felkaphatták a fejüket, egyedül Ascotban ért el. Azóta pedig az istállójában állt, sérülten. Ezért egy Overdose-ról szóló negyedórás filmmel s egy angol nyelvű bemutató anyaggal jelentkeztünk a Hong Kong Jockey Club-nál. A hétórás időeltolódás okán a hongkongi magyarok segítségét sem nélkülözhettük (kiváltképp, hogy a jó értelemben vett lobbizást is célszerűbb szóban, ha van rá mód, még inkább személyesen folytatni). Ezúton is köszönjük Paul Kan tiszteletbeli konzul és Németh Béla úr, a helyi magyar konzulátus irodavezetőjének fáradozásait, akik erre a három hónapra kicsit Overdose hongkongi nagykövetévé is váltak.

Eleinte udvarias hümmögést kaptunk válaszul, mindig megjegyezve, hogy „jó-jó, de a ló három éve nem nyert Group-versenyt”. Bíztunk benne, hogy Párizsban már elindulhat, ám kiderült, hogy ott sem futhat. Megértettük, hogy a római verseny Overdose „utolsó” esélye, hogy még idén részt vehessen a Távol-Kelet legnagyobb rövidtávú futamában, és elértük, hogy meghívásáról e verseny alapján döntsenek. A Hong Kong Sprint ugyanis meghívásos verseny, nem csak a nevezés ingyenes, de még a ló és csapata (lovász, tréner, tulajdonos, zsoké) utazását és ott tartózkodását is fedezik. Tehát kézzelfogható, közelmúltbéli eredmény nélkül nem várható el hogy beválogassák a mindössze 14 lóban limitált indulók közé. A római versenyhez a hongkongi versenyszervezők is sok sikert kívántak.

Menet közben jöttek az információk a Hong Kong Jockey Club-tól, hogy kinek, mikor milyen jelvényt kell viselnie, s mikor hány főt milyen repülőgép-osztályon utaztatva, hány csillagos szálláson látnak vendégül, s jöttek a valóban lényegesek is, a zsokék és a lovak doppingellenőrzésén vizsgált szerek határértékei is kitettek egy oldalt a tájékoztatójukban. Karanténról lényegében csak annyit írtak, hogy a vendéglovak az utolsó két hétben külön istállókban állnak, és a helyiektől elkülönítve tréningezhetnek. Megtudtuk, hogy mely európai szállító cégekkel kell majd az utazás részleteit egyeztetni (ha Overdose meghívást kap), valamint, hogy az elmúlt évből milyen oltásokat kell igazolni, s melyek azok, amiket az utolsó hónapban kötelezően be kell adni. Minden ezek figyelembe vételével zajlott.

Overdose a megadott határidőre be lett nevezve, s kicsit szörnyülködve láttuk, hogy rajta kívül még 91 telivér (köztük 15 Group I-es nyerő) szeretne meghívást kapni. (Hongkong: 31, Japán: 13, USA: 11, Franciaország: 10, Ausztrália: 9, Nagy-Britannia: 8, Írország és Szingapúr: 3-3, Németország, Olaszország, Spanyolország és Magyarország: 1-1) Ebben a mezőnyben kellett Overdose-nak a legjobb 14 közé beférnie. A feladat tehát adott volt, nyerni kell Rómában, de még az sem biztos, hogy elég lesz, hiszen Overdose ez utóbbival számolva is csak négyszer futott idén.

Még a római futás előtt ismertté váltak a Hong Kong Sprint első előfogadási oddsai, melyek Overdose-t végig a második-harmadik esélyként hozták: a szingapúri Rocket Man mögött, a legjobb hongkongi sprinterrel együtt, később épphogy mögötte (10:1-hez, majd 12:1-hez), de mindig e verseny kétszeres nyerője, Hongkong legendás lova, Sacred Kingdom előtt. Tehát ez az európai fogadásszervező Overdose-t tartotta kontinense legjobb esélyének.

