Interjú Jámbor Vilmossal

Üres a kapitányi szék?!?
Interjú Jámbor Vilmossal

Jámbor Vilmos, az egyesfogathajtók szövetségi kapitánya korábbi nyilatkozata szerint nagy reményekkel és várakozással telve indult a magyar válogatott a 2010. július 29- augusztus 1-ig, Pratoni del Vivaro-ban megrendezett Egyesfogathajtó Világbajnokságra.

Elvárása csapatban az első hatba való bekerülés volt, a realitás pedig az éremszerzés. Ezzel szemben a magyarok összetettben a 15. helyen végeztek, a két hajtóval induló Ausztria csapata bronzérmet szerzett, Anglia és Portugália is előttünk végzett – szintén két hajtóval. A kudarc okairól kérdeztem Jámbor Vilmos szövetségi kapitányt.

A római világbajnokság óta eltelt két hét. Sikerült feldolgoznia a történteket?

– Nagyjából igen. Azt gondolom, hogy a római világbajnokság sikeres világbajnokság volt, még ha az eredmények nem is ezt mutatják. Szenzációs lovak és nagyon jó képességű hajtók vannak a magyar egyesfogathajtásban. A lovak még túl fiatalok, Vulcanonak a 4., Opálnak pedig a 3. versenye volt a vb. Eredmény szempontjából viszont a teljes kudarc volt.
2006-ban, a római világbajnokságon Sahin-Toth Tiborral célul tűztük ki, hogy 2012-re lesz érme a magyar egyesfogathajtó sportnak.

Ezek szerint a 2012-es magyarországi világbajnokság a cél?

– Igen, de ez nem jelenti azt, hogy Pratoni del Vivaro-ban nem lehetett volna érmet nyerni. Itt szeretném leszögezni – ami minden egyes kijelentésemre vonatkozik: akinek nem inge, ne vegye magára.

Ha gondolja, megjelenés előtt elküldöm Önnek az interjút.

– Nem érdekel ki mit ír rólam, mert már nem vagyok az egyesfogathajtó válogatott szövetségi kapitánya, és soha többé nem is leszek.

Miért, ki a kapitány?

– Nem tudom és nem is érdekel.

Ez mikor dőlt el?

– Pratoni-ban, szerdán, az állatorvosi kontroll előtt egy órával. Olyan helyzetet teremtettek az egyesfogathajtó válogatott körül dolgozók, hogy az nem volt felvállalható.

Miért, mi történt?

– Becsaptak. Neveket nem akarok mondani, legyen elég az, hogy valamiben megegyeztünk, mégsem az történt. Sarokba szorítottak az utolsó pillanatban.

Erről a sarokba szorításról lehet tudni valamit?

– Abszolút! Tavaly ősszel egy magas rangú szakbizottság úgy döntött, hogy én leszek a szövetségi kapitány. Ez a felkérés óriási megtiszteltetés volt a számomra, Mondok József abszolút bizalmát élveztük, a Lovas Szövetség erkölcsileg és pénzzel is támogatott bennünket. Bizonyos emberek tudatosan ellenünk dolgoztak. A világbajnokságon Bajáki Ferenc és Fábián László apait-anyait beleadott, erőn felül teljesítettek. Bajáki életében indult 10 versenyen, első vb-jén elért 24. helye összetettben nagyon jó eredmény.

Bajáki Fábiánsebestyénben 49,41 pontot kapott a díjhajtására, Pratoni-ban viszont 64,38-at.

– Az interjú végére majd megért mindent. Visszatérve a hajtókra – Fábián Laci szintén első vb-jén hozta a formáját, kevés külföldi rutinja ellenére végig egyenletesen versenyzett, becsületesen helytállt. A vb előtt abszolút csapatépítés volt a cél, arra gondoltunk, hogy nem az egyes érdekek fognak dominálni. Cél a hatba kerülés, a realitás az éremszerzés volt.

Igen, ezt nyilatkozta a Dillenburg-i verseny kapcsán is.

