2004 óta a legnagyobb magyar fogatsiker Aachenben

A négyévenkénti olimpia és a Lovas Világjátékok mellett a világ legrangosabb lovaseseményét  Aachen rendezi. Idén ez volt fogathajtóink világbajnoki felkészülésének legfontosabb állomása.

A három olimpiai szám a díjugratás, a díjlovaglás, a military, továbbá a négyesfogathajtás és a lovastorna szerepel a programon. Az idei fogatversenyen 9 nemzet, 7 csapat, 25 hajtó, köztük 11 világbajnok indult.

Számunkra a fő kérdés: hol tart a világbajnokságra készülő – most Lázár Zoltán, Dobrovitz József, ifj. Dobrovitz József összeállításban startoló – csapatunk és milyen az ellenfelek pillanatnyi formája?

Aacheni sajátosság: a díj- és az akadály-számban külön egyéni- és csapatversenyt rendeznek; a maraton nem a második, hanem a harmadik nap programja.

Az egyéni díjhajtó verseny számunkra ígéretesen alakult. A papírforma szerint biztosan nyert az amerikai Weber Chester 36.22 hibapont, a második Exell Boyd (41,00). Az ausztrál után tömör a mezőny: a világbajnokok sora követi. A két hollandot – Theo Timmermannt (42,12) és Ijsbrand Chardont (44,95) – a jó programot hajtó Dobrovitz az ötödik helyen követte (47,13). Lázár Zoltán (49,38) a kilencedik. Ifj. Dobrovitz (58,28) – négy világbajnokot megelőzve – a tizenötödik.  Jó kezdés!

Az akadálypályán kilencen verőhiba nélkül, öten alapidőn belül hajtottak. Győzött az alig ismert francia Alliaud Benjamin. A világ legjobb akadályhajtói közé tartozó versenyzőink e számban most hibáztak.

Pokoli hőség, nyolc technikás akadály, embert és lovat próbáló gyilkos maraton… Ám ennek ellenére bravúros magyar siker született! A Dobrovitz -Lázár kettős otthonukban, a jól ismert saját pályájukon verte a németeket és több mint 6 ponttal a verhetetlennek tartott hollandokat. Dobrovitz harmadik (96,84), Lázár negyedik (97,53). A maratont Exell nyerte (91,53). Weber – érthetően – nem kockáztatott, ötödik helye (97,60) a végső győzelmét jelentette.

Akadályverseny a csapatért – a záró fogatesemény. A lényeg: Hollandia (292.85) mögött és Németország (312.36) előtt a csapatversenyben Magyarország (309.82) a második helyen végzett.

Fogathajtóink végül Aachenben elérték a kirűzött célt: a csapatverseny második helyet. A 11-es világbajnoki díjhajtó programban ígéretesen jó teljesítmény, a maraton-bravúr. Az összetett egyéni versenyben Dobrovitz 4., Lázár 7. helye mutatja, hogy legjobbjaink a fogatelit elején járnak.

2004 óta, amikor Lázár Zoltán, Kecskeméti László és Dobrovitz József itt nyerte a csapatversenyt, majd két hónapra rá Kecskeméten a világbajnokságot – a mostani a legnagyobb aacheni magyar fogathajtó siker!

A gyakorlás, a mentális felkészülés itthon folytatódik. Aztán irány Normandia, a XXII. Négyesfogathajtó Világbajnokság, ami szeptember 3-7.-ig kerül megrendezésre a Lovas Világjátékok keretei közt.

Van mire építkeznünk, így mértéktartóan bizakodhatunk. A sikerkovács versenyzőknek és szakvezetőknek Lázár Vilmos elnök ezúton is gratulál.

Mondok József a Fogathajtó Szakág elnöke ígéretesnek tartja az eredményt a Négyesfogatajtó Világbajnokság előtti utolsó nagy megmérettetésen. Gratulál az ezüstéremhez és a versenyzők egyéni teljesítményéhez, egyúttal köszönetét fejezi ki az őket segítő csapat munkájáért, különös tekintettel a szövetségi kapitány és a csapatvezető hathatós segítségéért.

2014. 07. 22. Fehér Károly, Magyar Lovas Szövetség
Fotó: Lázár Lovaspark, Fotó: Hoefnet-nl, Marie de Ronde-Oudemans, Anita Jansen
Kép: Canva
Frissítve: 2022.08.17.

Hozzászólások