Burmese, II. Erzsébet kedvenc lova

Burmese, II. Erzsébet kedvenc lova

A királynő április 21-én ünnepli 87. születésnapját

Burmese egyike volt az angol uralkodónő kedvenc lovainak. Erzsébet 18 egymást követő évig lovagolt a fekete kanca hátán, az ünnepi díszszemléken, 1969-től az 1986-ig. Így lett a kanadai udvari paripa a királynő egyik leghíresebb hátasa.

A királynő első ízben 1969-ben látta Burmese-t, amikor a Kanadai Királyi Lovasrendőrség meghívást kapott Nagy-Britanniába a Royal Windsor Horse Show keretein belül.

Burmese a Kanadai Királyi Lovasrendőrség Remount ranchán született, 1962-ben Fort Walsh-ban, kiképzésére pedig Ottawában került sor. Nevét Burma lakosairól kapta, jelentése magyarul: burmai

Erzsébet királynő az évek során számos lovat lovagolt, első szereplése, az 1947-es díszszemle óta. Egyúttal ez volt az első királyi díszszemle is a második világháború után. Burmese hétéves volt, amikor bemutatták a királynőnek, és már ugyanebben az évben készen állt a díszszemlén való megjelenésre. 

Ettől fogva a királynő Burmese hátán jelent meg a szokásos születésnapi ünnepélyeken minden évben, egészen a kanca 1986-os visszavonulásáig. Ő volt az a ló, amelyiken II. Erzsébet 1981-ben lovagolt, amikor is a díszszemle során hat lövés is eldördült, természetesen vaktöltényekkel. Noha Burmese megijedt a zajtól, az uralkodónő gyorsan reagált, így sikerült visszanyernie a kontrollt felette.

Burmese-t 1986-ban nyugdíjazták. Ezután Erzsébet királynő úgy döntött, nem kíván a továbbiakban a ceremóniákon lóháton megjelenni. Őfelsége azóta a lovaskocsival vesz részt az ünnepségeken.

Burmese a Windsor Parkban, egy tágas legelőn töltötte nyugdíjas éveit, 1990-ben pusztult el.

2013.04.18. Misák Dóra, Lovasok.hu
Forrás:  Horsecare Courses.com
Kép: Canva
Frissítve: 2023.08.31.

Hozzászólások