Három a magyar igazság: Ifj. Szabó Gábor ismét győzött

Vasárnappal lezárult a CSI***-W Nemzetközi Díjugrató versenyen. Az elmúlt napokban az eredmények alapján 54 lovas kvalifikált, azonban közülük csak 49 vállalta a versenyen való részvételt.

16 erőkifejtés és 13 számozott akadály került a nézők által legjobban várt versenyszámba, melyek közül a legnagyobbak a 160 cm magasságot is elérték.

A pálya igazi kihívást jelentett, már a verseny első felében látszott, hogy a pályát alapidőn belül szinte lehetetlen teljesíteni, így az indulók inkább a precízségre alapoztak. A cseh Zuzana Zelinkova, a Nemzetek Díja győztesének végül mégis sikerült hibapontok nélküli célba érnie. Ezt követte további három lovas is, így már a döntőben összesen négyen voltak: Zuzana Zelinkova, a szintén cseh Ales Opatrny, az ukrán Rene Tebbel, illetve az utolsóként induló, ifj. Szabó Gábor, nem mellesleg kétszeres CSIO nagydíj győztes.

Az első a pályán Zuzana Zelinkova volt, erős kezdéssel. Ugyan az összetett ugrása előtt kissé nagy lendületet vett, amely a hibához vezetett, az eredménye kifejezetten jó, 45.04 másodperc volt.

A soron következő, csapattárs versenyző Ales Opatrny, európa-bajnoki aranyérmes, aki az első vonalban Zuzanahoz képest, ugyancsak az előrelovaglás mellett döntött, amit négy hibapontos verőhibával 47.30 másodperces eredménnyel zárt.

Rene Tebbel, az ukrán versenyző harmadikként lépett pályára. Ő már biztosra ment a lassabb lovaglással, ám az összetett hibája miatt meggyorsított tempójával 46.03 másodperces eredményt sikerült elérnie. Ez még a legrosszabb esetben is dobogós helyet jelentett.

Az utolsó versenyző a magyar bajnok, ifj. Szabó Gábor, akinek a rá jellemző lendületes, pontos lovaglásával sikeresen teljesítette a pályát verőhiba nélkül. Ezzel megnyerve a CSI***-W Nemzetközi Díjugrató nagydíjat!

Tárbály István által tenyészett Timpex Bölcsészt lovaglolta Gabó, aki már évek óta hű társként szolgált a versenyeken. 2014-ben ugyan Timpex Centtel, 2016-ban már Timpex Bölcsésszel nyerte meg a budapesti CSIO nagydíjat.

Donatas Janciauskast Litvániából és a bolgár Angel Niagolovot megelőzve ötödik helyen végzett, egy hibaponttal Andrea Herck, Románia képviseletében. Nyolcadik helyen zárt továbbá Szentirmai Ferenc, egy verőhibás eredménnyel, iskolapályát bemutatva.

2019.07.05.
Kurucz Linda, Lovasok.hu gyakornok
Cikk forrása: Dijugratoszakag.hu
Fotó: Canva
Frissítve: 2022.08.19.

Hozzászólások