Kettesfogathajtó VB: arany egyéniben és csapatban!

Megvédte világbajnoki címét az ifj. Dobrovitz József, Lázár Vilmos és Lázár Zoltán alkotta magyar csapat a Fábiánsebestyénben rendezett 16. Kettesfogathajtó Világbajnokságon. Egyéniben Lázár Vilmos megszerezte ötödik egyéni vb aranyát.

A Magyar Lovassport Szövetség elnökeként is dolgozó hajtó magabiztos, több mint hatpontos előnnyel vezetett testvére, Lázár Zoltán előtt a zárószámot megelőzően. S mivel egyetlen, három hibapontot érő verőhibája volt a vasárnapi akadályhajtásban, megszerezte pályafutása 10. és 11. vb-aranyérmét. Mögötte az immár nyolcszoros világbajnok Lázár Zoltán lett az ezüstérmes, harmadikként pedig az olasz színekben versenyző Jozsef Dibak zárt.

Csapatban Magyarország biztosan őrizte meg tetemes előnyét Olaszország és Németország előtt.

A magyarokon nem fogott ki Fintha Gábor nehéz pályája

Az hamar kiderült, hogy Fintha Gábor hasonlóan nehéz pályát jelölt ki, mint két éve a szlovákiai Kistapolcsányban, ahol egyetlen hajtó sem tudott szintidőn belül és verőhiba nélkül hajtani. A fordított sorrendben rajtoló versenyzők fogatukkal sorra verték le a labdákat a bóják tetejéről, de sokak a háromperces limitidőtől is elmaradtak. Ezúttal ketten jártak igazán közel a hibátlan akadályhajtáshoz: a román Eduard Bartha és az olasz Dibak, akik tökéletesen szlalomoztak a kapuk között, de egy picit még ők is elmaradtak a szintidőtől. Utóbbi, aki két szám után hatodik volt, kiváló teljesítményével dobogóesélyessé lépett elő.

A Magyar Sportlótenyésztők Országos Egyesületének is dicsőséges volt a vb, hiszen az egyéniben nyerő Lázár Vilmos fogatában egy Cannonball apaságú magyar sportló, a jobb első rudas Conner versenyzett.

A magyar csapatból elsőként ifj. Dobrovitz hajtott a pályára, ő egy labdát vert le és kissé lassú tempóban teljesítette a pályát. Bár így Dibak megelőzte, utána viszont a szintén olasz Claudio Fumagalli kétszer rontott és még lassabb volt, azaz a magyar hajtó megtartotta negyedik pozícióját.

Lázár Zoltán utolsó előttiként úgy vághatott neki az akadályhajtásnak, hogy ha “nem rendezi át a pályát”, akkor Magyarország biztosan aranyérmes csapatban. Márpedig a fiatalabb Lázár fivér a tőle megszokott kiváló produkciót nyújtotta, hibátlanul vette az akadályokat, így csak az időtúllépésért kapott 3,10 hibapontot. Ez a hajtás a magyar csapatnak az aranyérmet jelentette, Lázár Vilmosnak pedig azt, hogy akár három verőhibája is lehet ahhoz, hogy megtartsa első helyét öccsével szemben. A 48 éves hajtó igazolta klasszisát, a húszból csak a 17-es kapunál hibázott, időtúllépése nem volt, így 1999, 2001, 2007 és 2013 után ötödször nyert egyéniben.

“Az akadályhajtásra már fütyülve jöttem ki, mert tudtam, hogy mindkét arany a családban van, és ez a felszabadultság látszott is a hajtásomon, így az egyéni cím is a nyakamba kerülhetett. A közönség fantasztikus volt, úgy éreztük, hogy az egész ország velünk van, hiszen nagyon sokan szurkoltak nekünk” – mondta a verseny után Lázár Vilmos.

A végeredmény:

Egyéni:

  1. Lázár Vilmos 160,12 hibapont
  2. Lázár Zoltán 166,25
  3. Jozsef Dibak 166,86
  4. ifj. Dobrovitz József 169,26

…23. ifj. Simon József 197,85

…30. Osztertág Kristóf 200,95

…32. Kákonyi Norbert 203,80

…36. Galambos Nándor 206,79

Csapat:

  1. Magyarország ( ifj. Dobrovitz J., Lázár V., Lázár Z.) 322,47 hibapont
  2. Olaszország (Claudio Fumagalli, Dibak, Francesco Aletti Montano) 340,29
  3. Németország (Sebastian Warneck, Anna Sandmann, Arndt Lörcher) 357,41

2015.09.14. Forrás: MTI, Fogatsport.hu
Fotók: Haga Zsuzsanna
Kép: Canva
Frissítve: 2022. 08. 10.

Hozzászólások