Hírek a Lovas Világjátékokon induló fogathajtókról és lovaikról

Váratlan fordulat: a világbajnokság egyéni és csapat esélyese Tucker Johnson visszavonul!

    Persze csak a Világjátékok után. A 46 éves Johnson az Amerikai Egyesült Államok egyik legsikeresebb lovasa. 1991-ben tagja volt a világbajnoki aranyérmes kettesfogathajtó válogatottnak, majd a 2002-es Világjátékok ezüstérmes négyesfogathajtó csapatának, ahol az egyéni negyedik helyen végzett. Tucker Johnson képviselte azt az amerikai életérzést, amit senki más nem tudott utánozni a fogathajtók világában.

Az amerikai csapat megjelenése mindig különleges élményszám a nagy lovas versenyeken. Hatalmas krómozott lószállító és lakó kamionjaik, egyedi készítésű hintóik és szerszámaik, egy kisebb hadseregnek megfelelő kiszolgáló személyzet, és természetesen évtizedek óta a világ legdrágább fogatlovai jellemzik őket. Mindez párosul a nagyvonalúság, tisztesség, becsületesség eszméjével a legkisebb arrogancia nélkül, melyek hozzásegítették Johnsont, hogy a világ legnagyobb lovas eseményein kitüntetett és szívesen látott vendég legyen.

Egyszer azonban minden álom véget ér, és Tucker úgy érzi a Kentucky Lovas Világjátékok erre a legméltóbb esemény, sőt ez jelentheti azt, hogy a csúcson int búcsút a fogathajtók világának. Az amerikai csapat a Világjátékok legesélyesebbje, de ha mégsem lesz meg az aranyérem, akkor sem fognak csüggedni, Tucker Johnson búcsúja csakis a fogathajtás eddigi legnagyobb bulijával érhet véget.

Légi szállítás:
a fogatlovak okozták az eddigi legnagyobb izgalmat! Visszafordult a lovakat szállító repülőgép!

    Különleges intézkedések előzték meg a világ legjobb fogatlovainak szállítását, melyet végül a többiektől elkülönítve nem a belga Liege-i, hanem az amszterdami Schiphol repülőtérről indítottak egy különleges Boeing Cargo Jumbo géppel. Mindezek ellenére másfél órás repülőút után a légkondicionáló berendezés meghibásodása miatt visszafordult a hatalmas repülő, nem kis izgalmakat okozva a versenyzőknek. A reptéren állítólag ez időre minden javító munkát leállítottak, hogy a Jumbo gép klíma berendezését helyre tudják hozni, majd rekord gyorsasággal, de így is hét órás késéssel újra útnak indították. A lovak végig a fedélzeten maradtak és a szakértők szerint is meglepő nyugalomban várták az újabb felszállást. Biztonsági okokból a teljes kísérő személyzetet lecserélték. A gép a világ fogatsportjának 45 legjobb francia, holland, svéd és német lovával végül helyi idő szerint tegnap délután megérkezett a Cincinnati repülőtérre.

ifj. Bozsik József
Frissítve: 2023.02.27.
Fotó: Canva

 

Hozzászólások