– Ez akkor lett volna reális cél, ha a magyar csapat a Vedano, Vulcano, Rembrand lovakkal állt volna össze. Opál neve is felmerült, de én az utolsó pillanatig is azt állítottam és állítom most is, hogy Opál nem kész arra, hogy nemzetközi szinten megjelenjen. Mégis megjelent. A szemükbe is megmondtam, hogy az a ló soha nem lesz kész.

Ki versenyzett Opállal?

– Lantos Gábor. A Vedano nevű ló nem kerülhetett be a csapatba. Szilágyi csapattagként nem vállalta az indulást ezzel a lóval, egyéni indulóként mégis bekerült.

Bevallom őszintén, meg is lepett amikor megláttam a nevét a rajtlistán, mert korábban mindkettőjük azt nyilatkozta, hogy Szilágyi kettest hajt idén. Hogyan került be mégis az indulók közé?

– Úgy, hogy bekönyörögtem. Visszatérve a történtekre – Lantos Gabi az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy Opált hajtja az én lovam, Vulcano helyett. Úgy kellett Vulcanot hajtanom a világbajnokságon, hogy előtte 2 hétig egyszer sem volt a szár a kezemben. Vulcano csak díjhajtásra és akadályhajtásra volt felkészítve, maratonra tudatosan nem edzettem vele.

Ezért is végzett ennyire a mezőny végén? (a maratont 60. helyen fejezte be Jámbor Vilmos)

– Annak más oka is volt.

Például?

–  A maraton napján, szombaton eltört a kezem. Az akadályhajtást törött kézzel kellett végigcsinálnom.

Hogyan sérült meg?

– Verseny előtt, edzés közben leesett a kocsiról az ülés, én is leestem, és a fogat keresztülment rajta. De a fő baj nem ez volt, hanem, hogy nem a megfelelő lovak indultak a vb-n. Rembrandt, „aki” ezen a pályán kétszer nyert maratont, Kladruby-ban is a legjobb volt maratonon a világbajnoki arany-és ezüstérmes csapat előtt – mégsem indult a világbajnokságon. Opál igen. A legutolsó pillanatban döntöttek így. Ettől kezdve nem vállaltam a felelősséget, mint csapatkapitány.

Ön szerint miért tart itt az egyesfogathajtás?

– Mert „lesz…ják”. Nincs tisztességes bajnoksága, a világbajnokság előtt Magyarországon a fábiánsebestyéni volt az egyetlen tisztességes verseny. A többi ország hajtói végigversenyezték a szezont, felépített taktika szerint indultak ki a világbajnokságra – nekünk nem volt semmi. Az edzőtábor két hete alatt senki nem jött felénk. A sikertelenségnek szerintem az önzés, a butaság, a nem konzekvens felkészülés az oka.
A vb-re visszatérve: voltak jó lovaink és jó hajtóink. A díjhajtó bírók minősíthetetlen munkát végeztek, az egyiknél 8., a másiknál 48. lettem. Ez nem normális. A maraton eredmény oka, hogy szerdától olyan rossz volt a hangulat és akkora rajtunk a nyomás, hogy Szilágyi, Lantos és én is eltévesztettük a pályát.
A világbajnokság sikere az volt, hogy tudjuk, hogy Magyarországon van 4-5 extraklasszis ló, ezek a nemzetközi élmezőnyben meg fogják állni a helyüket.

Ön szerint hogyan tovább?

– Vannak Magyarországon vállalkozó kedvű egyesfogathajtók, akikről tudom, hogy el tudják felejteni a sikertelenségeket, és keményen fognak edzeni. Én, mint irányító teljesen visszavonulok, semmiféle közszerepet nem vállalok a fogathajtásban. Jövőre 3 fogatot versenyeztetek, és abszolút biztos vagyok benne, hogy 2012-ben egyéniben és csapatban is érmet fogunk szerezni.
Ha a kezem rendbe jön, akkor Topolcsányban és Lipicán fogok még idén versenyezni.

2010. augusztus 13.

Forrás: Medvegy Erzsébet
fogathirek.hu
Kép: canva
Frissítve: 2023.08.09.

Hozzászólások