Mikóczy Zoltán és Jozef Roszival tréner elsősorban a hongkongi verseny miatt állították ismét tréningbe Overdose-t, s készítették fel Rómára. Az sem titok, hogy Hongkongra is Frankie Dettorit szemelték ki, aki nekünk adott nyilatkozatában szinte kész tényként beszélt következő Overdose-zal közös hongkongi futamukról. Továbbá a ló szintén e verseny közelsége miatt lett megkímélve Rómában, egyedül ezért törekedtek minimális győzelemre. Roszival tréner mondta is a verseny után: – Én nem ezt a versenyt akartam megnyerni vele, hanem a következőt. Itt csak annyit akartam, hogy a lovat a futam előre hozza.

Rómából hazatérve felgyorsult minden. A versenyt követő második napon kaptunk egy kérést a versenyszervezőtől, írjuk meg, hol állt Overdose az elmúlt 60 napban, mert ha jól tudják, a karantén-előírások miatt ezt az időszakot Európában kellett töltenie. Korábban ezt nem említették, de nem is látszott problémásnak. Ám válaszunkra, hogy persze, Európában volt, hiszen az olasz verseny kivételével végig Magyarországon állt, Alagon, azt jelezték vissza, hogy a hongkongi Mezőgazdasági, Halászati és Természetvédelmi Hivatal nem engedélyezi a beutazását, mert előírásaik szerint csak azon lovak utazhatnak be, amelyek 15 általuk meghatározott ország valamelyikében töltötték az elmúlt 60 napot, és Magyarország nincs ezek között.

Mi még szeptember elején, tehát úgy 100 nappal a versenyt megelőzően vettük fel a kapcsolatot a hongkongi szervezővel, ezt az információt ők viszont csupán 26 nappal előtte közölték. Pedig különösebb akadálya nem lett volna, hogy Overdose-t szeptember végén vagy október elején kivigyék, mondjuk Németországba, de Mikóczy Zoltán legalább mérlegelhette volna, hogy „ez az ára” a hongkongi versenynek, és vagy vállalja, vagy nem. Ekkor viszont már csak annyit tehettünk, hogy hongkongi lobbistáinkkal elértük, diplomáciai jegyzékben kérjünk különengedélyt a hatóságtól, amit az megtagadott. A szigorra jó oka volt, hiszen 1992-ben pont egy a decemberi nemzetközi versenyekre érkező külföldi telivér miatt fertőződött meg lóinfluenzával az amúgy rendszeresen oltott hongkongi állomány háromnegyede, több versenyló elpusztult, a futamokat több mint egy hónapra le kellett állítaniuk (a veszteségről nem is beszélve, a pálya idei szezonnyitóján 119 millió hongkongi dollárért játszottak a fogadók). Azóta nincs kivétel. Azt persze lehet firtatni, hogy milyen alapon tesznek különbséget az EU országai között, de ez Overdose utazásán már nem segít.

Különösebben a versenyszervezőre sem lehet neheztelni, bár lehetett volna figyelmesebb is, de ők ahhoz szoktak, hogy a világ legjobb lovai szinte kivétel nélkül a 15 listás ország valamelyikében állnak tréningben, így ezekből is érkeznek, ám sajnos rutinból kommunikáltak velünk. Utólag leellenőriztük, s a ránk vonatkozó 60 napos kötelező elő-utazásra, csupán a hongkongi Mezőgazdasági, Halászati és Természetvédelmi Hivatal egyik letölthető dokumentumának lábjegyzetében találtunk utalást.

Ezek után csekély vigasz, de mégis jól esik a stábnak, hogy a versenyszervező elmondta, ha nincs ez az előírás, meghívták volna Overdose-t a Hong Kong Sprintre. Azaz a levelükben „Magyarország briliáns lovának” nevezett, és „a Hong Kong Jockey Clubban mindenki által a legvégsőkig tisztelt magyar lovat” Európától ilyen távol is a világ legjobbjai közé számítják. Mi pedig reméljük, hogy, úgy lesz, ahogy írták: „Bízunk benne, hogy ez a varázslatos és hihetetlen ló jövőre top formában lesz, és ismét esélye lesz részt venni Group I-es sprintversenyünkben. Overdose-nak a Hong Kong Jockey Clubnál mindannyian további sikereket kívánunk, ő egy igazi nagy ló, egy szupersztár.”

2011.november 22.
Forrás: PannoniaOverdose.hu
Kép: Canva
Frissítve: 2023.08.31.

Hozzászólások